Indian Constitution Fundamental MCQs (Part VI)

Indian Constitution Fundamental MCQs (Part VI)
This is part of MCQs on Indian Constitution Fundamental that contains 100 questions.
Read MCQs: 1-100101-200201-300301-400401-500501-600601-700701-785
501. Which among the following countries does not possess a Constitution in the formal sense of the term?
(a) United Kingdom
(b) USA
(c) Canada
(d) Switzerland
Ans: (a)
502. Constitutions are classified as rigid and flexible on the basis of
(a) their length and volume
(b) the procedure for amendment
(c) their written (or unwritten) character
(d) the manner of their enactment
Ans: (b)
503. Under the Presidential system of government, the advice of the cabinet is
(a) never sought
(b) binding on the head of the State
(c) not binding on the head of the State
(d) binding, if the advice is tendered unanimously in the form of a Cabinet resolution
Ans: (c)
504. Under the unitary system of government the ultimate authority rests with
(a) the administrative units
(b) the Constitution
(c) the Central Government
(d) both the Central Government and the administrative units
Ans: (c)
505. Scope for ‘judicial review’ is not available under the unitary system because
(a) all powers are concentrated in the Central Government
(b) there is no judiciary under this system
(c) the powers are well defined leaving no scope for dispute
(d) the judiciary has been stripped of all powers
Ans: (a)
506. The founders of the Indian National Congress were
(a) AO Hume, Gokhale, Gandhiji
(b) AO Hume, Wedderburn, Dadabhai Naoroji
(c) AO Hume, Ansari, C Rajagopalachari
(d) Tilak, AO Hume, WC Banerjee
Ans: (b)
507. Justice means that
(a) there cannot be any discrimination whatever
(b) there can be discrimination on just grounds
(c) discrimination can be made in accordance with majority view
(d) discrimination can be made according to the wishes to the King/ President
Ans: (b)
508. Democracy is a system of government in which the final power rests with the
(a) politicians
(b) civil servants
(c) people
(d) army
Ans: (c)
509. The Parliament of Japan is called the
(a) Congress
(b) Presidium
(c) Majlis
(d) Diet
Ans: (d)
510. In making laws Parliament has come to accept the leadership of the
(a) Prime Minister
(b) Law Minister
(c) President
(d) Attorney General
Ans: (a)
511. Citizenship by the _____ is citizen of India.
(a) acquiring property
(b) birth
(c) descent
(d) naturalization
Ans: (a)
512. The Lok Sabha Secretariat comes under the direct supervision of the
(a) President of India
(b) Minister for Parliamentary Affairs
(c) Speaker of the Lok Sabha
(d) Ministry of Home Affairs
Ans: (b)
513. Dr Ambedkar had said that Article _____ should normally remain a ‘dead letter’ and would be used only in the ‘last resort’.
(a) 356
(b) 355
(c) 352
(d) 365
Ans: (a)
514. In the Indian Penal Code a crime is considered ‘cognizable’ when
(a) the crime is unintentional
(b) children below 16 are the criminals
(c) it is punishable by less than 3 years of imprisonment
(d) when a court can take notice of the crime without a formal complaint
Ans: (d)
515. Joint meetings of two or more zonal councils can be held. Such meetings are presided over by the
(a) Prime Minister
(b) Union Home Minister
(c) Vice Chairman of the Planning Commission
(d) Vice Chairman of the National Development Council
Ans: (b)
516. The first Chairman of the Planning Commission was
(a) TT Krishnamachari
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Dr VKRV Rao
(d) Dr John Matthai
Ans: (b)
517. The first country to include a set of Directive Principles in its Constitution was
(a) India
(b) Ireland
(c) South Africa
(d) Bangladesh
Ans: (b)
518. The Janata Party was formed in 1977 by the merger of
(a) Congress (O) and Jana Sangh
(b) Bharatiya Lok Dal and Socialist Party
(c) (a) and (b) above
(d) Congress (O), Jana Sangh and BLD
Ans: (c)
519. In case of breakdown of Constitutional machinery in the State of Jammu and Kashmir rule will be imposed in the State.
(a) President’s
(b) Governor’s
(c) Army
(d) Sadar-i-Riyasat’s
Ans: (b)
520. Ambassadors and High Commissioners of foreign countries present their credentials to the
(a) Prime Minister
(b) President
(c) Foreign Minister
(d) Foreign Secretary
Ans: (b)
521. Which one of the following is part of the electoral college for the election of the President of India but does not form part of the forum for his impeachment?
(a) Lok Sabha
(b) Rajya Sabha
(c) State Legislative Council
(d) State Legislative Assemblies
Ans: (d)
522. The President of India is the _____ of the State.
(a) Real Head
(b) Titular Head
(c) Constitutional Head
(d) Civilian Head
Ans: (c)
523. A few members of the Legislative Council are nominated by the
(a) Chief Minister
(b) Governor of the State
(c) Chairman of the Council
(d) Speaker of the State Assembly
Ans: (b)
524. The Supreme Court of India is vested with
(a) Original Powers
(b) Advisory Powers
(c) Appellate Powers
(d) Original, advisory and appellate powers
Ans: (d)
525. The English equivalents of Lok Sabha and Vidhan Parishad are
(a) House of the People and Legislative Council
(b) Upper House and Legislative Assembly
(c) Council of States and Legislative Council
(d) Upper House and Legislative Council
Ans: (a)
526. The Prime Minister is the leader of the
(a) Majority Party in Parliament
(b) Majority Party in the Lok Sabha
(c) Majority Party in the Rajya Sabha
(d) None of these
Ans: (b)
527. The present membership of the Rajya Sabha is of these _____ represent the States and Union Territories.
(a) 275, 225
(b) 250, 235
(c) 245, 233
(d) 240, 225
Ans: (c)
528. A Finance Bill is one which
(a) authorises expenditure on the Contingency Fund of India
(b) is introduced every year to give effect to the financial proposals of the Union Government for the succeeding financial year
(c) authorises expenditure out of the Consolidated Fund of India
(d) outlines the state of economy of the nation presented to Parliament by the Union Finance Minister on the eve of presentation of the annual Budget
Ans: (b)
529. Which among the following subjects is included in the Concurrent List?
(a) Agriculture
(b) Education
(c) Forests
(d) Police
Ans: (c)
530. The main thrust of the Directive Principles of State Policy is
(a) creation of an egalitarian society
(b) achieving the goal of a ‘welfare state’
(c) ensuring national integration
(d) striking a balance between equality and liberty
Ans: (b)
531. Which among the following is a feature of the Indian Constitution?
(a) protection of minorities and backward classes
(b) Double Citizenship
(c) Unitary State
(d) Presidential form of government
Ans: (a)
532. Which one of the following is not a feature of the Indian Constitution?
(a) Federal Court of India
(b) Parliamentary government
(c) Federal System
(d) Independence of the judiciary
Ans: (a)
533. A plan for the division of India into two Independent States was presented in June, 1947 by
(a) the Muslim League
(b) the Indian National Congress
(c) Lord Wavell
(d) Lord Mountbatten
Ans: (d)
534. The Union Territory having five official languages is
(a) Chandigarh
(b) Delhi
(c) Puducherry
(d) Lakshadweep
Ans: (c)
535. Which among the Coli owing countries is known as the “Home of Direct Democracy”?
(a) UK
(b) USA
(c) Switzerland
(d) France
Ans: (c)
536. The UN Secretary-General is elected every
(a) 2 years
(b) 3 years
(c) 4 years
(d) 5 years
Ans: (c)
537. The term of the President of India is reckoned from the
(a) Republic Day
(b) Date of his election
(c) Date on which he assumes office
(d) Independence Day
Ans: (c)
538. The timetable of the Union Parliament is controlled by the
(a) Prime Minister
(b) Speaker
(c) Union Cabinet
(d) President
Ans: (c)
539. High Courts in India started functioning first at
(a) Bombay, Calcutta and Madras
(b) Allahabad, Bombay and Delhi
(c) Bombay and Calcutta
(d) Madras and Bombay
Ans: (a)
540. Who among the following hold/s the office during the pleasure of the President?
(a) State Governors
(b) Supreme Court Judges
(c) Speaker of the Lok Sabha
(d) Chief Election Commissioner
Ans: (a)
541. The number of members nominated by the President to the Lok Sabha is
(a) 12
(b) 2
(c) 6
(d) 9
Ans: (b)
542. The Indian Constitution vests in _____ the power to impeach the President.
(a) Supreme Court of India
(b) Union Parliament
(c) Union Cabinet
(d) Attorney General for India
Ans: (b)
543. Who among the following had the distinction of having the longest tenure as a Union Cabinet Minister?
(a) HR Khanna
(b) Jagjivan Ram
(c) C Rajagopalachari
(d) Morarji Desai
Ans: (b)
544. Who among the following is competent to dissolve the State Assembly under the Jammu and Kashmir Constitution?
(a) Governor of Jammu and Kashmir
(b) President of India
(c) Union Parliament
(d) Chief Minister of the State
Ans: (a)
545. Members of the Rajya Sabha are
(a) nominated by the President
(b) elected by members of the State Legislative Assemblies
(c) elected by members of the Lok Sabha
(d) elected by members of the State Legislative Councils
Ans: (b)
546. “This Constitution may be called the Constitution of India”. This short title is contained in Article of the Constitution.
(a) 1
(b) 2
(c) 393
(d) 394
Ans: (c)
547. The salary and allowances of the President can be diminished during his term of office.
(a) Yes
(b) No
(c) Yes, during an Emergency
(d) Yes, during a Financial Emergency
Ans: (b)
548. The President before entering upon his office shall make and subscribe in the presence of the an oath or affirmation spelt out in Article 60.
(a) Prime Minister of India
(b) Chief Justice of India
(c) Vice-President of India
(d) Service Chiefs
Ans: (b)
549. A Unitary State is one in which
(a) all authority vests with the Union Government
(b) all authority vests with the State Governments
(c) all authority vests with the Army
(d) the authority is equally shared by the Union and State Governments by agreement
Ans: (a)
550. The Mandal Commission Report pertains to reservation of jobs for
(a) anglo-Indians
(b) backward classes
(c) scheduled castes
(d) scheduled tribes
Ans: (b)
551. The phrase “justice, social, economic and political” occurs in the
(a) Preamble
(b) Preamble and Fundamental Duties
(c) Fundamental Rights
(d) Preamble and Directive Principles of State Policy
Ans: (d)
552. The Election Commission is a
(a) tribunal
(b) civil court
(c) bench of the Delhi High Court
(d) bench of the Supreme Court
Ans: (a)
553. ______ was responsible for the unification of India after Independence.
(a) Jawaharlal Nehru
(b) GB Pant
(c) Sardar Vallabh Bhai Patel
(d) C Rajagopalachari
Ans: (c)
554. The _____ decided in May 1949 that India should become a Republic.
(a) House of Commons
(b) Union Parliament
(c) Constituent Assembly of India
(d) Prime Minister of India
Ans: (c)
555. The concept of Public Interest Litigation originated in
(a) The United Kingdom
(b) The USA
(c) Australia
(d) Canada
Ans: (b)
556. The President of India presides over all the meetings of the Union Council of Ministers.
(a) True
(b) False
(c) During a National Emergency
(d) During a Financial Emergency
Ans: (b)
557. The term ‘Fourth Estate’ refers to the
(a) Union Parliament
(b) Union Cabinet
(c) Press
(d) Judiciary
Ans: (c)
558. The Chairman of the Rajya Sabha can vote in the House
(a) during a Financial Emergency
(b) during a National Emergency
(c) in case of a tie
(d) if so advised by the Attorney General for India
Ans: (c)
559. The principal language of Lakshadweep is
(a) Tamil
(b) Telugu
(c) Malayalam
(d) Kannada
Ans: (c)
560. The power to abolish or create Legislative Councils in the States rests with the
(a) President
(b) Union Parliament
(c) Chairman of the Rajya Sabha
(d) State Governors
Ans: (b)
561. ______ Schedule of the Constitution gives a list of the States and Union Territories.
(a) Second
(b) Third
(c) First
(d) Fourth
Ans: (c)
562. The right to vote in an election in India is
(a) Constitutional
(b) Natural
(c) Statutory
(d) Moral
Ans: (c)
563. The emoluments of the Chairman and Deputy Chairman of a State Legislative Council are fixed by the
(a) State Governor
(b) State Public Service Commission
(c) State Legislature
(d) Union Parliament
Ans: (c)
564. The Appellate Jurisdiction of a State High Court is
(a) Civil
(b) Criminal
(c) Both civil and criminal
(d) Neither
Ans: (c)
565. A maximum interval of _____ can elapse between two sessions of a State Legislative Assembly.
(a) one year
(b) six months
(c) three months
(d) nine months
Ans: (b)
566. The _____ on the advice of the Comptroller and Auditor General prescribes the form in which the accounts of the Union and of the State are to be kept.
(a) Union Finance Minister
(b) Prime Minister
(c) Cabinet Secretary
(d) President
Ans: (d)
567. It is the prerogative of the _____ to effect changes in the salaries of State Governors.
(a) Union Parliament
(b) President
(c) Prime Minister
(d) Comptroller and Auditor General
Ans: (a)
568. The grounds under which the President may remove a Governor from office are
(a) laid down in the Constitution
(b) not laid down in the Constitution
(c) governed by healthy conventions
(d) governed by an Instrument of Instructions
Ans: (b)
569. Who among the following draws the lowest salary?
(a) State Governors
(b) Comptroller and Auditor General of India
(c) Chief Justice of India
(d) Judges of State High Courts
Ans: (d)
570. Equality, Fraternity and Liberty were ideas that emanated from the revolution of
(a) UK
(b) USA
(c) France
(d) USSR (now defunct)
Ans: (c)
571. The two former Governors of the Reserve Bank of India who later became Union Finance Ministers were
(a) YB Chavan and TT Krishnamachari
(b) CD Deshmukh and Manmohan Singh
(c) RK Shanmukham Chetty and LK Jha
(d) John Matthai and PC Bhattacharyya
Ans: (b)
572. Provisions for disqualification on ground of defection are listed in Schedule _____ .
(a) 9
(b) 10
(c) 11
(d) 12
Ans: (b)
573. Who among the following can remove a Chief Minister from his office?
(a) State Legislative Assembly
(b) Governor
(c) President
(d) Supreme Court of India
Ans: (a)
574. All Constitutional questions should be heard and decided by a Supreme Court bench of not less than ______judges.
(a) 4
(b) 5
(c) 6
(d) 7
Ans: (b)
575. The sole interpreter of the Constitution in a State is the
(a) Advocate General
(b) High Court
(c) Governor of the State
(d) Subordinate Courts
Ans: (b)
576. The post of Registrar of a State High Court can be ruled up only by the
(a) Chief Justice of the High Court
(b) State Public Service Commission
(c) State Governor
(d) Supreme Court of India
Ans: (a)
577. According to the Constitution, there shall be a Council of Ministers with the Prime Minister at the head to
(a) guide the President
(b) aid and advise the President
(c) seek advice from the President
(d) exercise a check on the President
Ans: (b)
578. Which among the following subjects is included in the Concurrent List of the Constitution?
(a) Police
(b) Posts and Telegraphs
(c) Public Health
(d) Newspapers
Ans: (d)
579. The powers of a State Governor are analogous to those of the President with a few exceptions. Which among the following is an exception to this analogy in respect of Governor’s powers?
(a) He can appoint any person who commands a majority in the Assembly as the Chief Minister.
(b) He can declare a state of emergency in the State, if he is satisfied that an abnormal situation has arisen
(c) He can withhold his assent to an ordinary bill and return it tothe Legislature with a message to reconsider it
(d) He can summon or prorogue the State Assembly
Ans: (b)
580. Under the country’s judicial system the State High Courts come directly under the
(a) Supreme Court of India
(b) President of India
(c) Attorney General for India
(d) Union Parliament
Ans: (a)
581. The emoluments and allowances of a State Governor shall not be ______ during his term of office.
(a) increased
(b) diminished
(c) amended
(d) altered
Ans: (b)
582. Which among the following functions under the principle of collective responsibility?
(a) Union Parliament
(b) Lok Sabha
(c) Supreme Court of India
(d) Union Council of Ministers
Ans: (d)
583. If the Preamble of the Indian Constitution is violated,
(a) the Supreme Court alone can help
(b) there is no remedy legally or otherwise
(c) the Supreme Court and State High Courts can help
(d) the Attorney General of India can move the Supreme Court for issue of a suitable writ
Ans: (a)
584. Preventive Detention for a period of more than two months can be ordered only on the recommendation of an Advisory Board whose Chairman shall be a judge of the
(a) Supreme Court
(b) District Court
(c) Subordinate Court
(d) High Court
Ans: (d)
585. In case of a difference of opinion between a Chief Minister and the Governor regarding the inclusion of a particular person in the Council of Ministers the final say rests with the
(a) Governor
(b) Chief Minister
(c) High Court
(d) Supreme Court
Ans: (b)
586. A former judge of the High Court
(a) cannot practise within the jurisdiction of the High Court
(b) can practise in the Supreme Court and other High Courts
(c) cannot practise in any court
(d) Both (a) and (b) above
Ans: (d)
587. Writs are issued by
(a) Supreme Court
(b) High Courts
(c) The President
(d) Supreme Court and High Courts
Ans: (d)
588. What is the maximum strength prescribed for the State Legislative Assembly?
(a) 350
(b) 600
(c) 500
(d) 750
Ans: (c)
589. A political party will be treated as recognised in a State only if it has been engaged in Political activity Cora continuous period of ____ years.
(a) three
(b) four
(c) five
(d) six
Ans: (c)
590. The Constitution has not laid down a comprehensive law relating to citizenship of India. The power to enact such law is left to the
(a) President
(b) Union Parliament
(c) Law Ministry
(d) Rajya Sabha
Ans: (b)
591. The idea of Lokpal is taken from
(a) Britain
(b) America
(c) Scandinavian Countries
(d) France
Ans: (c)
592. Which Article of the Constitution had the unique distinction of having been adopted by the Constituent Assembly with cries of “Mahatma Gandhi ki Jai”?
(a) 17
(b) 18
(c) 19
(d) 20
Ans: (a)
593. Right to Education became a Fundamental Right on
(a) March 15, 2010
(b) April 1, 2010
(c) July 17, 2010
(d) October 10, 2010
Ans: (b)
594. Of the following ex-Presidents who had served as Indian Ambassador to the erstwhile Soviet Union?
(a) Dr Rajendra Prasad
(b) Dr S Radhakrishnan
(c) Dr Zakir Husain
(d) Giani Zail Singh
Ans: (b)
595. Of the following Prime Ministers who did not face the Union Parliament even once?
(a) Lal Bahadur Shastri
(b) Charan Singh
(c) Morarji Desai
(d) VP Singh
Ans: (b)
596. A Constitution Amendment BW after being passed by the Rajya Sabha is pending before a Select Committee of the Lok Sabha. Meanwhile the Parliament is dissolved. What happens to the bill?
(a) The bill lapses on the dissolution of Parliament
(b) The bill goes before a new Select Committee constituted by the new Lok Sabha
(c) The bill is referred to the Attorney General by the new Lok Sabha
(d) The bill keeps alive despite dissolution of Parliament and takes its normal course
Ans: (a)
597. According to the Table of Precedence published by the Union Government, the Attorney-General for India occupies the _____ place.
(a) tenth
(b) eleventh
(c) sixth
(d) ninth
Ans: (b)
598. The strength of the Council of Ministers in the State
(a) is determined by the State Governor
(b) is determined by the State Assembly
(c) is determined by the State Chief Minister
(d) has been laid down in the Constitution
Ans: (c)
599. A Governor is liable to be transferred from one state to another
(a) True
(b) False
(c) True, during a National Emergency
(d) True, during a Financial Emergency
Ans: (a)
600. Who among the following dignitaries cannot be impeached?
(a) President
(b) Vice-President
(c) Judges of the Supreme Court
(d) Comptroller and Auditor General of India
Ans: (b)

Leave a Reply

Your email address will not be published.