Indian Constitution Fundamental MCQs (Part I)

Indian Constitution Fundamental MCQs (Part I)
This is part of MCQs on Indian Constitution Fundamental that contains 100 questions.
Read MCQs: 1-100101-200201-300301-400401-500501-600601-700701-785
1. The Supreme Commander of India’s Defence Forces is
(a) Chief of Staff of the Indian Army
(b) President of India
(c) Prime Minister of India
(d) Defence Minister
Ans: (b)
2. The States Reorganisation Act of 1956 reduced the number of States in the country from 27 to
(a) 14
(b) 15
(c) 18
(d) 19
Ans: (a)
3. A Constitutional Emergency declared by the President has to be approved by Union Parliament within
(a) 1 month
(b) 2 months
(c) 6 months
(d) 1 year
Ans: (b)
4. The Indian Constitution provides for
(a) Single Citizenship
(b) Dual Citizenship
(c) Both of them
(d) Neither
Ans: (a)
5. The letter of resignation of the President should be addressed to the
(a) Speaker of the Lok Sabha
(b) Chief Justice of the Supreme Court
(c) Vice President
(d) Prime Minister
Ans: (c)
6. The name of any Indian State can be altered by
(a) The Governor of the State
(b) the State Legislature concerned
(c) Union Parliament
(d) the President of India
Ans: (c)
7. Which of the following qualifications is not essential for election as President of India?
(a) A citizen of India
(b) Not less than 35 years of age
(c) Qualified for election as member of the Lok Sabha
(d) A member of the Lok Sabha
Ans: (d)
8. Which among the following is not a Fundamental Right?
(a) Right of strike
(b) Right to equality
(c) Right to freedom of religion
(d) Right to constitutional remedies
Ans: (a)
9. Which one of the following courts is responsible for the enforcement of Fundamental Rights?
(a) High Courts
(b) Supreme Court of India
(c) District and Sessions Court
(d) All categories of courts
Ans: (b)
10. The Indian Constitution came into force on
(a) January 26, 1950
(b) January 26, 1949
(c) November 26, 1949
(d) January 1, 1950
Ans: (a)
11. The Constitution of India is
(a) rigid
(b) very/rigid
(c) flexible
(d) partly rigid and partly flexible
Ans: (d)
12. The Constitution of India was adopted on
(a) November 26, 1949
(b) August 16, 1949
(c) August 14, 1948
(d) January 25, 1950
Ans: (a)
13. In which year was the first Constitution Amendment Act passed?
(a) 1951
(b) 1952
(c) 1953
(d) 1950
Ans: (a)
14. The President of India is the
(a) Head of State
(b) Head of the Government
(c) Head of State as well as Government
(d) Uncrowned Monarch of the Republic
Ans: (a)
15. Who was the third President of the Indian Republic?
(a) Neelam Sanjiva Reddy
(b) Dr Zakir Husain
(c) VV Giri
(d) Fakruddin Ali Ahmed
Ans: (b)
16. Who among the following held office as President of India, for two consecutive terms?
(a) Dr S Radhakrishanan
(b) Dr Rajendra Prasad
(c) VV Giri
(d) Both (a) and (b)
Ans: (b)
17. The Constitution makes India a secular State. This means
(a) India shall be a theocratic State
(b) India shall be a State without religion
(c) The State is completely detached from religious affiliations
(d) None of these
Ans: (c)
18. The oath of office to the President is administered by the
(a) Speaker of the Lok Sabha
(b) Prime Minister
(c) Vice-President
(d) Chief Justice of India
Ans: (d)
19. Who acted as the Prime Minister of India immediately on the death of Jawaharlal Nehru?
(a) TT Krishnamachari
(b) Lal Bahadur Shastri
(c) Mrs Indira Gandhi
(d) Gulzari Lal Nanda
Ans: (d)
20. When were the first General Elections held in the country?
(a) 1950-51
(b) 1949-50
(c) 1951-52
(d) 1952-53
Ans: (c)
21. The Comptroller and Auditor General of India is appointed by the
(a) Prime Minister
(b) President
(c) Parliament
(d) Vice-President
Ans: (b)
22. Which is the only Indian State which has the unique distinction of having its own Constitution?
(a) Goa
(b) Sikkim
(c) Jammu and Kashmir
(d) Nagaland
Ans: (c)
23. The Head of the State of Jammu and Kashmir was redesignated Governor in 1965. Earlier, he was known as
(a) Maharaja
(b) Prime Minister
(c) Sadar-i-Riyasat
(d) Rajpramukh
Ans: (c)
24. The final authority to make a Proclamation of Emergency rests with the
(a) Prime Minister
(b) President
(c) Union Parliament
(d) Union Council of Ministers
Ans: (b)
25. Judges of High Courts are appointed by
(a) the Chief Justices of the respective High Courts
(b) Governor
(c) the President
(d) the Chief Minister
Ans: (c)
26. When the office of the President and Vice-President fall vacant simultaneously who acts as President?
(a) Prime Minister
(b) Chief Justice of India
(c) Speaker of the Lok Sabha
(d) Chief of Army Staff
Ans: (b)
27. The Speaker of the Lok Sabha can be removed from his office by the/a
(a) President
(b) Prime Minister
(c) Vote of no-confidence passed by both the Houses of Parliament
(d) Vote of no-confidence passed by the Lok Sabha
Ans: (d)
28. In which one of the following States, it is constitutionally obligatory for the State to have a separate minister for tribal welfare?
(a) Jharkhand
(b) Odisha
(c) Madhya Pradesh
(d) All of them
Ans: (d)
29. Panchayati Raj was introduced in the country in
(a) 1957
(b) 1952
(c) 1951
(d) 1959
Ans: (d)
30. Panchayati Raj was first introduced in
(a) Andhra Pradesh
(b) Bihar
(c) Rajasthan
(d) Gujarat
Ans: (c)
31. The Committee, on whose recommendations Panchayatl Raj was introduced in the country was headed by
(a) Balwant Rai Mehta
(b) Jivraj Mehta
(c) Jagjivan Ram
(d) Shriman Narayan
Ans: (a)
32. When was National Emergency declared for the first time in India?
(a) October 1962
(b) February 1962
(c) December 1962
(d) January 1963
Ans: (a)
33. Members of the Lok Sabha are elected for a term of five years, but the term can be extended by year(s) by Parliament in a National Emergency.
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
Ans: (a)
34. For how many years does the Vice-President hold office?
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6
Ans: (c)
35. Which Indian State remained an Associate State for a short period before it was recognised as a full-fledged State of the Union?
(a) Goa
(b) Sikkim
(c) Nagaland
(d) Kerala
Ans: (b)
36. The term of office of the Comptroller and Auditor General of India is
(a) 4 years
(b) 5 years
(c) 6 years
(d) 7 years
Ans: (c)
37. At present (2009), only six States have Legislative Councils.
Find the odd one out?
(a) Bihar
(b) Jammu and Kashmir
(c) Kerala
(d) Karnataka
Ans: (c)
38. Which among the following States returns the maximum number or representatives to the Lok Sabha?
(a) Madhya Pradesh
(b) Maharashtra
(c) Bihar
(d) Uttar Pradesh
Ans: (d)
39. The concept of Welfare State finds elaboration in the
(a) Preamble
(b) Fundamental Rights
(c) Fundamental Duties
(d) Directive Principles of State Policy
Ans: (d)
40. The Sarkaria Commission was set up to examine
(a) Centre-State relations
(b) Inter-State relations
(c) The working of Public Sector Undertakings
(d) The dispute relating to sharing of Cauvery waters
Ans: (a)
41. The lengthiest amendment (dubbed as a ‘mini-Constitution’ by some political pundits) to the Constitution date is the
(a) 24th Amendment
(b) 42nd Amendment
(c) 44th Amendment
(d) 59th Amendment
Ans: (b)
42. The first Speaker of the Lok Sabha was
(a) GS Dhillon
(b) MAAyyangar
(c) GV Mavlankar
(d) Hukum Singh
Ans: (c)
43. Which among the following is now a full-fledged State?
(a) Pondicherry
(b) Chandigarh
(c) Sikkim
(d) Lakshadweep
Ans: (c)
44. It is the responsibility of the _____ to decide the disputes arising between two States or between the Centre and a State.
(a) Supreme Court
(b) President
(c) Parliament
(d) Prime Minister
Ans: (a)
45. Which of the following is/are a political sovereign in a democratic country?
(a) Ruling Party
(b) Opposition Party
(c) Parliament
(d) People
Ans: (d)
46. The Chairman of the Union Public Service Commission is appointed by the
(a) Prime Minister
(b) President
(c) Parliament
(d) Home Minister
Ans: (b)
47. The Constitution of India provides that the three constituents of the Indian Parliament are the Lok Sabha, the Rajya Sabha and the
(a) Prime Minister
(b) Vice-President
(c) President
(d) Council of Ministers
Ans: (c)
48. The Chief Justice or other Judges of the Supreme Court, after retirement or removal, are not permitted to plead or act in any court
(a) other than the Supreme Court|
(b) or before any authority within the territory of India
(c) inside or outside India
(d) other than the State High Courts
Ans: (b)
49. The President of India appoints the Chief Election Commissioner, but he cannot be removed from office except by a special procedure laid down in the Constitution. This procedure is the same as the one prescribed for the removal of the
(a) Vice-President
(b) Judges of the Supreme Court
(c) Members of the State Public Service Commissions
(d) Members and Chairman of the UPSC
Ans: (b)
50. The main purpose behind the inclusion of the Directive Principles of State Policy in the Indian Constitution is to
(a) establish a welfare state
(b) establish a secular state
(c) check the arbitrary actions of the Government
(d) provide the best opportunities for development of the citizen
Ans: (a)
51. State Governors are
(a) instruments of control of the Centre over the States
(b) nominees of the Chief Ministers
(c) elected by the State Legislatures
(d) elected by Union Parliament
Ans: (a)
52. A person, who is not a Member of Parliament, if appointed a minister, shall become a Member of either House of Parliament within
(a) 6 months
(b) 2 months
(c) 9 months
(d) 1 year
Ans: (a)
53. Ordinances issued by a State Governor are subject to the approval of the
(a) President of India
(b) Chief Minister of the State
(c) Union Parliament
(d) State Legislature concerned
Ans: (d)
54. The Prime Minister of India who did not face the Union Parliament was
(a) Morarji Desai
(b) Lal Bahadur Shastri
(c) Charan Singh
(d) Rajiv Gandhi
Ans: (c)
55. The competent authority to amend the Fundamental Rights is the
(a) Union Parliament
(b) President of India
(c) Lok Sabha
(d) Supreme Court of India
Ans: (a)
56. Does the President of India enjoy veto power?
(a) Yes
(b) No
(c) Only in respect of Money Bills
(d) The Constitution is silent on this point
Ans: (a)
57. The office of the Prime Minister of India has a _____ basis.
(a) constitutional
(b) statutory
(c) conventional
(d) historical
Ans: (a)
58. The real executive powers under Parliamentary Government rests with the
(a) Prime Minister
(b) Head of the State
(c) Parliament
(d) Council of Ministers
Ans: (d)
59. The theory of “basic structure” of the Constitution was propounded by the Supreme Court in the
(a) Golaknath Case
(b) Kesavananda Bharati Case
(c) AK Gopalan Case
(d) Minerva Mills Case
Ans: (b)
60. Which of the following is not a duty of the Election Commission?
(a) To give recognition to political parties
(b) To lay down general rules and guidelines for elections
(c) To determine constituencies and to prepare the electoral rolls
(d) To provide adequate campaign funds for the candidates
Ans: (d)
61. Universal Adult Franchise implies a right to vote to all
(a) residents of the State
(b) adult residents of the State
(c) adult citizens of the State
(d) adult male citizens of the State
Ans: (c)
62. Which is the official language of the State of Jammu and Kashmir?
(a) Kashmiri
(b) Urdu
(c) Hindi
(d) English
Ans: (b)
63. The framers or the Constitution decided to live importance to Panchayati Raj and directed the State to take steps to organize village panchayats as units or self-government under Article
(a) 39
(b) 40
(c) 38
(d) 41
Ans: (b)
64. The Prime Minister is generally a
(a) Member of the Lok Sabha
(b) Member of the Rajya Sabha
(c) Member of the Lok Sabha and the Rajya Sabha as well
(d) Nominated Member of Parliament
Ans: (a)
65. The Supreme Court functions from New Delhi, but it can sit elsewhere
(a) if a majority of the Judges of the Court so decide
(b) with the approval of the President
(c) with the approval of the Parliament
(d) at the specific request of a State High Court
Ans: (b)
66. When the Governor or a State dies in office, who takes over as acting Governor?
(a) Chief Minister of the State
(b) Chief Justice of the State High Court
(c) Anyone designated by the President
(d) Governor of a neighbouring State
Ans: (b)
67. The Preamble to the Constitution defines the four objectives or the Indian Republic. Find the odd one out.
(a) Equality
(b) Fraternity
(c) Harmony
(d) Liberty
Ans: (c)
68. The Representation of the Peoples Act was passed by Parliament in
(a) 1950
(b) 1952
(c) 1953
(d) 1951
Ans: (d)
69. Which one or the following States does not have a Legislative Council so far even though the Constitution provides for it?
(a) Bihar
(b) Karnataka
(c) Madhya Pradesh
(d) Maharashtra
Ans: (c)
70. In the case or a dispute in the Presidential election, the issue is referred to the
(a) Chief Election Commissioner
(b) Parliament
(c) Supreme Court
(d) Prime Minister
Ans: (c)
71. The President of Indian enjoys the same Constitutional authority as the
(a) British Monarch
(b) President of the USA
(c) President of Myanmar
(d) British Prime Minister
Ans: (a)
72. What are the powers or the Rajya Sabha regarding Money Bills? The House
(a) can amend them
(b) can reject them
(c) can withhold them for 14 days to make recommendations
(d) has no power over Money Bills
Ans: (c)
73. If the President dies or resigns or is otherwise incapacitated and as a result, the Presidential office becomes vacant, the
Vice- President will act as President only for a maximum period of
(a) three months
(b) six months
(c) nine months
(d) one year
Ans: (b)
74. Whenever the Lok Sabha is dissolved, the does not vacate his office until immediately before the first meeting of the House after the dissolution.
(a) Prime Minister
(b) Speaker
(c) Finance Minister
(d) Defence Minister
Ans: (b)
75. Who among the following had the longest tenure as President or India?
(a) VV Giri
(b) Dr Rajendra Prasad
(c) FAAhmed
(d) N Sanjeeva Reddy
Ans: (b)
76. Who among the following had the shortest tenure as Prime Minister of India?
(a) Morarji Desai
(b) Lal Bahadur Shastri
(c) Charan Singh
(d) Rajiv Gandhi
Ans: (c)
77. A Constitution can be developed through
(a) amendments
(b) customs and usages
(c) Judicial interpretations
(d) All the three
Ans: (d)
78. The Indian Army General who had earned the sobriquet ‘Sparrow’ was
(a) KM Cariappa
(b) Sam J Manekshaw
(c) Rajinder Singh
(d) KS Thimmayya
Ans: (c)
79. The question of disqualification of a member of a State Legislature shall be decided by the Governor after
consultation with the
(a) Chief Minister
(b) Election Commission
(c) Supreme Court
(d) Public Service Commission
Ans: (b)
80. Before 1956, the present Kerala State was known as
(a) Travancore
(b) Cochin
(c) Travancore-Cochin
(d) Malabar
Ans: (c)
81. The first linguistic State, born in 1953, was
(a) Andhra
(b) Saurashtra
(c) Gujarat
(d) Maharashtra
Ans: (a)
82. The Speaker of the Lok Sabha will address his letter of resignation to the
(a) President
(b) Prime Minister
(c) Deputy Speaker
(d) Minister for Parliamentary Affairs
Ans: (c)
83. Article 1 of the Indian Constitution states: India, that is Bharat, shall be a
(a) Dominion
(b) Federation
(c) Conglomeration
(d) Union of States
Ans: (d)
84. The State shall take steps to separate the judiciary from the executive, in terms of Article
(a) 48
(b) 49
(c) 50
(d) 51
Ans: (c)
85. The Special Officer for the Scheduled Castes and Scheduled Tribes shall be appointed by the
(a) Prime Minister
(b) Home Minister
(c) Law Minister
(d) President
Ans: (d)
86. Grants-in-aid are provided to such States as are in need of assistance, by the
(a) Union Parliament
(b) President
(c) Finance Commission
(d) Planning Commission
Ans: (a)
87. In the event of receiving the resignation of the President, the Vice-President shall forthwith communicate the fact to the
(a) Prime Minister of India
(b) Speaker of the Lok Sabha
(c) Chief of the Army Staff
(d) Chief Justice of India
Ans: (b)
88. How many Parliamentary Constituencies are there in the Union Territory of Puducherry?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
Ans: (a)
89. Which one of the following schedules of the constitution of India contains provisions regarding Anti Defection Act?
(a) Second Schedule
(b) Fifth Schedule
(c) Eighth Schedule
(d) Tenth Schedule
Ans: (d)
90. The inclusion of Fundamental Duties in the Constitution was welcomed by
(a) the Union Cabinet only
(b) the ruling party only
(c) the opposition parties only
(d) both the Houses of Parliament unanimously
Ans: (d)
91. The President nominates persons to the Lok Sabha and Rajya Sabha in that order
(a) 4 and 10
(b) 2 and 14
(c) 2 and 10
(d) 2 and 12
Ans: (d)
92. The Indian National Congress lost power at the Centre in the general elections held in
(a) 1967
(b) 1971
(c) 1977
(d) 1980
Ans: (c)
93. Does the Constitution provide for a Deputy Prime Minister?
(a) Yes
(b) No
(c) Yes, during an Emergency
(d) Yes, during a Financial Emergency
Ans: (b)
94. Does the Indian Constitution envisage double citizenship?
(a) Yes
(b) No
(c) Yes, in exceptional cases with Parliament’s consent
(d) Yes, in the case of all foreigners
Ans: (b)
95. The fundamental rights of Indian citizens can be suspended by the
(a) Supreme Court of India
(b) Union Parliament
(c) President of India
(d) President, in consultation with the Attorney General for India
Ans: (c)
96. The main factor which has inhibited the Government in the implementation of Directive Principles or State policy has been
(a) fear of agitations and protests
(b) fear of strictures from the judiciary
(c) fear of opposition
(d) resources crunch
Ans: (d)
97. The first Governor-General of free India was
(a) Lord Mountbatten
(b) C Rajagopalaehari
(c) Dr Rajendra Prasad
(d) Lord Wavell
Ans: (a)
98. Before assuming office as the President of the Republic, Dr Rajendra Prasad was the
(a) President of the Constituent Assembly of India
(b) Vice-President of India
(c) Interim Prime Minister
(d) Chairman of the Drafting Committee of the Constituent Assembly
Ans: (a)
99. India was not a State before15th August 1947, because it had no
(a) Sovereignty
(b) Constitution
(c) Elected Government
(d) Parliament
Ans: (a)
100. The Constitution of India provides for a federal system with
(a) a weak centre
(b) an omnipotent centre
(c) a strong centre
(d) a centre which enjoys co-equal powers with the states
Ans: (c)

Leave a Reply

Your email address will not be published.