Indian Constitution Fundamental MCQs (Part V)

Indian Constitution Fundamental MCQs (Part V)
This is part of MCQs on Indian Constitution Fundamental that contains 100 questions.
Read MCQs: 1-100101-200201-300301-400401-500501-600601-700701-785
401. The concept of nomination of members to the Rajya Sabha by the President has been borrowed from the Constitution of
(a) USA
(b) United Kingdom
(c) Ireland
(d) Australia
Ans: (c)
402. The right to decide on the Fundamental Rights that are not available to members of the armed forces rests with the
(a) President
(b) Parliament
(c) Defence Ministry
(d) Defence Minister
Ans: (b)
403. Before assuming his office the President has to take an oath in the presence of the Chief Justice of India or in his absence the
(a) Vice-President of India
(b) Seniormost Judge of the Supreme Court
(c) Home Secretary
(d) Prime Minister
Ans: (b)
404. The position of the Vice-President of India is analogous to the position of the Vice-President of
(a) Myanmar
(b) Philippines
(c) USA
(d) Switzerland
Ans: (c)
405. A person is entitled to Indian Citizenship, if he is/if he fulfills
(a) domiciled in India
(b) born in India
(c) a refugee who has migrated to India from Pakistan
(d) All the above conditions
Ans: (d)
406. The Fundamental Rights have the sanction of
(a) the Supreme Court
(b) the Constitution
(c) Majority opinion of the States
(d) the Union Parliament
Ans: (b)
407. The Directive Principles of State Policy are non– justiciable which means that
(a) they are sacrosanct
(b) in case they are violated, the matter cannot be taken to courts
(c) courts are debarred from consideration of these Principles
(d) the law of the land does not recognise their existence
Ans: (b)
408. Universal Adult Franchise means the right to vote granted to all
(a) University graduates
(b) Adult citizen
(c) Men in the village
(d) Tax-paying citizen
Ans: (b)
409. ‘Franchise’ means the
(a) right to vote
(b) right to vote granted to men only
(c) vote
(d) right to vote granted to women only
Ans: (a)
410. The Returning Officers for the State Assembly Elections are appointed by the
(a) President
(b) Governor
(c) Election Commission
(d) Chief Electoral Officer
Ans: (c)
411. In a Parliamentary form of Government the
(a) Legislature is responsible to the Judiciary
(b) Legislature is responsible to the Executive
(c) Executive is responsible to the Legislature
(d) Judiciary is responsible to the Legislature
Ans: (c)
412. The British Parliament passed the Indian Independence Act, based on the Mount-batten Plan, on
(a) March 24, 1947
(b) August 14, 1947
(c) February 20, 1947
(d) July 18, 1947
Ans: (d)
413. Reserved seats exist in a State Assembly for
(a) minorities
(b) backward classes
(c) women
(d) Scheduled Castes and Scheduled Tribes
Ans: (d)
414. The Indian States have been reorganised on the basis of
(a) economic conditions
(b) language of the people
(c) administrative convenience
(d) religion
Ans: (b)
415. Who among the following articulated his demand in 1938, for a Constituent Assembly on the basis of adult franchise?
(a) C Rajagopalachari
(b) Purushottam Das Tandon
(c) cl Jawaharlal Nahru
(d) JB Kripalani
Ans: (c)
416. The gestation period of the Indian Constitution was
(a) 3 years 3 months 3 days
(b) 2 years 11 months 18 days
(c) cl 1 year 11 months 28 days
(d) Exactly 3 years
Ans: (b)
417. Article _____ is an in-built instrument in the Constitution for its amendment.
(a) 365
(b) 366
(c) 360
(d) 368
Ans: (d)
418. Promotion of international peace and security is dealt with in Article ____ of the Constitution.
(a) 48
(b) 49
(c) 50
(d) 51
Ans: (d)
419. The USA has a _____ form of Government.
(a) Dictatorial
(b) Monarchical
(c) Presidential
(d) Parliamentary
Ans: (c)
420. The House of Lords is the upper chamber of Parliament in
(a) the USA
(b) the United Kingdom
(c) Canada
(d) Japan
Ans: (b)
421. The Chief Election Commissioner and members of the Election Commission can be removed from office by the
(a) Prime Minister
(b) President
(c) Chief Justice of the Supreme Court of India
(d) Same procedure as laid down for removal of Judges of the Supreme Court
Ans: (d)
422. The term ‘Equal Protection of Law’ in the Indian Constitution is borrowed from the Constitution of the
(a) USA
(b) Japan
(c) United Kingdom
(d) Australia
Ans: (a)
423. Who appoints Secretary General of the Lok Sabha?
(a) Deputy Speaker
(b) Speaker
(c) President
(d) Leader of Ruling Party
Ans: (b)
424. The Speaker of the Lok Sabha can
(a) adjourn the House
(b) dissolve the House
(c) summon the House
(d) prorogue the House
Ans: (a)
425. Which among the following qualifications is not essential for a person to become the Vice-President of India?
(a) He must be a graduate
(b) He must be an Indian Citizen
(c) He must be over 35 years of age
(d) He must be qualified to be a member of the Rajya Sabha
Ans: (a)
426. Impeachment of President is a
(a) quasi-judicial procedure
(b) judicial procedure
(c) parliamentary procedure
(d) military procedure
Ans: (a)
427. Impeachment of President is conducted in the
(a) Supreme Court of India
(b) Parliament
(c) Rashtrapati Bhavan
(d) Delhi High Court
Ans: (b)
428. Who among the following has the power to adjourn the Council of States?
(a) President of India
(b) Prime Minister of India
(c) Chairman of the Council of States
(d) Union Minister for Parliamentary Affairs
Ans: (c)
429. The right to initiate amendments of the Constitution rests with the
(a) State Legislatures
(b) Union Parliament
(c) Both (a) and (b) above
(d) Committee of Constitutional experts known as the “National Convention”
Ans: (b)
430. A Governor is liable to be transferred from one State to another
(a) True
(b) False
(c) True, during a National Emergency
(d) True, during a Financial Emergency
Ans: (a)
431. All proceedings in the Supreme Court and in every High Court will be in
(a) Hindi
(b) English
(c) Hindi and English
(d) Hindi or English
Ans: (b)
432. The first Backward Classes Commission was headed by
(a) Raj Kumari Amrit Kaur
(b) Jogendra Nath Mandal
(c) Kakasaheb Kalelkar
(d) M H Beg
Ans: (c)
433. The State of Israel came into being in
(a) 1948
(b) 1938
(c) 1928
(d) 1958
Ans: (a)
434. Besides Punjab which other State has been under President’s rule nine times after its formation?
(a) Kerala
(b) Tamil Nadu
(c) Bihar
(d) Rajasthan
Ans: (a)
435. The Governor of a State receives a Bill passed by the Legislative Assembly of the State for resettlement of citizens in that State affecting the general laws of citizenship of India. Which of the following courses would be the most appropriate for the Governor to take as an agent of the Centre?
(a) give assent to the bill
(b) refer the bill to the President
(c) keep the bill pending
(d) exercise his veto power over the bill
Ans: (b)
436. International legal problems in the United Nations are settled by the
(a) General Assembly
(b) Security Council
(c) International Court of Justice
(d) Trusteeship Council
Ans: (c)
437. Indian Independence Act, 1947 received the Royal assent on
(a) July 18, 1947
(b) August 14, 1947
(c) January 1, 1947
(d) August 1, 1947
Ans: (a)
438. No taxes can be levied on expenditure incurred without the approval of the
(a) Parliament
(b) Union Council of Ministers
(c) President
(d) Prime Minister
Ans: (a)
439. The Indian National Congress accepted the Cabinet Mission’s proposal for
(a) a Constitution-making body
(b) interim Government
(c) formation of a Union of India
(d) formation of Provincial Governments
Ans: (a)
440. Among modern Constitutions two are flexible. They are those of
(a) United Kingdom and Switzerland
(b) USAand Japan
(c) United Kingdom and New Zealand
(d) India and United Kingdom
Ans: (c)
441. The First Indian to become the Comptroller and Auditor General of India was
(a) CD Deshmukh
(b) ABakshi
(c) CV Narahari Rao
(d) Dr John Matthai
Ans: (c)
442. Article 19 of the Constitution gives Indian citizens the freedom to reside and settle in any part of India. This freedom is subject to various restrictions in the State of
(a) Assam
(b) Himachal Pradesh
(c) Jammu and Kashmir
(d) Goa
Ans: (c)
443. Burma (now Myanmar) was separated from India in
(a) 1919
(b) 1929
(c) 1935
(d) 1947
Ans: (c)
444. The Capital of India was shifted from Calcutta to Delhi in
(a) 1908
(b) 1909
(c) 1910
(d) 1911
Ans: (d)
445. The Rajya Sabha was first constituted on
(a) 3.4.1952
(b) 13.5.1952
(c) 1.1.1953
(d) 2.4.1954
Ans: (a)
446. Under the original Constitution the States were classified into _____ categories.
(a) two
(b) three
(c) four
(d) five
Ans: (b)
447. The late Mrs Vijayalakshami Pandit was the first
(a) Indian to become President of the UN General Assembly
(b) Woman Cabinet Minister of a State in free India
(c) Woman Ambassador of free India to a foreign country
(d) To adorn all the three above assignments
Ans: (d)
448. Union Parliament is
(a) the supreme law-making body in India
(b) the house of the representative of the people
(c) the forum where democracy is seen in action
(d) All the three above
Ans: (d)
449. There is no age limit for appointment as Attorney General for India
(a) True
(b) False
(c) Partly true
(d) True, during an emergency
Ans: (a)
450. Which among the following statements about State Governors is true?
(a) They are elected by members of Parliament
(b) They are elected by members of the State Legislatures
(c) They are nominated by the Chief Ministers of States
(d) They are instruments of control of the Centre over the States
Ans: (d)
451. During the period of emergency the six freedoms guaranteed by Article _____ are automatically suspended.
(a) 19
(b) 18
(c) 20
(d) 17
Ans: (a)
452. The Indian Independence Act, 1947 and the Government of India Act 1935 with all amendments were repealed by Article _____ of the Constitution.
(a) 393
(b) 394
(c) 395
(d) 390
Ans: (c)
453. In the USA there is/are official language/s
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
Ans: (a)
454. Normally, no person can be held under preventive detention for more than _____ months.
(a) two
(b) three
(c) six
(d) twelve
Ans: (b)
455. The term ‘equality before the law’ has been borrowed from
(a) Great Britain
(b) Government of India Act, 1935
(c) USA
(d) Ireland
Ans: (a)
456. The first Chairman of the Rajya Sabha was
(a) Dr Zakir Husain
(b) Dr S Radhakrishnan
(c) VV Giri
(d) N Sanjeeva Reddy
Ans: (b)
457. The fundamental right which was subjected to several amendments is the right
(a) to freedom
(b) to equality
(c) to property
(d) against exploitation
Ans: (c)
458. The Uttar Pradesh Government has accorded the second official language status to _____ in the State.
(a) English
(b) Sanskrit
(c) Maithili
(d) Urdu
Ans: (d)
459. Elections to elect ____ are not controlled by the Election Commission.
(a) Members of Parliament
(b) Members of State Legislature
(c) President of India
(d) Members of Local Bodies
Ans: (d)
460. The Special officer for Linguistic Minorities (Art 350 B) is appointed by the
(a) Home Minister
(b) President
(c) Prime Minister
(d) Law Minister
Ans: (b)
461. The Chief Justice and other judges of the Supreme Court of India hold office until they attain the age of
(a) 58 years
(b) 60 years
(c) 65 years|
(d) 70 years
Ans: (c)
462. ‘In this country the sovereign reigns but does not govern’. These were the words of
(a) Clement Attlee
(b) Winston Churchill
(c) Anthony Eden
(d) Harold McMillan
Ans: (b)
463. After the Comptroller and Auditor General (CAG) has ceased to hold office he will not be eligible for further office under the Government of
(a) any State
(b) India or Government of any State
(c) India
(d) any Union Territory
Ans: (b)
464. Before 15th August, 1947 India was not a State because it had/was
(a) no sovereignty
(b) no elected government
(c) no Constitution
(d) economically backward and financially poor
Ans: (a)
465. The Preamble of the Constitution was amended for the first time by the
(a) 24th amendment
(b) 38th amendment
(c) 42nd amendment
(d) 44th amendment
Ans: (c)
466. The provisions relating to the suspension of fundamental rights by the President during emergencies were borrowed from the
(a) Constitution of Canada
(b) Constitution of Britain
(c) Constitution of USA
(d) Weimar Constitution of Germany
Ans: (d)
467. According to the constitution of India, the term ‘District Judge’ shall not include
(a) Tribunal Judge
(b) Chief Justice of a small Cause Court
(c) Chief Presidency Magistrate
(d) Sessions Judge
Ans: (a)
468. The British Panel that visited India to study the Partition Plan (of India and Pakistan) was headed by
(a) Radcliffe
(b) Cripps
(c) Mountbatten
(d) Simmon
Ans: (b)
469. Untouchability is an offence
(a) according to the Constitution and is punishable in accordance with law
(b) on humanitarian grounds, but is not punishable under any law
(c) only according to Mahatma Gandhi
(d) only according to Mahatma Gandhi and Acharya Vinoba Bhave
Ans: (a)
470. Union Parliament can make laws in respect of subjects mentioned in the State List
(a) when the State Assembly is not in session
(b) during an Emergency under President’s rule
(c) on a specific request from the Governor
(d) when the Chief Minister concurs
Ans: (b)
471. The control of Government expenditure is entirely vested in the
(a) Finance Minister
(b) Union Parliament
(c) President
(d) Prime Minister
Ans: (c)
472. The US Constitution is rigid because
(a) its interpretation by the Supreme Court has made it difficult for the Congress to amend it
(b) a special procedure distinct from the ordinary legislative procedure is required to amend it
(c) the Constitution has not given the Congress the power to amend it
(d) the States have the power to amend it
Ans: (b)
473. In a Presidential type of Government the ministers are answerable only to the
(a) Legislature
(b) Judiciary
(c) President
(d) Vice-President
Ans: (c)
474. Which one of the following statements is not correct with regard to the Directive Principles of State Policy incorporated in the Constitution of India?
(a) It is the duty of the State to apply these principles while making laws
(b) They are enforceable by the High Courts and Supreme Court of India
(c) In case of conflict between these principles and the Fundamental Rights the latter will prevail
(d) The attempt to confer primacy upon the Principles as against the Fundamental Rights has been foiled by the Supreme Court of India in the Minerva Mills Case
Ans: (b)
475. The right to dissolve the Rajya Sabha rests with the
(a) Prime Minister
(b) President
(c) Supreme Court of India
(d) None of them
Ans: (d)
476. The Estimates Committee consists of
(a) 30 members from Lok Sabha
(b) 30 members from Rajya Sabha
(c) 30 members from both the Sabhas
(d) 20 members from Lok Sabha
Ans: (a)
477. In the election of the President of India the Constitution has attempted to
(a) maintain parity between the Union and the States
(b) afford more weight-age to the Union
(c) afford more weight-age to the States
(d) afford more weight-age to the Union Territories
Ans: (a)
478. The President has so far declared financial emergency
(a) once
(b) twice
(c) thrice
(d) never
Ans: (d)
479. A new State can be created by a/an
(a) Act of Parliament
(b) Amendment to the Constitution of India under Article 368
(c) Resolution passed by both the Houses of Union Parliament
(d) Ordinance issued by the President of India
Ans: (a)
480. Which among the following can be introduced in the Union Parliament without the previous sanction of the Union President?
(a) ABill to alter the name of a State
(b) A Money Bill
(c) ABill which would involve expenditure from the Consolidated Fund of India
(d) A Bill that seeks to amend the Constitution of India in terms of Article 368
Ans: (d)
481. Who among the following has the right to address both the Houses of Parliament?
(a) Chief Justice of India
(b) Comptroller and Auditor General of India
(c) Attorney General for India
(d) Governor of the Reserve Bank of India
Ans: (c)
482. To abide by the Constitution and respect Its Ideals and Institutions the National Flag and the National Anthem is a/an
(a) Fundamental Right
(b) Fundamental Duty
(c) Ordinary Right
(d) Directive Principles of State Policy
Ans: (b)
483. All proceedings of the Supreme Court shall be in the
(a) Hindi Language
(b) Urdu Language
(c) English Language
(d) Regional Language of the State concerned
Ans: (c)
484. The Vice-President, In the event of receiving the resignation of the President, shall forthwith communicate this to the
(a) Prime Minister of India
(b) Chief Justice of India
(c) Speaker of the House of the People
(d) Attorney General for India
Ans: (c)
485. In the name Mizoram, the land of the Mizos, the term ‘Mizo’ means a (a) highlander
(a) highlander
(b) rebel
(c) patriot
(d) skilled archer
Ans: (a)
486. The Fundamental Rights of the Indian Constitution afford to every citizen protection from
(a) danger to the country
(b) exploitation by the trading community
(c) summary or arbitrary rule of the State against him
(d) indignity
Ans: (c)
487. The first Home Minister and Deputy Prime Minster of free India was
(a) GB Pant
(b) Monuji Desai
(c) Sardar Vallabh Bhai Patel
(d) NG Ayyangar
Ans: (c)
488. Certain Articles of the Indian Constitution can be amended by a simple majority In Parliament like an ordinary law. Which one of the following cannot be amended by this method?
(a) Articles dealing with the creation of new States
(b) Provisions dealing with the quorum in Parliament
(c) Articles dealing with the official languages of the Union and the States
(d) Doubts and disputes relating to the election of President or Vice President
Ans: (d)
489. The Central Audit Machinery is headed by the
(a) Union Finance Minister
(b) Union Finance Secretary
(c) Comptroller and Auditor General of India
(d) Accountant General, Central Revenues
Ans: (c)
490. Dual Citizenship is an important feature in which form of Government?
(a) Parliamentary
(b) Federal
(c) Unitary
(d) Authoritarian
Ans: (b)
491. The Prime Minister in a Parliamentary executive
(a) enjoys no independent power of his own
(b) can act as a dictator by himself
(c) acts as a link between the Council of Ministers and the President
(d) does not lead the party in power in an Emergency
Ans: (c)
492. The Chief Minister retains his post as long as he enjoys the confidence of the
(a) Prime Minister
(b) Governor
(c) State Legislative Assembly
(d) People of the State
Ans: (c)
493. Can the Prime Minister Induct Into his Cabinet one who is not a member of Parliament?
(a) Yes
(b) No
(c) Yes during an Emergency
(d) Yes if so advised by the President
Ans: (a)
494. If Parliament appoints a Committee for a specific purpose, it is known as
(a) Ad hoc Committee
(b) Joint Committee
(c) Permanent Committee
(d) Standing Committee
Ans: (a)
495. If a Cabinet Minister disagrees with the Prime Minister the latter can
(a) stop payment of salary to the Minister
(b) get the Minister removed by Parliament
(c) ask the Minister to resign his minister-ship
(d) ask the Minister to resign from Parliament
Ans: (c)
496. The Swatantra Party was formed by
(a) Morarji Desai
(b) Piloo Mody
(c) Minoo Masani
(d) C Rajagopalachari
Ans: (d)
497. There is _____ party system in the USA.
(a) one
(b) two
(c) three
(d) multi
Ans: (b)
498. The Constitutional duty to make recommendations with regard to the distribution of’ financial resources between the Union and the States is vested with the
(a) Reserve Bank of India
(b) Planning Commission
(c) Finance Commission
(d) Inter-State Council
Ans: (c)
499. The Protection of Civil Rights Act, 1955 is concerned with the
(a) abolition of titles
(b) abolition of untouchability
(c) formulation of Uniform Civil Code
(d) nationalisation of important undertakings
Ans: (b)
500. In the original Constitution there were _____ States placed under three categories, in Parts A,B and C of the First Schedule.
(a) 25
(b) 26
(c) 27
(d) 28
Ans: (c)

Leave a Reply

Your email address will not be published.