Indian Constitution Fundamental MCQs (Part VII)

Indian Constitution Fundamental MCQs (Part VII)
This is part of MCQs on Indian Constitution Fundamental that contains 100 questions.
Read MCQs: 1-100101-200201-300301-400401-500501-600601-700701-785
601. Which among the following does not fall within the jurisdiction of the Indian Parliament?
(a) Foreign pilgrimage
(b) Consideration of Money Bills
(c) Consideration of Ordinary Bills
(d) Fundamental Rights and Duties
Ans: (a)
602. A person who otherwise qualifies for appointment as a High Court Judge must have been an Advocate of a High Court for not less than
a) 5 years
(b) 10 years
(c) 12 years
(d) 15 years
Ans: (b)
603. A foreigner residing in India does not have the right to
(a) seek justice in a court of law
(b) approach the police for protection or security
(c) vote at the time of elections to the Lok Sabha
(d) express an opinion critical of Government policy
Ans: (c)
604. The power of the Supreme Court of India to decide disputes between the Centre and the States fail under its
(a) Original Jurisdiction
(b) Advisory Jurisdiction
(c) Appellate Jurisdiction
(d) Constitutional Jurisdiction
Ans: (a)
605. The salary and perquisites enjoyed by the President of India are determined by the
(a) Prime Minister
(b) Parliament
(c) Supreme Court
(d) Rajya Sabha
Ans: (b)
606. Habeas Corpus is
(a) a Law Degree conferred by the Leningrad University
(b) the ancient name of a Greek City
(c) the site of the first Olympiad
(d) a writ which facilitates a prisoner to appear in a court for speedy trial or release on bail
Ans: (d)
607. The partition of British India into Pakistan and India was incorporated in the
(a) Government of India Act, 1935
(b) Constitution of India
(c) Indian Independence Act, 1947
(d) Proposals of the Cabinet Mission 1946
Ans: (c)
608. Which among the following became the 25th State of India?
(a) Mizoram
(b) Goa
(c) Arunachal Pradesh
(d) Sikkim
Ans: (b)
609. Who among the following is elected by an electoral college comprising the elected members of both the Houses of Parliament and the Legislative Assemblies of the States?
(a) Speaker of the Lok Sabha
(b) President of India
(c) Vice-President of India
(d) Deputy Chairman of the Rajya Sabha
Ans: (b)
610. The Vice-President of India is elected by an electoral college comprising the
(a) elected members of the Rajya Sabha
(b) elected members of Parliament and the elected members of the Legislative Assemblies of the States
(c) elected members of both Houses of Parliament
(d) members of both Houses of Parliament
Ans: (d)
611. Can there be a common High Court for two or more states?
(a) Yes
(b) No
(c) Yes, during a financial emergency
(d) Yes, during a national emergency
Ans: (a)
612. Who among the following is not appointed by the President of India?
(a) Comptroller and Auditor General of India
(b) Speaker of the Lok Sabha
(c) Attorney General for India
(d) Chief Election Commissioner
Ans: (b)
613. Who among the following has been empowered by the Constitution of India to seek the opinion of the Supreme Court on questions of law or fact of public importance?
(a) President of India
(b) Union Law Minister
(c) Prime Minister of India
(d) Speaker of the Lok Sabha
Ans: (a)
614. Which one of the following is not a feature of the Indian Constitution?
(a) Federal Government
(b) Parliamentary government
(c) Presidential government
(d) Independence of the Judiciary
Ans: (c)
615. Which one of the following can be abolished by an Act of Parliament but not dessolved?
(a) Rajya Sabha
(b) Legislative Councils
(c) Municipal Councils
(d) Legislatures of Union Territories
Ans: (b)
616. The President may nominate to the Lok Sabha ____ members of the Anglo-Indian community If he is of the opinion that the community is not adequately represented In the House.
(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) Five
Ans: (a)
617. Hindi was declared the Official Language of India under Article ____.
(a) 334
(b) 333
(c) 343
(d) 345
Ans: (c)
618. Who among the following was not a member of the Drafting Committee of the Constituent Assembly of India?
(a) TT Krishnamachari
(b) Dr BR Ambedkar
(c) Jawaharlal Nehru
(d) KM Munshi
Ans: (c)
619. The President issues ordinances on the advice of the
(a) Union Council of Ministers
(b) Union Law Minister
(c) Supreme Court of India
(d) Attorney General for India
Ans: (a)
620. When Mrs. Gandhi became Prime Minister in 1965 she was a member of
(a) Lok Sabha
(b) Rajya Sabha
(c) Neither
(d) Both
Ans: (b)
621. The Legislative Council has a tenure of
(a) 6 years
(b) 5 years
(c) 4 years
(d) Apermanent nature
Ans: (d)
622. The Attorney General for India holds office during the pleasure of the
(a) Union Law Minister
(b) Prime Minister
(c) Chief Justice of India
(d) President of India
Ans: (d)
623. The first woman Governor of a State was
(a) Mrs Vijayalakshmi Pandit
(b) Mrs Sarojini Naidu
(c) Miss Padmaja Naidu
(d) Mrs Sucheta Kripalani
Ans: (b)
624. The President can remove an individual Minister from the Council of Ministers
(a) on his own suo moto
(b) only on the advice of the Prime Minister
(c) only on the advice of the Lok Sabha
(d) only on the advice of the Speaker
Ans: (b)
625. The President can remove the Chief Election Commissioner from office on
(a) his own suo moto
(b) the advice of the Prime Minister
(c) the advice of Parliament
(d) the advice of the Supreme Court
Ans: (c)
626. The President has the right to address
(a) the two Houses of Parliament assembled at the first session convened after every general election
(b) the two Houses at the commencement of the first session every year
(c) the Lok Sabha only every year
(d) Both (a) and (b) above
Ans: (d)
627. When the Prime Minister tenders his resignation the Union Cabinet
(a) remains automatically dissolved
(b) will function under an acting/a retaker Prime Minister
(c) will function directly under the President
(d) will meet under the Chairmanship of the President
Ans: (a)
628. A Judge of the Supreme Court
(a) can be removed .by the President
(b) cannot be removed by the President
(c) can be removed by the President only upon a joint address by both Houses of Parliament
(d) can be removed by the Chief Justice of India
Ans: (c)
629. Article ____ of the Constitution deals with the procedure for amendment of the Indian Constitution?
(a) 360
(b) 363
(c) 368
(d) 369
Ans: (c)
630. The maximum number of Judges (excluding the Chief Justice) that can be appointed in the Supreme Court of India is
(a) 24
(b) 25
(c) 20
(d) 30
Ans: (b)
631. The absolute minimum number of times that Union Parliament must meet every year is 
(a) 4
(b) 2
(c) 3
(d) 1
Ans: (b)
632. Parliament can legislate on matters in the State List
(a) by written orders of the President
(b) by consulting the State Legislatures concerned
(c) by the Rajya Sabha passing a two-thirds majority resolution
(d) under any circumstances
Ans: (c)
633. India is a federal state because or
(a) her written Constitution
(b) the independence of the Judiciary
(c) the sharing of power between the Centre and the States
(d) dual citizenship
Ans: (c)
634. The first Chief Election Commissioner of India was
(a) KVK Sundaram
(b) SP Sen Verma
(c) Sukumar Sen
(d) Dr Nagendra Singh
Ans: (c)
 635. Finance Commission is appointed by the President of India after every
(a) 10 years
(b) 5 years
(c) 6 years
(d) 4 years
Ans: (b)
636. The first proclamation of Emergency under Article 352 was made by the President on
(a) October 12, 1960
(b) October 26, 1962
(c) November 1, 1961
(d) November 1, 1962
Ans: (b)
637. The residuary powers (i.e. the powers not listed) under the Constitution vest with the
(a) President
(b) Prime Minister
(c) Union Parliament
(d) State Assemblies
Ans: (c)
638. Do the State Legislatures have any authority to propose amendments to the Constitution? 
(a) Yes
(b) No
(c) Yes, during an Emergency
(d) Yes, during a Financial Emergency
Ans: (b)
639. Who retains the power of declaring war or peace?
(a) Prime Minister
(b) President
(c) Chief of Army Staff
(d) Defence Minister
Ans: (b)
640. A joint sitting of both the Houses of Parliament is held
(a) when a bill passed by one House is rejected by the other
(b) when there is some disagreement over any provision of or amendment to a bill
(c) when a period of six months elapses from the date of receipt of a bill passed by one House without it is being passed by the other
(d) All the above
Ans: (d)
641. The head of the criminal courts within the district is the
(a) Chief Judicial Magistrate
(b) Additional District Judge
(c) Registrar of the State High Court
(d) Chief Justice of the State High Court
Ans: (a)
642. Who among the following has the final right to sanction the expenditure of public money in India?
(a) President
(b) Prime Minister
(c) Union Parliament
(d) Union Finance Minister
Ans: (c)
643. Who among the following is/are not appointed by the President of India?
(a) Ambassadors and High Commissioners
(b) Chief Justice of India
(c) Prime Minister
(d) Advocate General
Ans: (d)
644. During a Financial Emergency, all Money Bills passed by State Legislatures require the consent of the
(a) Prime Minister
(b) President
(c) Lok Sabha
(d) Union Finance Minister
Ans: (b)
645. The highest court of appeal in India is the
(a) Union Parliament
(b) Supreme Court
(c) President
(d) Rajya Sabha
Ans: (b)
646. The Constitution provides for three methods for amending the different categories of provisions of the Constitutions. Which among the following four is not an appropriate method?
(a) Certain provisions may be amended by a majority ruling of the Supreme Court
(b) Certain provisions may be amended by a simple majority in Parliament
(c) Certain others may be amended by a two-thirds majority
(d) Certain others need ratification by one-half of the States
Ans: (a)
647. Which Article guarantees to the individual citizen the right to move the Supreme Court direct in case of violation of a Fundamental Right?
(a) Article 30
(b) Article 31
(c) Article 32
(d) Article 33
Ans: (c)
648. The President of India possesses the same Constitutional authority as the
(a) British Monarch
(b) President of the USA
(c) President of Bangladesh
(d) President of Pakistan
Ans: (a)
649. _______ may by law constitute a High Court for a Union Territory or declare any court in any such Territory to be a High Court.
(a) The President
(b) The Supreme Court
(c) Union Parliament
(d) The Ministry of Law
Ans: (c)
650. The letter of resignation of a Judge of the High Court should be addressed to the
(a) Chief Justice of the High Court
(b) President of India
(c) Governor of the State
(d) Union Law Minister
Ans: (b)
651. The Press can be an important opinion builder if it is
(a) owned by government
(b) subject to censorship regulations
(c) subject to control by political parties
(d) free from interference by government and big business houses
Ans: (d)
652. What is common to Sanskrit, Kashmiri and Sindhi?
(a) Though listed in the Eighth Schedule these three languages are unique in that they are not the official languages of any state
(b) These three are the oldest languages of the world
(c) Special provision has been made in the Constitution for the development of these languages
(d) They did not find a place in the Eighth Schedule of the original constitution but were subsequently included
Ans: (a)
653. The jurisdiction of the Supreme Court of India is three fold viz
(a) Civil, criminal and appellate
(b) Original, appellate and advisory
(c) Appellate, advisory and miscellaneous
(d) Civil, criminal or otherwise
Ans: (b)
654. Panchayati Raj was first introduced in India in October, 1959 in
(a) Rajasthan
(b) Tamil Nadu
(c) Kerala
(d) Karnataka
Ans: (a)
655. What is common to Marathi and Konkani?
(a) Both are principal languages of the State of Goa
(b) Both now find a place in the Eighth Schedule
(c) The original Eighth Schedule did not include these languages
(d) Both (a) and (b) above
Ans: (d)
656. State Governors are Instruments of control of the Centre over the States.
(a) True
(b) False
(c) Only during a National Emergency
(d) Only during a Financial Emergency
Ans: (a)
657. When an army officer seizes power through a coup d’ etat, he becomes
(a) a de jure sovereign
(b) a de facto sovereign
(c) a popular sovereign
(d) a titular sovereign
Ans: (b)
658. As Supreme Commnader of the Armed Forces can the Indian President declare a war on his own?
(a) Yes
(b) No
(c) Yes, during an Emergence
(d) Yes, in exceptional circumstances
Ans: (b)
659. Civil proceedings may be brought against the President in respect of his personal acts but only If _____ months’ notice in writing has been delivered to him.
(a) six
(b) two
(c) Karnataka
(d) three
(e) four
Ans: (b)
660. ______ is/are not covered by any Zonal Council.
(a) Chandigarh
(b) Andaman and Nicobar Islands
(c) Lakshadweep
(d) Pondicherry
Ans: (b)
661. The Legislative Assembly of Jammu and Kashmir consists of _____ members chosen by direct election and _____ women members nominated by the Governor.
(a) 100, 2
(b) 60, 3
(c) 120, 2
(d) 90, 3
Ans: (a)
662. The State Constitution of Jammu and Kashmir declares the State to be ______ of the Union of India.
(a) a natural part
(b) a full- fledged territory
(c) an integral part
(d) popular entity
Ans: (c)
663. Special rights as regards ______ have been conferred on ‘permanent residents’ of the State of Jammu and Kashmir.
(a) acquisition of property
(b) employment
(c) settlement
(d) All the three above
Ans: (d)
664. _____ led the nation’s first non-Congress Government.
(a) Chandrasekhar
(b) Morarji Desai
(c) Charan Singh
(d) VP Singh
Ans: (b)
665. Which among the following statements defining a Republic is not correct?
(a) There is a place for a monarch in a Republic
(b) The Indian Republic is governed in terms of the Constitution adopted by the Constituent Assembly on November 26, 1949
(c) Republic implies that the highest executive authority ill India is vested in the President
(d) India is a Democratic Republic with a Parliamentary System of Government
Ans: (a)
666. Which one of the following statements is correct?
(a) There cannot be a constitutional government without a written constitution
(b) A country can have a constitutional government only if the courts have the power of judicial review
(c) A country can have a constitutional government even without a formal constitutional document
(d) A country can have a constitutional government only if its constitution cannot be easily amended
Ans: (c)
667. The Pension of a High Court Judge is charged on the
(a) Public Accounts of India
(b) Consolidated Fund of the State
(c) Public Accounts of the State
(d) Consolidated Fund of India
Ans: (b)
668. The Union Parliament consists of
(a) The President of India
(b) The Council of States (Rajya Sabha)
(c) The House of the People
(d) All of the above
Ans: (d)
669. The minimum age prescribed for appointment as a Judge of the Supreme Court is
(a) 50
(b) 55
(c) 45
(d) No minimum age
Ans: (d)
670. Which among the following does not form part of the Preamble?
(a) Sovereignty
(b) Socialism
(c) Secularism
(d) Federalism
Ans: (d)
671. After the report of the Comptroller and Auditor General is laid before Parliament it is examined by the
(a) Estimates Committee
(b) Public Accounts Committee
(c) Speaker of the Lok Sabha
(d) Chairman of the Rajya Sabha
Ans: (b)
672. The State of Mysore was renamed as Karnataka in the year
(a) 1972
(b) 1973
(c) 1974
(d) 1975
Ans: (b)
673. Can the president be removed from office otherwise than by impeachment?
(a) Yes, by a resolution of Parliament
(b) No
(c) Yes, by a resolution of the Union Cabinet
(d) Yes, by a resolution of the Rajya Sabha passed by a majority and endorsed by the Lok Sabha
Ans: (b)
674. The Comptroller and Auditor General of India submits his report relating to the accounts of the Union to the
(a) Prime Minister
(b) Finance Minister
(c) President
(d) Speaker of the Lok Sabha
Ans: (c)
675. The Speaker of the Lok Sabha can be removed from office before the expiry of his term by the
(a) President on the recommendation of the UPSC
(b) President on the recommendation of the Supreme Court
(c) Chairman of the Rajya Sabha
(d) Lok Sabha through a resolution passed by a majority of all the members
Ans: (d)
676. The three-tier Panchayati Raj system in India was proposed by the
(a) Balwarrt Rai Mehta Committee
(b) Ashok Mehta committee
(c) Royal commission
(d) None of these
Ans: (a)
677. The provision for organising village panchayats finds a place in the
(a) Preamble
(b) Chapter on Fundamental Rights
(c) Chapter on Directive Principles
(d) Chapter on Fundamental Duties
Ans: (c)
678. The first Law Officer of the Government of India is the
(a) Chief Jusitce of the Supreme Court
(b) Attorney General for India
(c) Secretary, Ministry of Law
(d) Union Law Minister
Ans: (b)
679. The first official act of the Constituent Assembly of the Jammu and Kashmir State was to
(a) put an end to the hereditary princely rule of the Maharaja
(b) install Dr Karan Singh as the ruler of the State
(c) change the name of Sadar-i-Riyasat to that of Governor
(d) declare the State of Jammu and Kashmir as an integral part of the Union of India
Ans: (a)
680. The two nominated Anglo-Indians in the House of the People represent a population of about
(a) 1 lakh
(b) 140000
(c) 2 lakhs
(d) 3 lakhs
Ans: (b)
681. The French Settlement of Pondicherry (now, Puducherry) was ceded to India by the French Government in
(a) 1950
(b) 1954
(c) 1952
(d) 1955
Ans: (b)
682. Punjab was split up into Punjab and Haryana on
(a) November 1, 1966
(b) January 1, 1967
(c) August 15, 1967
(d) August 15, 1966
Ans: (a)
683. Ministers of State
(a) can attend Cabinet meetings in their own right
(b) can attend Cabinet meetings only if invited to attend any particular meeting
(c) can attend Cabinet meetings if they choose
(d) cannot attend Cabinet meetings under any circumstances
Ans: (b)
684. A Cabinet Minister who for a period of six consecutive months, is not a member of either House of Parliament shall on the expiry of that period
(a) continue to be a Minister by a special resolution of the Cabinet
(b) cease to be a Minister
(c) be reverted as a Deputy Minister
(d) be reverted as a Minister of State
Ans: (b)
685. The normal life of the House of the People is five years but it may be dissolved earlier by the
(a) Speaker
(b) Prime Minister
(c) President
(d) Vice-President
Ans: (c)
686. Not more than _____ shall elapse between the date on which a House is prorogued and the commencement of its next session.
(a) 3 months
(b) 6 months
(c) 9 months
(d) 1 year
Ans: (b)
687. Which of the following is NOT a Consumer Right asper the Consumer Protection Act 1986?
(a) Right to consumer education
(b) Right to seek redressal
(c) Right to safety
(d) Right to be informed
(e) Right to negotiate
Ans: (e)
688. Which one of the following is not true about the functions of the Attorney General for India?
(a) He will have the right to speak in the Houses of Parliament
(b) He will have the right to vote in Parliament
(c) He will have a right of audience in all courts in India
(d) He is the first Law Officer of the Government of India
Ans: (b)
689. Who among the following is/are not appointed by a State Governor?
(a) Chief Minister
(b) Members of the State Public Service Commission
(c) High Court Judges
(d) Advocate General
Ans: (c)
690. The territorial jurisdiction of the Guwahati High Court extends over the States of
(a) Assam, Nagaland and Mizoram
(b) Assam, Manipur, Meghalaya, Nagaland, Tripura, Arunachal
(c) Pradesh and Mizoram
(d) Assam, Nagaland and Arunachal Pradesh
(e) Mizoram, Meghalaya and Assam
Ans: (b)
691. Under the RTI Act, the time for disposal of request for information in cases concerning life and liberty is
(a) 30 days
(b) 15 days
(c) 10 days
(d) 7 days
(e) 48 hours
Ans: (a)
692. Which of the following is a statutory quasi-judicial authority mandated by the Parliament’ to preserve the freedom of press and maintain and improve the standard of newspapers?
(a) Press Trust of India
(b) Press Information Bureau
(c) United News of India
(d) NAM News Network
(e) Press Council of India
Ans: (e)
693. What is the final formality without which no Central Bill can become a law in our country?
(a) Signature of the Prime Minister
(b) Signature of the Speaker, Lok Sabha
(c) Signature of the Union Law Minister
(d) Signature of the President
Ans: (d)
694. A person appointed as an Additional or Acting Judge of a High Court shall not hold office after attaining the age of
(a) 60
(b) 62
(c) 63
(d) 65
Ans: (b)
695. When the office of Chief Justice of a High Court Calls vacant his duties will be performed by one of the other Judges of the Court as may be appointed for the purpose by the
(a) Governor
(b) Chief Minister
(c) President
(d) Supreme Court
Ans: (c)
696. The US President is elected for a period of
(a) four years
(b) five years
(c) six years
(d) three years
Ans: (a)
697. Administrators of Union Territories are responsible to the
(a) Union Home Minister
(b) Lok Sabha
(c) President
(d) Union Parliament
Ans: (c)
698. The remuneration payable to the Advocate General of a State is determined by the
(a) Chief Justice of the State High Court
(b) Registrar of the State High Court
(c) Governor
(d) Chief Minister
Ans: (c)
699. The Special Officer for Scheduled Castes and Scheduled Tribes is appointed by the
(a) Prime Minister
(b) President
(c) Law Minister
(d) Vice-President
Ans: (b)
700. When both the offices of the Speaker and Deputy Speaker are vacant, the duties of the Speaker shall be performed by a member of the Lok Sabha appointed by the
(a) Prime Minister
(b) President
(c) Chairman of the Rajya Sabha
(d) Secretary-General of the Lok Sabha
Ans: (b)

Leave a Reply

Your email address will not be published.