Indian Constitution Fundamental MCQs (Part III)

Indian Constitution Fundamental MCQs (Part III)
This is part of MCQs on Indian Constitution Fundamental that contains 100 questions.
Read MCQs: 1-100101-200201-300301-400401-500501-600601-700701-785
201. The first Governor ever to be dismissed by the President was
(a) Prabhudas Patwari
(b) Md. Yoonus Saleem
(c) Dr. MM Thomas
(d) Ram Lal
Ans: (a)
202. The Governor of a State receives a Bill passed by the Legislative Assembly of the State for resettlement of citizens in that State affecting the general laws of citizenship of India.
Which of the following courses would be the most appropriate for the Governor to take?
(a) give assent to the bill
(b) refer the bill to the President
(c) keep the bill pending
(d) exercise his veto power over the bill
Ans: (b)
203. The American Constitution came into effect in
(a) 1781
(b) 1789
(c) 1860
(d) 1865
Ans: (b)
204. International legal disputes are settled by the
(a) UN General Assembly
(b) Security Council
(c) International Court of Justice
(d) Secretary General
Ans: (c)
205. The Union or India consists of _____ States and Union Territories.
(a) 22 : 8
(b) 24 : 7
(c) 28 : 7
(d) 21 : 8
Ans: (c)
206. No taxes can be levied on expenditure incurred without the approval of the
(a) Union Parliament
(b) Union Council of Ministers
(c) President
(d) Prime Minister
Ans: (a)
207. On which one of the following lists of subjects is the Union Parliament competent to legislate?
(a) Concurrent list
(b) Residuary subjects
(c) Union list
(d) On all these
Ans: (d)
208. The House of the People shall consist of not more than members to represent Union Territories.
(a) 20
(b) 25
(c) 30
(d) 35
Ans: (a)
209. The Principal organ of the United Nations is the
(a) Security Council
(b) General Assembly
(c) Secretariat
(d) Trusteeship Council
Ans: (b)
210. How many languages have so far been included in the Eighth Schedule of our Constitution?
(a) 14
(b) 22
(c) 18
(d) 17
Ans: (b)
211. B R Ambedkar was elected to the constituent Assembly from
(a) West Bengal
(b) The then Bombay Presidency
(c) The then Madhya Bharat
(d) Punjab
Ans: (b)
212. The model for Fundamental Rights in India has been taken from the
(a) Constitution of the USA
(b) British Constitution
(c) Constitution of the Fifth French Republic
(d) Irish Constitution
Ans: (a)
213. The Governor of a State enjoys
(a) no discretionary powers at all
(b) extensive discretionary powers
(c) discretionary powers in certain matters
(d) discretionary powers in legal matters
Ans: (c)
214. All lands, minerals and other things of value underlying the ocean within the territorial waters of India shall vest only in the
(a) States lying adjacent to the ocean
(b) Union of India
(c) Both of them
(d) None of them
Ans: (b)
215. Burma (now Myanmar) was separated from India in
(a) 1919
(b) 1929
(c) 1935
(d) 1947
Ans: (c)
216. Is there a provision in the Indian Constitution conferring a right to recall a legislator?
(a) Yes
(b) No
(c) Yes, during an Emergency
(d) Yes, during a Financial Emergency
Ans: (b)
217. The first Governor General of free India was
(a) C Rajagopalachari
(b) Lord Mountbatten
(c) Lord Wavell
(d) Lord Linlithgow
Ans: (b)
218. The power to declare an Act passed by a State Legislature as unconstitutional lies with the
(a) President
(b) State High Court
(c) Supreme Court and State High Court
(d) State Governor
Ans: (c)
219. Is there any provision in the Constitution authorising  the President to appropriate funds without parliamentary sanction?
(a) Yes
(b) No
(c) Yes, during a Financial Emergency
(d) Yes, during an emergency under Article 352
Ans: (b)
220. The Vice-President is elected by an electoral college consisting of the members of
(a) the Rajya Sabha
(b) the Lok Sabha
(c) the State Legislative Assemblies
(d) both Houses of Parliament
Ans: (d)
221. The mandatory provision of dissolution of the Lok Sabha (i.e. five years from the date of its first meeting) may be extended by ____ during an emergency.
(a) Six months
(b) One year
(c) Eighteen months
(d) Two years
Ans: (b)
222. According to Article 300A, no person shall be deprived of his _____ save by authority of law.
(a) property
(b) life
(c) living
(d) citizenship
Ans: (a)
223. To which State in India goes the credit of having been ruled by the world’s first democratically elected Communist Government?
(a) West Bengal
(b) Kerala
(c) Jammu and Kashmir
(d) Goa
Ans: (b)
224. The Advocate General will hold office during the pleasure of the
(a) Governor
(b) Chief Minister
(c) President
(d) Chief Justice of the State High Court
Ans: (a)
225. An Advocate General is a/an
(a) State Government official
(b) Union Government official
(c) Extra-Constitutional authority
(d) Subordinate of the Attorney General of India
Ans: (d)
226. Union Parliament is
(a) the supreme law making body in India
(b) the House of the representatives of the people
(c) the forum where democracy is seen in action
(d) All the three above
Ans: (d)
227. Which political party, among the following, had approached the electorate with the slogan: ‘Vote for the Government that works’ in the 1980 general elections?
(a) BJP
(b) Congress
(c) Janta Party
(d) Lok Dal
Ans: (b)
228. The summoning of Parliament for a session within six months from the date of last sitting of each House is
(a) optional
(b) mandatory
(c) left to the discretion of the President
(d) left to the discretion of the Speaker of the Lok Sabha and Chairman of the Rajya Sabha
Ans: (b)
229. There is no age limit for appointment as Attorney General for India.
(a) True
(b) False
(c) Parity True
(d) True, during an Emergency under Article 352
Ans: (a)
230. An ordinance issued by the President has the same force and effect as an Act of Parliament
(a) True
(b) False
(c) True, only during a National Emergency
(d) True, only during a Financial Emergency
Ans: (a)
231. ______ constituted the largest single professional  group among the members of the Constituent Assembly of India.
(a) Professors
(b) Politicians
(c) Lawyers
(d) Doctors
Ans: (c)
232. The growing power of the bureaucracy does not pose any serious challenge to the democratic polity in India because the final authority still rests with the
(a) Judiciary
(b) Head of the State
(c) Head of the Government
(d) Union Parliament
Ans: (d)
233. The Lok Sabha alone is entitled to vote in the case of
(a) demand for grants
(b) merger of States
(c) creation of a new State
(d) a private member’s bill
Ans: (a)
234. Money can be advanced out of the Contingency Fund of India to meet unforeseen expenditures, by the
(a) Parliament
(b) President
(c) Finance Minister
(d) Prime Minister
Ans: (b)
235. If in an election to a State Legislative Assembly the candidate who is declared elected loses his deposit, it means that
(a) the polling was very poor
(b) the election was for a multi-member constituency
(c) the elected candidate’s victory over his nearest rival was very marginal
(d) a very large number of candidates contested the election
Ans: (a)
236. The role of the Finance Commission in Centre-State fiscal relations has been undermined by the
(a) State Governments
(b) Zonal Councils
(c) Planning Commission
(d) Election Commission
Ans: (c)
237. The Prime Ministership is generally offered to the
(a) Leader of the majority party in the Popular House
(b) Leader of the majority party in the Upper House
(c) Person who is unanimously elected as the Leader of the House
(d) Protem Speaker of the Lower House
Ans: (a)
238. Which one of the following determines that the Indian Constitution is federal?
(a) A written and rigid Constitution
(b) An independent judiciary
(c) Vesting of residuary powers with the Centre
(d) Distribution of powers between the Centre and the States
Ans: (d)
239. Which of the following taxes is/are levied by the Union and collected and appropriated by the States?
(a) Stamp Duties
(b) Passenger and Goods Tax
(c) Estate Duty
(d) Taxes on Newspapers
Ans: (a)
240. The President of India had referred the Ayodhya issue to the Supreme Court of India under Article ______ of the Constitution.
(a) 131
(b) 136
(c) 138
(d) 143
Ans: (d)
241. An additional Judge of a High Court holds office Cora period of
(a) 2 years
(b) 3 years
(c) 1 years
(d) 4 years
Ans: (a)
242. Which Article of the Constitution confers on the citizen protection of life and personal liberty?
(a) 19
(b) 20
(c) 21
(d) 22
Ans: (c)
243. Dr. Ambedkar had said the “Article _____ should normally remain a ‘dead letter’ and would be used only in the ‘last resort’.
(a) 352
(b) 355
(c) 356
(d) 357
Ans: (c)
244. Can the President be removed from office otherwise that by impeachment?
(a) Yes, by a resolution of Parliament
(b) No
(c) Yes, by a resolution of the Union Cabinet
(d) Yes, by a resolution of the Rajya Sabha, passed by a majority and endorsed by the Lok Sabha
Ans: (b)
245. The Comptroller and Auditor General of India submits his report relating to the accounts of the Union to the
(a) Prime Minister
(b) Finance Minister
(c) President
(d) Speaker of the Lok Sabha
Ans: (c)
246. Silvassa is the capital of
(a) Lakshadweep
(b) Tripura
(c) Dadra and Nagar Haveli
(d) Mizoram
Ans: (c)
247. The Constituent Assembly of India was converted into the Provisional Parliament of India on
(a) 1.1.1950
(b) 15.8.1947
(c) 26.1.1950
(d) 2.10.1950
Ans: (c)
248. Which is the oldest of all the federal Constitutions in the world?
(a) Ireland
(b) Canada
(c) USA
(d) Australia
Ans: (c)
249. The first Law Officer of the Government of India is the
(a) Chief Justice of the Supreme Court
(b) Attorney General for India
(c) Secretary, Minister of Law
(d) Union Law Minister
Ans: (b)
250. The salary and conditions of service of the Comptroller and Auditor General of India shall be
(a) statutory (i.e. as laid down by Parliament by law)
(b) fixed by the President of India
(c) finalised by the Finance Minister
(d) fixed by the Governor, Reserve Bank of India
Ans: (a)
251. The French Settlement of Pondicherry was ceded to India by the French Government in
(a) 1950
(b) 1954
(c) 1952
(d) 1955
Ans: (b)
252. The Portuguese enclaves of Dadra and Nagar Haveli were integrated with India after the Judgement (in India’s Cavour) of the
(a) Supreme Court of India
(b) Privy Council
(c) International Court of Justice
(d) Bombay High Court
Ans: (c)
253. A Cabinet Minister who for a period of six consecutive months is not a member of either House of Parliament shall on the expiry of that period
(a) continue to be a Minister by a special resolution of the Cabinet
(b) cease to be a Minister
(c) be reverted as a Deputy Minister
(d) be reverted as a Minister of State
Ans: (b)
254. The normal life of the House of the People is five years, but it may be dissolved earlier by the
(a) Speaker
(b) Prime Minister
(c) President
(d) Vice-President
Ans: (c)
255. Which one of the following is not true about the functions of the Attorney General?
(a) He will have the right to speak in the House of Parliament
(b) He will have the right to vote in Parliament
(c) He will have a right of audience in all courts in India
(d) He is the first Law Officer of the Government of India
Ans: (b)
256. Mr _____ led the first minority government of the country.
(a) Morarji Desai
(b) Charan Singh
(c) VP Singh
(d) Chandrashekhar
Ans: (c)
257. The exclusive forum for adjudicating disputes relating to the election of the President of India is the
(a) Lok Sabha
(b) Rajya Sabha
(c) Supreme Court
(d) Delhi High Court
Ans: (c)
258. There shall be a President of India according to Article
(a) 50
(b) 51
(c) 52
(d) 53
Ans: (c)
259. There shall be a Vice-President of India according to Article
(a) 63
(b) 64
(c) 54
(d) 57
Ans: (a)
260. What is the final formality without which no Central Bill can become a law in our country?
(a) Signature of the Prime Minister
(b) Signature of the Speaker, Lok Sabha
(c) Assent of the President
(d) Signature of the President
Ans: (d)
261. A person appointed as an Additional or Acting Judge of a High Court shall not hold office after attaining the age of
(a) 60
(b) 62
(c) 63
(d) 65
Ans: (b)
262. When the office of Chief Justice of a High Court falls vacant, his duties will be performed by one of the other Judges of the Court as may be appointed for the purpose by the
(a) Governor
(b) Chief Minister
(c) President
(d) Supreme Court
Ans: (c)
263. During the. period of 15th August 1947 to the 26th January 1950, the political status of India was that of a
(a) Sovereign Republic
(b) Dominion in the British Commonwealth of Nations
(c) Sovereign Republic and a member of the Commonwealth
(d) Sovereign State
Ans: (b)
264. The US President is elected for a period of
(a) four years
(b) five years
(c) six years
(d) three years
Ans: (a)
265. The monthly salary of a State Governor is Rs.
(a) 110000
(b) 120000
(c) 100000
(d) 90000
Ans: (a)
266. Administrators of Union Territories are responsible to the
(a) Union Home Minister
(b) Lok Sabha
(c) President
(d) Union Parliament
Ans: (c)
267. When both the offices of the Speaker and Deputy Speaker are vacant, the duties of the Speaker shall be performed by a member of the Lok Sabha appointed by the
(a) Prime Minister
(b) President
(c) Chairman of the Rajya Sabha
(d) Deputy Chairman of the Rajya Sabha
Ans: (b)
268. The salaries and allowances of members of Parliament will be determined by the
(a) President
(b) Speaker of the Lok Sabha
(c) Parliament
(d) Chairman of the Rajya Sabha
Ans: (c)
269. Business in Parliament can be transacted
(a) Only in Hindi
(b) Only in English
(c) In Hindi or in English
(d) In any regional language
Ans: (c)
270. Article 14 prevents discriminatory practices by
(a) the State
(b) individuals
(c) both
(d) Neither
Ans: (a)
271. Disputes arising out of the election of the Vice- President shall be decided by the
(a) President
(b) Election Commission
(c) Supreme Court
(d) Speaker of the Lok Sabha
Ans: (c)
272. If the Lok Sabha is not in session, expenditure from the Consolidated Fund of the State may be authorised by the
(a) Prime Minister
(b) Finance Minister
(c) President
(d) Comptroller and Auditor-General of India
Ans: (c)
273. The First National Emergency declared in October 1962 lasted till
(a) 1965
(b) 1966
(c) 1967
(d) 1968
Ans: (d)
274. Until the year ____ , a no-confidence motion was never moved in the Lok Sabha.
(a) 1962
(b) 1964
(c) 1965
(d) 1963
Ans: (d)
275. Which State is covered by Article 370 of the Constitution?
(a) Arunachal Pradesh
(b) Mizoram
(c) Jammu and Kashmir
(d) Haryana
Ans: (c)
276. The members of the Rajya Sabha are elected for
(a) four years
(b) six years
(c) five years
(d) three years
Ans: (b)
277. The maximum membership of the Rajya Sabha is limited to
(a) 240
(b) 245
(c) 250
(d) 260
Ans: (c)
278. The number of representatives from Nagaland to the Rajya Sabha is
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Ans: (a)
279. Which state enjoys the distinction of being the first linguistic State of India?
(a) Haryana
(b) Gujarat
(c) Andhra
(d) Tamil Nadu
Ans: (c)
280. Who enjoys the right to impose reasonable restrictions on the Fundamental Rights of citizens?
(a) The President
(b) Union Parliament
(c) The Prime Minister
(d) The Supreme Court
Ans: (b)
281. Which one of the following writs is considered a bulwark of Individual freedom?
(a) Certiorari
(b) Quo Warranto
(c) Habeas Corpus
(d) Mandamus
Ans: (c)
282. Who among the following is/are not appointed by the President?
(a) Attorney General for India
(b) Judges of the Supreme Court
(c) Judges of High Courts
(d) Advocate General
Ans: (d)
283. There are ____ High Courts in India, out of which Guwahati High Court has territorial jurisdiction over ____ States.
(a) 21, 7
(b) 18, 7
(c) 25, 7
(d) 20, 5
Ans: (a)
284. The Speaker can ask a member of the House to stop speaking and let another member speak. This is known as
(a) Decorum
(b) Crossing the floor
(c) Inerpreting
(d) Yielding the Floor
Ans: (d)
285. State Legislatures have _____ role in the election of the Vice- President of India.
(a) a specific
(b) no
(c) an indirect
(d) A conclusive
Ans: (b)
286. The casting vote on any issue is given to the Speaker only
(a) to throw his weight with the ruling party
(b) to solve a deadlock arising in the House
(c) during a national emergency
(d) during a financial emergency
Ans: (b)
287. State Governors are responsible for their actions to the
(a) Lok Sabha
(b) State Legislature
(c) President
(d) Prime Minister
Ans: (c)
288. Fundamental Duties are
(a) proclaimed during an emergency by the President
(b) enshrined in the Constitution 42nd Amendment (1976)
(c) not provided for in the Indian Constitution
(d) provided for by an Act of Parliament
Ans: (b)
289. The Idea of Incorporation of the ‘Concurrent List’ in the Indian Constitution has been borrowed from the Constitution of
(a) Ireland
(b) Britain
(c) Australia
(d) Canada
Ans: (c)
290. In which case did the Supreme Court strike down certain provisions of the 42nd Amendment and restored primacy of fundamental rights over the Directive Principles?
(a) AK Gopalan Case
(b) Golaknath Case
(c) Kesavananda Bharati Case
(d) Minerva Mills Case
Ans: (d)
291. The Speaker of the Lok Sabha can be removed from office before the expiry of his term by the
(a) President, on the recommendation of the UPSC
(b) President, on the recommendation of the Supreme Court
(c) Chairman of the Rajya Sabha
(d) Lok Sabha, through a resolution passed by a majority of all the then members
Ans: (d)
292. Which among the following does not form part of the Preamble?
(a) Sovereignty
(b) Socialism
(c) Secularism
(d) Federalism
Ans: (d)
293. The Union Government has brought the land reform laws in the ____ Schedule of the Constitution.
(a) 7th
(b) 8th
(c) 9th
(d) 10th
Ans: (c)
294. Which among the following has not been Included in the list of languages under the 8th Schedule of the Constitution of India?
(a) Sanskrit
(b) Sindhi
(c) Urdu
(d) English
Ans: (d)
295. The first ever meeting of the Union Cabinet outside New Delhi was held in
(a) Alwar
(b) Ajmer
(c) Jaipur
(d) Sariska
Ans: (d)
296. The Punjab and Haryana High Court has territorial jurisdiction over the States of Punjab and Haryana and
(a) Delhi
(b) Union Territory of Chandigarh
(c) Himachal Pradesh
(d) Rajasthan
Ans: (b)
297. Which of the following houses is presided over by a nonmember?
(a) Lok Sabha
(b) Rajya Sabha
(c) Vidhan Sabha
(d) Vidhan Parishad
Ans: (b)
298. The members of the Vidhan Sabha in Indian States are
(a) directly elected
(b) indirectly elected
(c) appointed by the Governor
(d) nominated by the President
Ans: (a)
299. The functional head of the Government is the
(a) Chief Justice of India
(b) President
(c) Prime Minister
(d) Cabinet Secretary
Ans: (c)
300. For the Union Territories which have no legislatures of their own laws are enacted by the
(a) President
(b) Union Law Ministry
(c) Union Parliament
(d) Supreme Court of India
Ans: (c)

Leave a Reply

Your email address will not be published.