Indian Constitution Fundamental MCQs (Part IV)

Indian Constitution Fundamental MCQs (Part IV)
This is part of MCQs on Indian Constitution Fundamental that contains 100 questions.
Read MCQs: 1-100101-200201-300301-400401-500501-600601-700701-785
301. The first sitting of Union Parliament after the First General Election held in 1951-52 was on
(a) 13.5.1952
(b) 26.1.1952
(c) 1.1.1992
(d) 1.7.1952
Ans: (a)
302. The first Prime Minister of Jammu and Kashmir was
(a) Sheikh Mohammad Abdullah
(b) Maharaja Sir Hari Singh
(c) Yuvaraj Karan Singh
(d) Dr Farooq Abdullah
Ans: (a)
303. Appointment of District Judges in a State shall be made by the
(a) Governor of the State
(b) Governor of the State in consultation with the High Court of the State
(c) State Public Service Commission
(d) State Chief Secretary
Ans: (b)
304. Who among the following draws the maximum salary?
(a) Chief Justice of Supreme Court
(b) Chief Justice of a High Court
(c) Prime Minister of India
(d) President of India
Ans: (d)
305. Rajya Sabha is considered to be a permanent House because
(a) its members never retire
(b) the House is never dissolved
(c) one-third of its members retire after every 2 years
(d) one-fourth of its members retire after every 3 years
Ans: (b)
306. The minimum age to qualify for member-ship of the Rajya Sabha is
(a) 21 years
(b) 25 years
(c) 30 years
(d) 35 years
Ans: (c)
307. According to Article 24, no child below the age of _____ years shall be employed to work in any factory or mines.
(a) 12
(b) 13
(c) 14
(d) 15
Ans: (c)
308. State Assembly elections are conducted by the
(a) Chief Secretary of the State concerned
(b) Chief Election Commissioner
(c) Governor of the State concerned
(d) Chief Minister of the State concerned
Ans: (b)
309. A minister who is not a member of the State Legislative Assembly is required to secure the people’s verdict in his favour in a by-election within
(a) two months
(b) three months
(c) six months
(d) one year
Ans: (c)
310. How long can one under our Constitution remain a Prime Minister, even without being a member of either House of Parliament?
(a) three months
(b) six months
(c) nine months
(d) one year
Ans: (b)
311. By convention the Governor of a State generally belongs to
(a) the same State
(b) some other State
(c) the IAS Cadre
(d) the same zone
Ans: (b)
312. The financial powers enjoyed by the President of India are/is
(a) He can authorise advance of moneys out of the Contingency Fund
(b) He can recommend introduction of certain money bills in Parliament
(c) He can appoint a Finance Commission to study and recommend distribution of tax resources between States
(d) All the three above
Ans: (d)
313. The Election Commission enjoys
(a) a constitutional basis
(b) a statutory basis
(c) an extra-constitutional basis
(d) no constitutional or statutory basis
Ans: (a)
314. The Vice-President is a member of
(a) the Rajya Sabha
(b) the Lok Sabha
(c) neither House
(d) Both
Ans: (c)
315. The authority to dissolve a State Legislative Assembly is vested in the
(a) Chief Minister of the State
(b) Speaker of the State Assembly
(c) President of India
(d) Governor of the State
Ans: (d)
316. Which among the following countries has a Presidential form of Government?
(a) India
(b) The USA
(c) United Kingdom
(d) Switzerland
Ans: (c)
317. A hopeless tribal woman of Assam sends a telegram to the Supreme Court that the police have confined her to unlawful custody. Which of the following writs shall be issuable by the Supreme Court to provide a suitable remedy to her?
(a) Certiorari
(b) Habeas Corpus
(c) Quo Warranto
(d) Mandamus
Ans: (b)
318. The term of office of the Chief Election Commissioner is _____ years.
(a) four
(b) five
(c) six
(d) three
Ans: (c)
319. In a Constitutional Monarchy, the real power is enjoyed by the
(a) King
(b) Council of Ministers
(c) Majority Party
(d) Electorate
Ans: (b)
320. The concept of Constitution first originated in
(a) Britain
(b) Japan
(c) the USA
(d) Switzerland
Ans: (c)
321. The Parliamentary form of Government first evolved in
(a) Britain
(b) Greece
(c) France
(d) Switzerland
Ans: (a)
322. The Cabinet System of Government first evolved in
(a) Greece
(b) Britain
(c) Canada
(d) USA
Ans: (b)
323. The Constitution of India describes India as a Union of States which means that the
(a) States have no right to secede from the federation
(b) States have a right to secede from the federation
(c) States have been given more powers
(d) Centre cannot alter the independent existence of the States
Ans: (a)
324. The President of India has the power to take over the administration of a State if its Government cannot be carried on, according to the provisions of
(a) Article 320
(b) Article 350
(c) Article 356
(d) Article 365
Ans: (c)
325. Of the two Houses of the Union Parliament
(a) Lok Sabha is more powerful
(b) Rajya Sabha is more powerful
(c) Both are equally powerful
(d) Cannot be said
Ans: (a)
326. The fundamental right which permits Indian citizens free discussion and exchange of views including the freedom of the Press is the right to
(a) form associations and unions
(b) assemble peacefully and without arms
(c) freedom of speech and expression
(d) worship
Ans: (c)
327. The Constitution of India describes India as a
(a) Federation of Independent States
(b) Union of States
(c) Quasi-Federation
(d) Dominion of Free States
Ans: (b)
328. The first woman to become the Speaker of a State Assembly in India was
(a) Vijayalakshami Pandit
(b) Sucheta Kripalani
(c) Shanno Devi
(d) Raj Kumari Amrit Kaur
Ans: (b)
329. The salaries of the Judges of the Supreme Court are drawn from
(a) Home Ministry Grants
(b) Consolidated Fund of India
(c) Parliamentary Grants
(d) Contingency Fund of India
Ans: (b)
330. Which among the following subjects is contained in the Concurrent List?
(a) Education
(b) Fisheries
(c) Agriculture
(d) Police
Ans: (a)
331. In the division of the power under the Constitution who has been given more powers?
(a) The Centre
(b) The States
(c) Both the States and the Centre enjoy equal powers
(d) Cannot be determined
Ans: (a)
332. The theory of ‘basic structure’ of the Constitution was propounded by the Supreme Court in
(a) Golaknath Case
(b) Kesavananda Bharati Case
(c) Gopalan vs State of Madras
(d) Shyama Prasad Mukherjee Case
Ans: (b)
333. In which part of the Constitution Is the State enjoined to establish Panchayati Raj institutions?
(a) Directive Principles
(b) Fundamental Rights
(c) Preamble
(d) Seventh Schedule
Ans: (a)
334. Which one of the following is charged to the Consolidated Fund of India and can be spent without authorisation by Parliament?
(a) Debt charges for which the Government of India is liable
(b) Salaries, allwoances and pensions of the Judges of the Supreme Court
(c) Salary and allowances of the President
(d) All the above
Ans: (d)
335. According to the Supreme Court, the goal of Indian Socialism is a ‘blend of _____ and _____ leaning heavily towards Gandhian Socialism.
(a) Marxism and Leninsism
(b) Leninism and Gandhism
(c) Marxism and Gandhism
(d) Nehruism and Gandhism
Ans: (c)
336. The Quorum of a Legislative Council is
(a) 25
(b) one tenth of its membership or ten whichever is greater
(c) one-fourth of its membership
(d) one-fourth of its membership or ten
Ans: (b)
337. The maximum permitted strength of any one State in the Rajya Sabha is
(a) 32
(b) 35
(c) 39
(d) 48
Ans: (c)
338. To whom among the following groups is the Right against Exploitation guaranteed by the Indian Constitution?
(a) Children
(b) Dalits
(c) Tribals
(d) Women
Ans: (a)
339. The procedure for resolving a disagreement between the Lok Sabha and Rajya Sabha is
(a) A joint session of the two houses on a directive from the
(b) Dissolution of the Lok Sabha
(c) Setting up of a Joint Select Committee
(d) Setting up of an Adjudication Committee
Ans: (a)
340. Which among the following countries has a Unitary System of Government?
(a) USA
(b) Pakistan
(c) Switzerland
(d) United Kingdom
Ans: (d)
341. A Constitution is said to be flexible if
(a) it can be amended by ordinary law and procedure
(b) it can be amended by a difficult process
(c) it can be amended by a court of law
(d) there is no amendment procedure
Ans: (a)
342. The Panchayati Raj institutions depend for funds mainly on
(a) local taxes
(b) government finances
(c) property taxes
(d) special taxes
Ans: (b)
343. The Eighth Schedule of the Constitution enumerates the
(a) Fundamental Rights
(b) Official Languages of India
(c) Laws placed beyond the jurisdiction of courts
(d) Fundamental Duties
Ans: (b)
344. Which day of the year is observed as the Commonwealth Day?
(a) January 1
(b) May 24
(c) June 2
(d) October 21
Ans: (b)
345. The first Independence Day (August 15, 1947) fell on a
(a) Wednesday
(b) Thursday
(c) Friday
(d) Saturday
Ans: (c)
346. The expression ‘Justice’ in the Preamble to the Indian Constitution is used
(a) to indicate economic and political justice
(b) to indicate social, economic and political justice
(c) to indicate equality of status and opportunity
(d) in the sense of absolute justice
Ans: (b)
347. In the Republic of India
(a) the President is supreme as he is the Head of the State, the Supreme Commnader of the Armed Forces and all the Executive Power is vested in him
(b) Parliament is supreme as it can even amend the Constitution (c) the Supreme Court is supreme as it has the ultimate say in
(c) the Supreme Court is supreme as it has the ultimate say in interpreting what the Constitution is
(d) the Constitution is supreme as it controls all the three wings, viz. the executive, the legislature and the judiciary
Ans: (d)
348. A person accused of an offence wants to engage a counsel of his choice for his defence. According to the provisions of the Indian Constitution
(a) he is not entitled as of right to engage a counsel of his choice
(b) he can engage only a counsel approved by the court
(c) he has a Constitutional right to engage a counsel of his choice
(d) he can engage his own counsel but his counsel must be approved by the court
Ans: (c)
349. A joint sitting of the two Houses of Parliament is held
(a) When a bill passed by one House is rejected by the other
(b) When there is some disagreement over any provision of or amendment to a bill
(c) When a period of six months elapses from the date of receipt of a bill passed by one House without it is being passed by the other
(d) Under all the three circumstances stated above
Ans: (d)
350. A joint sitting of both the Houses or Parliament is summoned by the
(a) President
(b) Vice-President
(c) Speaker
(d) Law Minister
Ans: (a)
351. A joint sitting of both the Houses of Parliament is presided over by the
(a) President
(b) Chairman of the Rajya Sabha
(c) Speaker
(d) Vice-Chairman of the Rajya Sabha
Ans: (c)
352. ______ is the official language of Nagaland.
(a) Ao
(b) Sema
(c) English
(d) Angami
Ans: (c)
353. Nagaland is bounded on the east by
(a) Bangladesh
(b) Myanmar
(c) China
(d) Tibet
Ans: (b)
354. Nagaland was made a separate State by taking out the ______ out of the State of Assam.
(a) Naga Hills
(b) Tuensang Area
(c) Both (a) and (b)
(d) Neither of the two
Ans: (c)
355. A High Court Cora Union Territory may be constituted by
(a) President
(b) Union Parliament
(c) Supreme Court of India
(d) Union Law Ministry
Ans: (b)
356. In the discharge of his functions, the Attorney General is assisted by
(a) a Solicitor General
(b) a Solicitor General and an Additional Solicitor General
(c) a Solicitor General and two Additional Solicitors General
(d) None
Ans: (c)
357. The Rajasthan High Court is located at
(a) Pilani
(b) Jaipur
(c) Jodhpur
(d) Udaipur
Ans: (c)
358. Who among the following former Presidents of India was Trade Union Leader?
(a) Dr S Radhakrishnan
(b) VV Giri
(c) Dr Zakir Husain
(d) FAAhmed
Ans: (b)
359. The _____ has the final power to maintain order within the House of the People.
(a) Marshal of the House
(b) Prime Minister
(c) Speaker
(d) Chief of the Security Staff
Ans: (c)
360. The right to prorogue the two Houses of Parliament rests with the
(a) President
(b) Prime Minister
(c) Union Council of Ministers
(d) Minister for Parliamentary Affairs
Ans: (a)
361. In a federal system of government powers are divided between the Centre and the States by
(a) the Constitution
(b) a mutual agreement between the Centre and the States
(c) Parliament
(d) Supreme Court
Ans: (a)
362. Who among the following can attend meetings of the Union Cabinet?
(a) Cabinet Ministers
(b) Ministers of State
(c) Deputy Ministers
(d) President
Ans: (a)
363. The rank of the different Ministers in the Union Council of Ministers is determined by the
(a) President
(b) Prime Minister
(c) Cabinet Secretary
(d) Speaker of the Lok Sabha
Ans: (b)
364. The Vice-President of India is eligible for re-election by a
(a) Constitutional provision
(b) Convention
(c) Consensus
(d) Supreme Court Judgment
Ans: (b)
365. The power to extend and/or restrict the jurisdiction of a High Court rests with the
(a) Union Parliament
(b) Supreme Court of India
(c) President
(d) State legislature/s concerned
Ans: (a)
366. A retired judge of the Supreme Court of India can resume practice in the
(a) Supreme Court
(b) High Court of his choice
(c) District Courts
(d) No Court in the territory of the Union
Ans: (d)
367. The Planning Commission is a/an
(a) autonomous corporation
(b) department of the Government of India
(c) advisory body
(d) executive body
Ans: (c)
368. The first citizen of India is the
(a) Prime Minister of India
(b) President of India
(c) Chief of the Army Staff
(d) Chief Justice of India
Ans: (b)
369. June 25, 1975 was significant date in the history of the nation because
(a) Emergency was declared on this date
(b) It was the date of death of Prime Minister Jawaharlal Nehru
(c) The Indian Rupee was devalued on that day
(d) The famous Tashkent agreement was signed on that day
Ans: (a)
370. The Chairman of the Public Accounts Committee of Parliament is appointed by the
(a) Prime Minister
(b) Speaker of the Lok Sabha
(c) President
(d) Union Finance Minister
Ans: (b)
371. The Sarkaria Commission has laid down certain guidelines for appointment of Governors. Find the ‘odd man’ out.
(a) The appointee should be eminent in some walk of life
(b) He should have travelled extensively in and out of India
(c) He should not be too closely connected with the politics of the State where he is to be posted
(d) A politician from the ruling party at the Centre should not be appointed to a State run by some other party
Ans: (b)
372. The Legislature of the USA is known as the
(a) Commons
(b) Congress
(c) Parliament
(d) Senate
Ans: (b)
373. The original Constitution provided for _____ Judges besides the Chief Justice for the Supreme Court of India.
(a) 6
(b) 7
(c) 8
(d) 9
Ans: (b)
374. The type of Government adopted in the Indian Constitution is
(a) Aristocracy
(b) Oligarchy
(c) Parliamentary
(d) Presidential
Ans: (c)
375. Fundamental Duties are duties of
(a) the Government towards society
(b) the State towards citizens
(c) citizens towards society and fellow citizens
(d) citizens and the State
Ans: (c)
376. The President of India
(a) cannot be removed from his office after his election
(b) can be removed from his office by a resolution of the Union Council of Ministers
(c) can be removed from office only by a special procedure
(d) can be removed from office through a motion of no-confidence passed by the Lok Sabha
Ans: (c)
377. The seven Union Territories occupy roughly ______ percent of the total area of the country.
(a) 12
(b) 0.33
(c) 6
(d) 3
Ans: (b)
378. The net proceeds of taxes are distributed between the Centre and the States on the recommendations of the
(a) Finance Commission
(b) CAG
(c) Union Finance Ministry
(d) Planning Commission
Ans: (a)
379. The pledge for the independence of the country was taken all over India for the first time on
(a) January 26, 1927
(b) January 26, 1930
(c) November 26, 1920
(d) August 15, 1930
Ans: (b)
380. The Cabinet is jointly responsible to the lower chamber of Parliament in the United Kingdom. The name of the lower chamber is
(a) House of Representatives
(b) House of Commons
(c) National Assembly
(d) The Senate
Ans: (b)
381. The modern State is a/an
(a) police state
(b) welfare state
(c) laissez-faire state
(d) aristocratic state
Ans: (b)
382. Under the Cabinet Government the right to reshuffle the cabinet rests with the
(a) Head of the State
(b) Prime Minister
(c) Speaker
(d) Cabinet sub-Committee
Ans: (b)
383. Who administers the oath of office to the Vice- President of India
(a) Chief Justice of India
(b) President of India
(c) Speaker of the Lok Sabha
(d) Attorney General for India
Ans: (b)
384. A Presidential Ordinance remains in force for
(a) three months
(b) two months
(c) an indefinite period
(d) six months
Ans: (d)
385. Usually the head of the State dissolves the Parliament before its term expires, on the advice of the
(a) Prime Minister
(b) Speaker of the Lok Sabha
(c) Law Minister
(d) Parliamentary Affairs Minister
Ans: (a)
386. In which one of the following countries the Supreme Court cannot declare a law passed by the Federal Legislature as unconstitutional, even if it violates the country’s Constitution?
(a) Canada
(b) USA
(c) India
(d) Nigeria
Ans: (a)
387. In which one of the following countries, the members of the Upper House of Federal Legislature are nominated for life?
(a) USA
(b) Canada
(c) Negeria
(d) Australia
Ans: (b)
388. Article 32 makes/gives the Supreme Court of India
(a) the protector and guarantor of Fundamental Rights
(b) an advisory role in respect of Constitutional matters
(c) original jurisdiction in respect of disputes between the Union and the State
(d) appellate jurisdiction
Ans: (a)
389. Equal pay for equal work for both men and women has been laid down In the Indian Constitution as one of the
(a) Fundamental Rights
(b) Directive Principles of State Policy
(c) Fundamental Duties
(d) Guidelines in the Preamble
Ans: (b)
390. Under the Indian Constitution right to freedom of speech and expression is denied to
(a) the civil servants
(b) judges of the Supreme Court and High Courts
(c) members of the armed forces
(d) All the above categories
Ans: (c)
391. Fundamental Duties were incorporated in the Indian Constitution in the year
(a) 1975
(b) 1976
(c) 1977
(d) 1979
Ans: (b)
392. The Fundamental Rights can be suspended
(a) if Parliament passes a law by a two-thirds majority
(b) if the Supreme Court decrees it
(c) if the President orders it at the time of a National Emergency
(d) Under no circumstances
Ans: (d)
393. Who among the following decides the nature of a bill
(a) Attorney General for India
(b) Prime Minister
(c) Minister for Parliamentary Affairs
(d) Speaker of the Lok Sabha
Ans: (d)
394. Under the Constitution the ‘Residuary Powers’ belong to the
(a) President of India
(b) Supreme Court of India
(c) Union Government
(d) State Governments
Ans: (c)
395. The President of India has immunity from
(a) civil proceedings during his term of office
(b) criminal proceedings during his life time after retirement
(c) criminal proceedings during his term of office
(d) all processes, civil or criminal, throughout his incumbency as President and thereafter
Ans: (c)
396. The executive of a State Government comprises the
(a) President, the Governor and the Chief Minister
(b) Governor and the Chief Minister
(c) Governor and the Council of Ministers
(d) Chief Minister and his Council of Ministers
Ans: (c)
397. The lower age limit for election as President of India is
(a) thirty
(b) thirty-five
(c) forty
(d) fifty
Ans: (b)
398. Can a citizen approach a court for the enforcement of a Directive Principle?
(a) Yes
(b) No
(c) Yes, on the fulfilment of certain conditions
(d) The Government can move the courts but the citizen cannot
Ans: (b)
399. The difference between an Additional Judge and an Acting Judge of a High Court is
(a) there is practically no difference
(b) the former is appointed in a casual vacancy whereas the latter is appointed to cope with the workload
(c) the former is appointed to cope with the workload whereas the latter is appointed in a casual vacancy
(d) the former is appointed by the President whereas the latter is appointed by the Chief Justice of the concerned High Court
Ans: (c)
400. The Fundamental Rights as contains in our Constitution are grouped under _______ categories.
(a) 5
(b) 6
(c) 7
(d) 10
Ans: (b)

Leave a Reply

Your email address will not be published.