Indian Constitution Fundamental MCQs (Part VIII)

Indian Constitution Fundamental MCQs (Part VIII)
This is part of MCQs on Indian Constitution Fundamental that contains 100 questions.
Read MCQs: 1-100101-200201-300301-400401-500501-600601-700701-785
701. Which of the following is a Union Territory of India?
(a) Uttarakhand
(b) Chandigarh
(c) Himachal Pradesh
(d) Kerala
(e) West Bengal
Ans: (b)
702. Which of the following Acts ensures that every child gets school education?
(a) RTI Act
(b) Govt. Grants Act
(c) Apprentice Act
(d) RTE Act
(e) None of these
Ans: (b)
703. Disputes arising out of the election of the Vice- President shall be decided by the
(a) President
(b) Election Commission
(c) Supreme Court
(d) Speaker of the Lok Sabha
Ans: (c)
704. If the Lok Sabha is not in session, expenditure from the Consolidated Fund of the State may be authorised by the
(a) Prime Minister
(b) Finance Minister
(c) President
(d) Comptroller and Auditor General of India
Ans: (c)
705. The first National Emergency declared in October 1962 lasted till
(a) 1965
(b) 1966
(c) 1967
(d) 1968
Ans: (d)
706. Until the year _____ a no-confidence motion was never moved in the Lok Sabha.
(a) 1962
(b) 1964
(c) 1965
(d) 1963
Ans: (d)
707. Which of the following acts is in vogue in India is against the thinking of raising school fee as per demand of the market forces?
(a) Prevention of Corruption Act
(b) Child Labour (Prohibition & Regulation) Act
(c) Sharda Act
(d) Right to Education Act
(e) MG National Rural Employment Guarantee Act
Ans: (d)
708. Pranab Mukherjee won the Presidential election against
(a) PASangma
(b) Pratibha Patil
(c) HamidAnsari
(d) APJ Abdul Kalam
(e) None of these
Ans: (a)
709. The maximum membership of the Rajya Sabha is limited to
(a) 240
(b) 245
(c) 250
(d) 260
Ans: (c)
710. Can the Supreme Court sit outside Delhi?
(a) Yes
(b) No
(c) Yes, during an Emergency
(d) Yes, during a Financial Emergency
Ans: (a)
711. Who enjoys the right to impose reasonable restrictions on the Fundamental Rights of citizens?
(a) President
(b) Union Parliament
(c) Prime Minister
(d) Supreme Court
Ans: (b)
712. Which one of the following writs is considered a bullwark of individual freedom?
(a) Certiorari
(b) Quo Warranto
(c) Habeas Corpus
(d) Mandamus
Ans: (c)
713. Who among the following is/are not appointed by the President?
(a) Attorney General for India
(b) Judges of the Supreme Court
(c) Judges of High Courts
(d) Advocate General
Ans: (d)
714. Voting in local bodies elections is compulsory in which one of the following states?
(a) Delhi
(b) Maharashtra
(c) Kerala
(d) Gujarat
(e) None of these
Ans: (d)
715. The Constituent Assembly of the State of Jammu and Kashmir came into existence on
(a) October 31, 1951
(b) November 1, 1951
(c) January 1, 1952
(d) January 26, 1950
Ans: (a)
716. The proclamation of emergency on the ground of external aggression issued on 3.12.1971 was revoked on
(a) January 1, 1977
(b) March 27, 1977
(c) April 18, 1977
(d) December 31, 1976
Ans: (b)
717. As per the decision taken by the Orissa cabinet, the new name of the state would be written as _____.
(a) Odisha
(b) Orissha
(c) Aurissa
(d) Horissa
(e) None of these
Ans: (a)
718. State Legislatures have _____ role in the election of the Vice- President of India.
(a) a specific
(b) no
(c) an indirect
(d) a conclusive
Ans: (b)
719. The Indian Parliament is a creature of the
(a) Constitution
(b) President
(c) Prime Minister
(d) British Government
Ans: (a)
720. Labour legislations in India have an important dimension of protection of women from exploitation. Some special provisions are made for women in the workplace. Which of the following is NOT one such special provision?
(a) Equal pay for work of equal value
(b) Maternity protection
(c) Creche facility at the work place for infants
(d) No night shifts
(e) Cooked meals during day shifts to be provided by the employer
Ans: (e)
721. Both the Houses of Parliament as well as of a State Legislature have _____ privileges under our Constitution.
(a) similar
(b) dissimilar
(c) divergent
(d) peculiar
Ans: (a)
722. State Governors are responsible for their actions to the
(a) Lok Sabha
(b) State Legislature
(c) President
(d) Prime Minister
Ans: (c)
723. The British Government announced their decision to grant independence to India on 15th August 1947, on
(a) 1st January, 1947
(b) 3rd June, 1947
(c) 31st March, 1947
(d) 15th August, 1946
Ans: (b)
724. As per the new policy, the number of judges in the Supreme Court would now be
(a) 21
(b) 25
(c) 26
(d) 30
(e) 31
Ans: (e)
725. Which language was added to the list of regional languages by the 21st Amendment?
(a) Assamese
(b) Oriya
(c) Kashmiri
(d) Sindhi
Ans: (d)
726. A proclamation of emergency under Article 352 should be laid before each House of Parliament within _____ month(s) for formal approval.
(a) one
(b) two
(c) three
(d) six
Ans: (a)
727. Under the 44th Amendment Act the President was deprived of the power to declare a
(a) Financial Emergency
(b) Constitutional Emergency
(c) National Emergency on ground of “Internal Disturbance”
(d) War against our neighbours
Ans: (c)
728. Who among the following was elected as permanent President of constituent Assembly?
(a) Jaya Prakash Narayan
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Dr Rajendra Prasad
(d) K M Munshi
Ans: (c)
729. Preventive Detention for a period of more than three months can be ordered only on the recommendation of an Advisory Board whose chairman shall be a judge of a/the
(a) High Court
(b) Supreme Court
(c) District Court
(d) Subordinate Court
Ans: (a)
730. The Constituent Assembly of India which drafted the Indian Constitution was set up under
(a) the Cripps Mission Plan
(b) the Cabinet Mission Plan
(c) the Indian Independence Act
(d) Lord Mountabatten’s notification dated 12th August 1946
Ans: (b)
731. As per reports, some state governments in India have put a ban on the sale of Ammonium Nitrate or its other combinations in the open market as the same is being used by some people as an explosive. The ban on open sale of such chemicals can be put under which of the following Acts?
(a) Explosive Substance Act
(b) Narcotics Act
(c) Trade & Merchandise Act
(d) Dangerous Drugs Act
(e) None of these
Ans: (a)
732. What is a Panchayati Raj?
(a) It is a community development programme
(b) It is a cooperative movement.
(c) It is a scheme of self-governance
(d) It is an exercise in decentralisation of administrative authority.
(e) It is an outdated system
Ans: (d)
733. How will the newly passed Gram Nyayalaya Act help the judicial system in the country?
(A) It promises to put many more courts at block and tehsil levels.
(B) It would make justice quick, particularly in case of small disputes and petty crimes.
(C) This will reduce the burden on High Courts and Supreme Court.
(a) Only (A)
(b) Only (B)
(c) Only (C)
(d) Only (B) and (C)
(e) Both (A)and (B)
Ans: (e)
734. The Fundamental Right which was subjected to several amendments is the right
(a) to freedom
(b) to equality
(c) to property
(d) against exploitation
Ans: (c)
735. Which of the following is not connected with the British political system?
(a) Queen
(b) Chancellor of the Exchequer
(c) Cabinet
(d) President
Ans: (d)
736. The Indian Constitution has vested the authority to extend the jurisdiction of High Courts with the
(a) Chief Justice of India
(b) President of India
(c) Union Parliament
(d) State Legislature
Ans: (c)
737. National Judicial Council is headed by whom amongst the following?
(a) Chief Justice of India
(b) President of India
(c) Vice-President of India
(d) Speaker of the Lok Sabha
(e) Union Law Minister
Ans: (a)
738. Salaries of the Judges of the Supreme Court of India are specified in the ____ Schedule.
(a) Second
(b) Third
(c) Sixth
(d) Seventh
Ans: (a)
739. When the Union Council of Ministers tenders an advice to the President, he 
(a) can refer it to the Supreme Court
(b) can ignore it
(c) will be bound by it
(d) can reject it outright
Ans: (c)
740. The Constitution of India mandates that the elections of the Panchayati Raj should be held regularly after a gap of  
(a) 2 years
(b) 3 years
(c) 4 years
(d) 5 years
(e) 7 years
Ans: (d)
741. Right to Education Bill envisages to provide free education to the children of the age group of 
(a) Up to 2.5 years
(b) Up to 3 years
(c) Up to 5 years
(d) Up to 6 years
(e) 6-14 years
Ans: (e)
742. An Advocate General is a/an 
(a) State Government official
(b) Union Government official
(c) Extra-Constitutional authority
(d) None of these
Ans: (a)
743. As we all know, child labour is totally banned in India. As per the Child Labour Prohibition III Regulation Act, ‘Child’ means a person who has not completed
(a) 18 years of his/her age
(b) 16 years of his/her age
(c) 14 years of his/her age
(d) 20 years of his/her age
(e) 21 years of his/her age
Ans: (d)
744. The constitution of India recognizes
(a) Only religious minorities
(b) Only linguistic minorities
(c) Religious and linguistic minorities
(d) Religious, linguistic and ethnic minorities
Ans: (c)
745. Who acted as Prime Minister of India for 12 days on the death of Jawaharlal Nehru?
(a) Morarji Desai
(b) Mrs Indira Gandhi
(c) Gulzari Lal Nanda
(d) Lal Bahadur Shastri
Ans: (c)
746. Who amongst the following addresses the nation on the Independence Day from the ramparts of the Red Fort, Delhi?
(a) President of India
(b) UPAChairperson
(c) Speaker of the Lok Sabha
(d) Prime Minister of India
(e) None of these
Ans: (d)
747. The Theory of Laissez Faire was invented by
(a) Marques
(b) Adam Smith
(c) Marshall
(d) Laski
Ans: (b)
748. The Preamble of the Indian Constitution has been amended
(a) twice
(b) thrice
(c) once
(d) Four times
Ans: (c)
749. When an US President dies in office the Vice-President assumes the President’s office and continues In that capacity for
(a) six months
(b) one year
(c) two months
(d) the full length of the unexpired term of office
Ans: (d)
750. Which among the following statements is not true?
(a) A No-Confidence Motion in the Council of Ministers can be moved in either House of Parliament.
(b) Money Bills can be introduced only in the House of the People.
(c) Demands for grants can be voted only by the House of the People.
(d) The Council of States is not subject to dissolution.
Ans: (a)
751. Who among the following propounded the “theory of natural rights”?
(a) Aristotle
(b) Hobbes
(c) Locke(d) Socrates
(d) Socrates
Ans: (c)
752. The first Union Council of Ministers of free India
(a) 12
(b) 13
(c) 14
(d) 15
Ans: (b)
753. Ms Sujatha Vaaant Manohar was the _____ woman judge of the Supreme Court of India.
(a) first
(b) second
(c) third
(d) fourth
Ans: (b)
754. A member of the Constituent Assembly of India, India’s first Ambassador to Moscow and Emeritus Professor of Eastern Religions at Oxford. This description eminently fits
(a) Dr Zakir Husain
(b) Dr S Radhakrishnan
(c) Dr BR Ambedkar
(d) Sir M Visvesvarayya
Ans: (b)
755. Who among the following are not allowed to exercise their right to franchise in India?
(a) Women
(b) Priests/Clergymen
(c) Lunatics
(d) Quasi-Government Servants
Ans: (c)
756. Who defeated Mrs Gandhi in the 1977 Lok Sabha elections?
(a) Morarji Desai
(b) Raj Narain
(c) Charan Singh
(d) JP Narayan
Ans: (b)
757. Which of the following systems is also known as the Hare System?
(a) Single transferable vote system
(b) List system
(c) Limited vote system
(d) Single non-transferable vote system
Ans: (a)
758. As per the news which appeared in some newspapers/magazines, the police with the help of some NGOs rescued some children who had been forced in child labour illegally. Such children are protected under which of the following acts in India?
(A) Juvenile Justice Act
(B) Child Labour Act
(C) Immoral Trafficking Act
(a) Only (A)
(b) Only (B)
(c) Only (C)
(d) All (A), (B) and (C)
(e) None of these
Ans: (b)
759. Who amongst the following appoints the Chairperson of the National Human Rights Commission, India?
(a) The President of India
(b) The Prime Minister of India
(c) The Chief Justice of India
(d) The Lok Sabha
(e) None of these
Ans: (a)
760. The highest position in the country an IAS officer can aspire for is
(a) Governor RBI
(b) Cabinet Secretary
(c) Home Secretary
(d) Foreign Secretary
Ans: (b)
761. The Chief Minister of the National Capital Territory of Delhi shall be appointed/elected by the
(a) President
(b) Lieutenant Governor
(c) Delhi Assembly
(d) Chief Administrator
Ans: (a)
762. The basic difference between the Indian President and the British Monarch is
(a) A British Monarch can be questioned by the House of Lords, whereas the Indian President is not answerable to any court
(b) The British Monarch IS forbidden from foreign travel whereas the Parliament is in session no such restriction ever applies to the Indian President
(c) There is no age bar to the Indian President for holding the office whereas the British Monarch .automatically steps down on his attaining the age of 75 installing the Crown Prince as Monarch
(d) The Indian President is elected every five years whereas the British Crown is hereditary and not elective. Whereas
Ans: (d)
763. What is the extent of claim that can be entertained by a Lok Adalat?
(a) Upto Rs. 5 lakhs
(b) Upto Rs. 10 lakhs
(c) Upto Rs. 20 lakhs
(d) Upto Rs. 50 lakhs
(e) There is not such limit
Ans: (b)
764. Which of the following is/are true abou.t the “Gram Nyayalayas”?
(A) These courts will be mobile courts and will function at Panchayat level.
(B) The Magistrates of these courts will go to the villages in their area of coverage and will dispose off cases of the villages there itself.
(C) Only civil suits related to the property of Rs. 5,00,000 and above will be disposed off in this Way.
(a) Only (A)
(b) Only (B)
(c) Only (C)
(d) Only (A) and (B)
(e) All (A), (B) and (C)
Ans: (d)
765. Nowadays the Election Commission of India Uses ‘EVM’ during the general election in the country. What Is the full form of EVM ?
(a) Election Validation Machine
(b) Electronic Voting Machine
(c) Electronic Validation Management
(d) Early Voting Movement
(e) None of these
Ans: (b)
766. The President can remove a Judge of the Supreme Court or the Chief Election Commissioner
(a) on his own
(b) only on the advice of Parliament
(c) only on the advice of the Prime Minister
(d) only on the advice of the Attorney General for India
Ans: (b)
767. Who among the following can remove a Chief Minister from his office?
(a) State Legislative Assembly
(b) Governor
(c) President
(d) Supreme Court of India
Ans: (a)
768. To ensure their impartiality, a retired Chief Justice of India or other Judges of the Supreme Court are debarred from practicing in any
(a) court other than the apex court
(b) court in India
(c) court other than State High Courts
(d) criminal court
Ans: (b)
769. A State Governor has
(a) diplomatic powers
(b) military powers
(c) emergency powers
(d) No diplomatic or military or emergency powers
Ans: (d)
770. The Governor holds office for _____ years from the date of assumption of office.
(a) five
(b) four
(c) six
(d) three
Ans: (a)
771. The Governor is the _____ of the Universities in the State.
(a) Chancellor
(b) Pro-Chancellor
(c) Vice-Chancellor
(d) Chief Executive
Ans: (a)
772. The executive power of the State is vested in the
(a) Governor
(b) Chief Minister
(c) Neither
(d) Both
Ans: (a)
773. The authority to dissolve a State Legislative Assembly is vested in the
(a) Chief Minister of the State
(b) Speaker of the State Assembly
(c) President of India
(d) Governor of the State
Ans: (d)
774. A State Governor enjoys
(a) No discretionary powers
(b) extensive discretionary powers
(c) discretionary powers in certain matters
(d) discretionary powers during an Emergency
Ans: (c)
775. During the temporary absence of a Governor the _____ is appointed to officiate as Governor.
(a) Chief Sectetary
(b) Speaker of the State Assembly
(c) Chairman of the State Legislative Council
(d) Chief Justice of the State High Court
Ans: (d)
776. The Chief Minister remains in power as along as he enjoys the confidence of the
(a) Prime Minister
(b) Governor
(c) State Legislative Assembly
(d) People of the State
Ans: (c)
777. The legal adviser to a State Government is known as the 
(a) Advocate General
(b) Attorney General
(c) Solicitor General
(d) Public Prosecutor
Ans: (a)
778. The Third Schedule of the Constitution details
(a) Allocation of seats in the Rajya Sabha
(b) The list of languages
(c) Forms of oaths or affirmations
(d) The States and the Union Territories of India
Ans: (c)
779. The Indian Administrative Service and the Indian Police Service have been created by the
(a) Home Ministry
(b) Unoin Public Service Commission
(c) Parliament
(d) Supreme Court of India
Ans: (c)
780. The First Amendment made in 1951 added a new Schedule to the Constitution. It was the _____ Schedule.
(a) Seventh
(b) Eighth
(c) Ninth
(d) Tenth
Ans: (c)
781. The Central Provinces and Berar are now known as
(a) Uttar Pradesh
(b) Bihar
(c) Madhya Pradesh
(d) Odisha
Ans: (c)
782. Grants-in-aid are provided to such states as are in need of assistance by the
(a) Union Parliament
(b) President
(c) Finance Commission
(d) RBI
Ans: (a)
783. The Speaker of Lok Sabha is elected by
(a) all the members of Parliament
(b) the people directly
(c) all the members of Lok Sabha
(d) the members of the majority party in the Lok Sabha
Ans: (a)
784. The maximum strength of the Select Committee of the Lok Sabha is
(a) 10 members
(b) 5 members
(c) 15 members
(d) Not fixed and varies from Committee to Committee
Ans: (d)
785. The foundations for the federal system in the Indian Constitution were laid in the
(a) Indian Councils Act of 1892
(b) Indian Councils Act of 1909
(c) Government of India Act, 1919
(d) Government of India Act, 1935
Ans: (d)

Leave a Reply

Your email address will not be published.