Indian Constitution Fundamental MCQs (Part II)

Indian Constitution Fundamental MCQs (Part II)
This is part of MCQs on Indian Constitution Fundamental that contains 100 questions.
Read MCQs: 1-100101-200201-300301-400401-500501-600601-700701-785
This is in continuation of Part I
101. The USA is a federation of States.
(a) 48
(b) 49
(c) 50
(d) 51
Ans: (c)
102. In India, sovereignty resides in the
(a) President
(b) Union Parliament
(c) Prime Minister
(d) Constitution of India
Ans: (d)
103. The Indian Parliament is a creature of the
(a) Constitution
(b) British Parliament
(c) President
(d) Prime Minister
Ans: (a)
104. The Union Food Minister who had earned the sobriquet “Famine Minister” was
(a) KM Munshi
(b) Rafi Abmed Kidwai
(c) NG Ayyangar
(d) Raj Kumari Amrit Kaur
Ans: (a)
105. The monthly salary of the President of India is now
(a) Rs 500000
(b) Rs 180000
(c) Rs 150000
(d) Rs 200000
Ans: (c)
106. Which, among the following countries, has the oldest written Constitution?
(a) Japan
(b) India
(c) USA
(d) UK
Ans: (c)
107. The Cabinet System of Government originated in
(a) Britain
(b) USA
(c) France
(d) Sweden
Ans: (a)
108. The Headquarters of the International Court of Justice is
(a) Rome
(b) Venice
(c) The Hague
(d) Washington
Ans: (c)
109. The Head of the British Commonwealth of Nations is the
(a) British Prime Minister
(b) British Sovereign
(c) British Foreign Secretary
(d) Secretary General of the Commonwealth
Ans: (b)
110. The most literate State in India is
(a) West Bengal
(b) Goa
(c) Kerala
(d) Tamil Nadu
Ans: (c)
111. Benazir Bhutto was the world’s
(a) first woman Prime Minister
(b) first woman Prime Minister of a Muslim Nation
(c) only woman Prime Minister
(d) second woman Prime Minister
Ans: (b)
112. Whose signature is found on a Rs One currency note?
(a) President of India
(b) Union Finance Secretary
(c) Governor, Reserve Bank of India
(d) Union Finance Minister
Ans: (b)
113. The Chief Justice of the Supreme Court draws a monthly salary of
(a) Rs 100000
(b) Rs 90000
(c) Rs 120000
(d) Rs 150000
Ans: (a)
114. A person can be a member of both Houses of Parliament
(a) Yes
(b) No
(c) Yes, during a National Emergency
(d) Yes, during a Financial Emergency
Ans: (b)
115. If the same person is elected to both a Parliamentary seat and a seat in a State Legislature and if he does not resign his seat in the State Legislature before a specified period
(a) his seat in the State Legislature will become vacant
(b) his seat in Parliament will become vacant
(c) both the seats will become vacant
(d) he may be debarred from contesting elections in the future
Ans: (b)
116. If a member of the Lok Sabha absents himself for a period of _____ days from the meeting of the House, without the permission of the House, he will be disqualified.
(a) 30
(b) 45
(c) 60
(d) 90
Ans: (c)
117. A Member of Parliament who voluntarily acquires the citizenship of another country or is under any acknowledgement of allegiance to a foreign country will
(a) be disqualified from membership of Parliament
(b) continue to be a member of Parliament
(c) have the choice of renouncing either
(d) face penal action from the apex court
Ans: (a)
118. The total number of members in the Legislative Council of a State shall not exceed ____ of the total number of members in the State Legislative Assembly.
(a) One fourth
(b) One half
(c) One third
(d) One fifth
Ans: (c)
119. The decision of the Speaker as to whether a Bill is a Money Bill or not shall be
(a) subject to appeal to a Committee
(b) final
(c) subject to arbitration
(d) subject to adjudication
Ans: (b)
120. The authority empowered to fix the salary and allowances of the Speaker is the
(a) President
(b) Union Cabinet
(c) Vice-President
(d) Union Parliament
Ans: (d)
121. Who performs the duties of the office of the Chairman of the Rajya Sabha when the Vice-President is acting for the President?
(a) Speaker of the Lok Sabha
(b) Deputy Speaker of the Lok Sabha
(c) Deputy Chairman of the Rajya Sabha
(d) Attorney General of India
Ans: (c)
122. Which House of Parliament is sometimes called the “House of Elders”?
(a) Rajya Sabha
(b) Lok Sabha
(c) Both
(d) None of the above
Ans: (a)
123. The number of members nominated by the President to the Rajya Sabha is constitutionally limited to
(a) 12
(b) 15
(c) 10
(d) 20
Ans: (a)
124. In which year was the first no-confidence motion moved in the Lok Sabha?
(a) 1960
(b) 1962
(c) 1963
(d) 1973
Ans: (c)
125. When the Supreme Court was inaugurated in 1950, how many judges were there in the Court (including the Chief Justice)?
(a) 7
(b) 8
(c) 9
(d) 10
Ans: (b)
126. A judge of the Supreme Court can be removed from his position only on grounds of
(a) proved misbehaviour or incapacity
(b) gross inefficiency
(c) senility
(d) imbecile conduct
Ans: (a)
127. Supreme court judges hold office until they complete the age of
(a) 60
(b) 62
(c) 58
(d) 65
Ans: (d)
128. President’s rule can be imposed in a State
(a) during an Internal Emergency
(b) during an External Emergency
(c) when there is a failure of the constitutional machinery in the State
(d) At no time
Ans: (c)
129. The National Integration Council is chaired by the
(a) President of India
(b) Vice-President of India
(c) Chief Justice of India
(d) Prime Minister of India
Ans: (d)
130. If the Rajya Sabha rejects a Money Bill, then which of the following statements is correct?
(a) The Bill is sent back to the Lok Sabha for further consideration
(b) President summons a Joint Session for passing the Bill
(c) Lok Sabha may or may not accept its recommendations
(d) The Attorney General’s opinion is sought
Ans: (c)
131. The Rajya Sabha is dissolved
(a) during an Emergency
(b) every five years
(c) never
(d) At the discretion of the President
Ans: (c)
132. India, according to the Preamble to the Constitution, is a
(a) Sovereign, Secular, Democratic Republic
(b) Sovereign, Democratic Republic
(c) Sovereign, Socialist, Secular, Democratic Republic
(d) Sovereign, Secular, Socialist Democracy
Ans: (c)
133. Some of the members of the Union Cabinet are members of the Council of States. Their collective responsibility is to the
(a) Council of States
(b) House of the People
(c) Both the Houses
(d) Neither
Ans: (b)
134. For moving a resolution to remove the Speaker from his office, a prior notice of at least ____ days has to be given.
(a) seven
(b) fourteen
(c) thirty
(d) sixty
Ans: (b)
135. Which General Election in India was spread over a period of 100 days?
(a) First
(b) Second
(c) Fourth
(d) Third
Ans: (a)
136. The ultimate interpreter and guardian of the Indian Constitution is the
(a) President of India
(b) Lok Sabha
(c) Rajya Sabha
(d) Supreme Court
Ans: (d)
137. In which year was the Supreme Court of India established?
(a) 1949
(b) 1950
(c) 1951
(d) 1947
Ans: (b)
138. The protector of the Fundamental Rights guaranteed under the Constitution is the
(a) Parliament
(b) Prime Minister
(c) President
(d) Supreme Court
Ans: (d)
139. The Constitution provides for a legal adviser to the State Government. He is known as the
(a) Public Prosecutor
(b) Solicitor General
(c) Advocate General
(d) Government Pleader
Ans: (c)
140. An Advocate General of a State is entitled to appear before
(a) any court of law within the country
(b) any court of law within the State
(c) the Supreme Court of India
(d) District and Sessions Courts
Ans: (b)
141. The Governor may nominate one or more members of a certain community, as members of the State Legislative Assembly. If no member of that community seeks election to the Assembly. Name the community.
(a) Parsis
(b) Jains
(c) Angle-Indians
(d) Buddhists
Ans: (c)
142. Every judge of the High Court is appointed by the President of India, after consultation with the
(a) Chief Justice of India
(b) Governor of the State
(c) Chief Justice of the High Court concerned
(d) All the above three institutions
Ans: (d)
143. In the discharge of his functions, the Attorney General is assisted by a Solicitor General and _____ Additional Solicitors General.
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5
Ans: (c)
144. How many Union Territories come under the jurisdiction of different State High Courts?
(a) 7
(b) 6
(c) 5
(d) 4
Ans: (b)
145. The Jammu and Kashmir High Court is located in
(a) Jammu
(b) Srinagar
(c) Udhampur
(d) Both (a) and (b)
Ans: (d)
146. The High Court of Uttar Pradesh is located in
(a) Lucknow
(b) Kanpur
(c) Allahabad
(d) Meerut
Ans: (c)
147. The separation of the judiciary from the executive is envisaged in the
(a) Preamble
(b) Directive Principles
(c) Objectives Resolution
(d) Fundamental Rights
Ans: (b)
148. The total number of members in the Legislative Council of a State shall in no case be less than
(a) thirty
(b) fifty
(c) sixty
(d) forty
Ans: (d)
149. The Union Parliament has the power to rename or define the boundary of a State by
(a) an amendment of the Constitution
(b) securing the consent of the Prime Minister
(c) securing the consent of the Chief Minister of the State concerned
(d) securing the consent of the concerned State Legislature and Parliament’s approval
Ans: (a)
150. Which among the following languages is not recognised in the Indian Constitution?
(a) Sanskrit
(b) Sindhi
(c) Urdu
(d) Pali
Ans: (d)
151. The Official Language Commission is responsible to the
(a) Prime Minister
(b) Speaker of the Lok Sabha
(c) President
(d) Official Language Commission
Ans: (c)
152. The Union Territories get representation
(a) in the Lok Sabha but not in the Rajya Sabha
(b) in the Rajya Sabha but not in the Lok Sabha
(c) neither in the Lok Sabha nor in the Rajya Sabha
(d) in both the Houses
Ans: (d)
153. How many Schedules did the original Constitution of India contain?
(a) 7
(b) 8
(c) 9
(d) 6
Ans: (b)
154. The President of India is elected by
(a) the People of India directly
(b) the Lok Sabha and the Rajya Sabha at a joint sitting
(c) the Union Cabinet
(d) indirect election, by an electoral college
Ans: (d)
155. The Attorney General for India does not have the right to
(a) attend Parliament sessions
(b) attend Parliamentary Committees
(c) take part in the proceedings of Parliamentary Committees by expressing his views
(d) vote in Parliament
Ans: (d)
156. Which of the following is not a salient feature of the Indian Constitution?
(a) A Parliamentary form of Government
(b) The Sovereign Democratic Republic
(c) Directive Principles of State Policy
(d) A federal policy akin to the American model
Ans: (d)
157. Which of the following is not a part of the Preamble to the Indian Constitution?
(a) Socialism
(b) Secularism
(c) Federalism
(d) Sovereign Democratic Republic
Ans: (c)
158. The type of government adopted by the Indian Constitution is
(a) Aristocracy
(b) Oligarchy
(c) Presidential
(d) Parliamentary
Ans: (d)
159. Which one of the following has been wrongly listed as a qualification for the election of the President of India?
(a) Must be a citizen of India
(b) Must have completed 35 years of age
(c) Must be qualified for election to the Rajya Sabha
(d) Must not hold any office of profit under the Government of India or of a State
Ans: (c)
160. The President of India can be removed from office by impeachment for
(a) violation of the Constitution of India
(b) failure to follow the advice given by the Supreme Court
(c) failure to pay income-tax
(d) contempt of court
Ans: (a)
161. Who among the following was elected as the President of India unopposed?
(a) Dr S Radhakrishnan
(b) VV Giri
(c) Neelam Sanjeeva Reddi
(d) Giani Zail Singh
Ans: (c)
162. Which one of the following has not been created by the Constitution of India?
(a) Union Public Service Commission
(b) Election Commission of India
(c) Finance Commission
(d) Planning Commission
Ans: (d)
163. Who among the following can preside over a joint sitting of the two Houses of the Indian Parliament?
(a) President of India
(b) Prime Minister
(c) Speaker of the Lok Sabha
(d) Chairman of the Rajya Sabha
Ans: (c)
164. Which one of the following is not one of the qualifications for appointment of the judges of the Supreme Court of India?
a) The person must be a citizen of India
b) The person should have attained the age of 45 years
c) The person must be a distinguished jurist or must have been a High Court Judge for at least five years or an advocate of a High Court for at least 10 years
d) The person should not have attained the age of 65 years
Ans: (b)
165. How many languages have been originally listed in the Eighth Schedule of the Constitution of India?
(a) 18
(b) 14
(c) 25
(d) 15
Ans: (b)
166. Which one of the following is not correct with regard to the powers of the President of India?
(a) He is the Supreme Commander of the armed forces
(b) He can declare war or peace
(c) He presents the annual Defence Budget before Parliament
(d) He has the power to issue Ordinances
Ans: (c)
167. Who among the following has the exclusive power to grant pardon in case of death sentences?
(a) Prime Minister of India
(b) Chief Justice of India
(c) President of India
(d) ASpecial Bench of the Supreme Court
Ans: (c)
168. The provision for organising village Panchayats exists in
(a) The Preamble to the Constitution
(b) Chapter on Fundamental Rights
(c) Chapter on Directive Principles of State Policy
(d) An Act of Parliament passed in 1950
Ans: (c)
169. A Bill presented in Parliament becomes an Act after
(a) it is passed by both the Houses and assented to by the President
(b) it is passed by both the Houses and assented to by the Prime Minister
(c) the Speaker assents to the Bill
(d) the Prime Minister and the Speaker have signed the Bill
Ans: (a)
170. Which of the two words among the following were added to the Preamble to the Constitution of India by the Constitution (Forty- Second Amendment) Act, 1976?
(a) Sovereign and Socialist
(b) Socialist and Democratic
(c) Socialist and Secular
(d) Secular and Democratic
Ans: (c)
171. According to Article 1 of the Constitution of India,
(a) India that is Bharat, shall be a Federation of States
(b) India shall be a Federal Republic
(c) India, that is Bharat, shall be a Union of State
(d) India, that is Bharat, shall be a Unitary State
Ans: (c)
172. Who among the following has the power to summon or prorogue both the Houses of Parliament?
(a) President of India
(b) Prime Minister of India
(c) Speaker of the Lok Sabha
(d) Chairman of the Rajya Sabha
Ans: (a)
173. Which one of the following Committees examines the report of the Comptroller and Auditor General of India?
(a) Committee of Estimates
(b) Committee on Public Accounts
(c) Joint Select Committee
(d) Rules Committee
Ans: (b)
174. Who among the following can be rightly called the guardian of the Public Purse in India?
(a) Governor of the Reserve Bank of India
(b) Chairman of the State Bank of India
(c) President of India
(d) Comptroller and Auditor General of India
Ans: (d)
175. Which one of the following was introduced by the Constitution of India?
(a) Uniform Civil Code
(b) Universal Adult Suffrage
(c) Separate Electorate for Women
(d) Separate Electorate for Muslims
Ans: (b)
176. The upper age limit for remaining a President ill India is
(a) 60 years
(b) 65 years
(c) 70 years
(d) There is no upper age limit
Ans: (d)
177. The Speaker Pro Tem of the Lok Sabha is appointed by the
(a) President
(b) Prime Minister
(c) Chairman of the Rajya Sabha
(d) Outgoing Speaker of the Lok Sabha
Ans: (a)
178. Which of the following has the power to inquire into the proceedings of any House or a State Legislature?
(a) The High Court
(b) The Supreme Court
(c) Parliament
(d) None
Ans: (d)
179. A device to obtain the opinion of the people on an important public issue, when that issue has not been passed by the Legislature of the State, is known as
(a) Plebiscite
(b) Referendum
(c) Self-determination
(d) Mandate
Ans: (a)
180. The salary and perquisites of the President of India are determined by the
(a) Prime Minister
(b) Supreme Court
(c) Central Cabinet
(d) Union Parliament
Ans: (d)
181. Freedom of religion is guaranteed by
(a) the Preamble
(b) Convention
(c) Fundamental Rights
(d) Directive Principles
Ans: (c)
182. The absolute minimum number of times that Parliament must meet every year is
(a) 4 times
(b) twice
(c) once
(d) 3 times
Ans: (b)
183. _____ led the nation’s first non-Congress government.
(a) Morazji Desai
(b) Charan Singh
(c) VP Singh
(d) Chandrasekhar
Ans: (a)
184. In the Indian political system, supremacy lies with the
(a) Armed Forces
(b) Constitution
(c) Parliament
(d) Supreme Court
Ans: (b)
185. Who among the former RBI Governors was a Presidential candidate in 1969?
(a) PC Bhattacharya
(b) HVR Iengar
(c) Dr IG Patel
(d) Dr CD Deshmukh
Ans: (d)
186. The question whether an Indian citizen had acquired the citizenship of a foreign country is determined by
(a) Central Government
(b) Supreme Court of India
(c) Attorney General for India
(d) President of India
Ans: (a)
187. Which of the following statements is not true? Under the Constitution of India,
(a) the Vice-President is liable for impeachment
(b) the President does not preside
(c) The Speaker does not speak
(d) the Governor does not govern
Ans: (a)
188. What is common to Britain, Israel and New Zealand?
(a) All the three countries are monarchies
(b) All the three are island nations
(c) They have no written Constitution
(d) The three States have jointly signed a special trade treaty with Hong Kong
Ans: (c)
189. The First Amendment introduced in 1951 added a new Schedule to the Constitution. It is the __ Schedule.
(a) Seventh
(b) Eighth
(c) Ninth
(d) Tenth
Ans: (c)
190. The Contingency Fund of India has been placed at the disposal of the
(a) Prime Minister
(b) President
(c) Comptroller and Auditor General
(d) Home Ministry
Ans: (b)
191. The Constitution of India provides for
(a) Bi-cameral Legislatures in all the States
(b) Unicameral Legislatures in all the States
(c) Unicameral Legislatures in some States and Bi-cameral Legislatures in others
(d) A Committee of Members of Parliament to decide the issue of Bicameralism
Ans: (c)
192. The members of the Union Public Service Commission are
(a) elected by the people
(b) elected by Union Parliament
(c) appointed by the President
(d) appointed by the Home Ministry
Ans: (c)
193. Which of the following does not constitute a basic feature of the Indian Constitution?
(a) Federal Government
(b) Independence of Judiciary
(c) Presidential form of Government
(d) Parliamentary Government
Ans: (c)
194. The Prime Minister of India now receives a monthly salary of
(a) Rs 100000
(b) Rs 90000
(c) Rs 120000
(d) a Member of Parliament
Ans: (d)
195. The most powerful Upper House among the following is the
(a) Rajya Sabha in India
(b) Senate in the USA
(c) House of Lords in the United Kingdom
(d) Council of States in Switzerland
Ans: (b)
196. The tenure of office of the Indian President
(a) is fixed by the Constitution
(b) can be changed by the wishes of the State Legislatures
(c) can be changed by the political party in power at the Centre
(d) can be changed at the option of the incumbent President
Ans: (a)
197. For a successful and effective functioning of the Parliamentary system, it is necessary to have
(a) a strong opposition party
(b) a Presidential form of government
(c) a multi-party system
(d) a no-party system
Ans: (a)
198. On which among the following subjects is the Union Parliament not competent to make laws for Jammu and Kashmir?
(a) Defence
(b) Finance
(c) Foreign Affairs
(d) Communications
Ans: (b)
199. The Comptroller and Auditor General (CAG) does not audit the receipts and expenditure of
(a) Municipal Undertakings
(b) State Governments
(c) Government Companies
(d) Union Government
Ans: (a)
200. In the matter of representation of States in the Rajya Sabha Uttar Pradesh tops the list. Next comes
(a) Andhra Pradesh
(b) Bihar
(c) Maharashtra
(d) West Bengal
Ans: (b)

Leave a Reply

Your email address will not be published.