The Union Legislature (Question & Answers)

The Union Legislature (Question & Answers)
1. Members of the Rajya Sabha are elected according to :([Delhi Police 1994)
(a) Cumulative Vote System
(b) Single Non-transferable Vote System
(c) Single Transferable Vote System
(d) None of the above
Ans: (c)
2. The Rajya Sabha can have a maximum strength of: (NDA 1992)
(a) 200
(b) 210
(c) 250
(d) 260
Ans: (c)
3. At present the Rajya Sabha consists of _______ members.
(a) 250
(b) 245
(c) 238
(d) 240
Ans: (b)
4. Who was the first speaker of the Lok Sabha?
(a) Malgaonkar
(b) P. Upendra
(c) Anantha Sayanam Ayyanagar
(d) Hukam Singh
Ans: (a)
5. Who among the following was never the Lok Sabha Speaker? (IAS 2004)
(a) K.V.K. Sundaram
(b) G.S. Dhillon
(c) Balirarn Bhagat
(d) Hukarn Singh
Ans: (a)
6. Who, according to the Anti-Defection Act, is the final authority to decide whether a member of Lok Sabha has incurred disqualification due to defection?
(a) Speaker
(b) President
(c) Election Commission
(d) High Court
Ans: (a)
7. Who is authorised to decide a dispute regarding disqualification of a member of Parliament ?
(a) Election Commissioner
(b) Speaker of Lok Sabha
(c) President
(d) A Committee set up by the Parliament
Ans: (c)
8. Match the following:
Parliamentary Terms
A. Starred Question
B. Unstarred Question
C. Short Notice Question
Meaning
1. One asked by a member on matters of public importance of an urgent nature
2. One for which the Concerned minister has to lay on the table a written answer
3. One for which an oral answer is required to be given by a minister on the floor of the House
A B C
(a) 1 2 3
(b) 2 1 3
(c) 3 1 2
(d) 3 2 1
Ans: (d)
9. The Lok Sabha is called in session for at least how many times in a year?
(a) Twice
(b) Once
(c) Thrice
(d) Four times
Ans: (c)
10. What is ‘zero hour’?
(a) When the proposals of the opposition are considered
(b) When matters of utmost importance are raised
(c) Interval between the morning- and afternoon sessions
(d) When a Money Bill is introduced in the Lok Sabha
Ans: (b)
11. When the Lok Sabha is dissolved, the Speaker continues in office till a new:
(a) Lok Sabha is formed
(b) Speaker is appointed by the President
(c) Speaker is elected when the new House meets
(d) Government is formed
Ans: (c)
12. Who is the ex-officio Chairman of Rajya Sabha?
(a) President
(b) Vice-President
(c) Minister of Parliamentary Affairs
(d) Leader of Opposition
Ans: (b)
13. Parliament’s expenditure is controlled by:
(a) President
(b) Finance Commission
(c) National Development Council
(d) Comptroller and Auditor General
Ans: (d)
14. Which of the following States has the largest percentage of reserved parliamentary seats? (Teachers’ Exam 1993)
(a) Orissa
(b) Bihar
(c) Uttar Pradesh
(d) Madhya Pradesh
Ans: (c)
15. Which one of the following statements regarding the office of the Speaker is correct?
(a) He holds office during the pleasure of the President
(b) He needs not be a member of the House at the time of his election but has to become a member of the House within 6 months from the date of his election
(c) He loses his office if the House is dissolved before the expiry of its term
(d) If he intends to resign, the letter of his resignation is to be addressed to the Deputy Speaker
Ans: (d)
16. What is the minimum percentage of seats a party should get to be recognised as the opposition party in the legislature?
(a) 20%
(b) 15%
(c) 10%
(d) No such limit
Ans: (d)
17. Which of the following is incorrect in respect of parliamentary control over the Budget? (IAS 1993)
(a) Parliament has no say in the preparation of the Budget
(b) Parliament has the power to increase expenditure charged on the Consolidated Fund
(c) Parliament has no power to impose a tax without the President’s recommendation
(d) Parliament cannot increase a tax without the President’s recommendation
Ans: (a)
18. The Lok Sabha Secretariat comes under the direct supervision of:
(a) Ministry of Human Affairs
(b) Minister of Parliamentary Affairs
(c) Speaker of Lok Sabha
(d) President
Ans: (a)
19. The maximum number of representatives of the States in Lok Sabha is:
(a) 525
(b) 530
(c) 545
(d) 550
Ans: (b)
20. Which of the following States sends the maximum number of members to the Rajya Sabha?
(a) Uttar Pradesh
(b) Bihar
(c) West Bengal
(d) All equal
Ans: (a)
21. Who was the first leader of the Opposition in the Rajya Sabha?
(a) Y.B. Chavan
(b) Bhola Paswan
(c) Kamlapati Tripathi
(d) CM. Stephen
Ans: (c)
22. Which is House better placed with regard to control over the executive?
(a) Lok Sabha
(b) Rajya Sabha
(c) Both are equally placed
(d) It depends from which House the Prime Minister comes
Ans: (a)
23. The Rajya Sabha can be dissolved by:
(a) Lok Sabha
(b) Constitutional amendment
(c) President
(d) None of the above
Ans: (d)
24. Amongst the following, for whose removal Parliament’s resolution is not needed?
(a) Chief Election Commissioner
(b) Governor of a State
(c) Judge of Supreme Court
(d) Comptroller and Auditor General
Ans: (c)
25. To which of the following Bills the President must accord his sanction without sending it back for fresh consideration? (I. Tax 1992)
(a) Ordinary Bills
(b) Finance Bills
(c) Bills passed by both the Houses of the Parliament
(d) Bill seeking Amendment to the Constitution
Ans: (b)
26. The first woman film star nominated/ elected to the Rajya Sabha was:
(a) Nargis Dutt
(b) Vyjayanthimala
(c) Hema Malini
(d) Jayalalitha
Ans: (a)
27. According to the Constitution of India, the maximum number of members representing the Union Territories in the Lok Sabha cannot exceed: (CDS 1992)
(a) 10
(b) 15
(c) 20
(d) 25
Ans: (c)
28. What type of Party system has been evolved in India?
(a) Single Party
(b) Bi-Party
(c) Multi-Party
(d) Party less
Ans: (c)
29. The Constitution of India does not mention the post of: (CDS 1994)
(a) the Deputy Chairman of the Rajya Sabha
(b) the Deputy Prime Minister
(c) the Deputy Speaker of the Lok Sabha
(d) the Deputy Speaker of the State Legislative Assemblies
Ans: (b)
30. The Speaker of the Lok Sabha is elected by:
(a) all the members of Parliament
(b) the people directly
(c) all the members of Lok Sabha
(d) the members of the majority party in the Lok Sabha
Ans: (c)
31. Which of the following is the correct sequence of the grades of officers in the Central Secretariat?
1. Secretary
2. Additional Secretary
3. Joint Secretary
4. Deputy Secretary
5. Under Secretary
6. Director
(a) 1, 2, 3, 6, 4, 5
(b) 2, 1, 3, 5, 4, 6
(c) 6, 4, 3, 5, 2, 1
(d) 1, 5, 4, 2, 6, 3
Ans: (a)
32. Which of the following committees does not consist of any member from the Rajya Sabha?
(a) Estimates Committee
(b) Public Accounts Committee
(c) Public Grievances Committee
(d) Committee on Public Undertakings
Ans: (a)
33. The Chairman of Public Accounts Committee is: (CDS 1992)
(a) elected by Union Cabinet
(b) appointed by Speaker
(c) appointed by President
(d) elected by members of PAC
Ans: (b)
34. Match the following:
A. Business Advisory Committee 1. Looks into the mode of public expenditure
B. Select Committee 2. Examines the veracity of budget estimates
C. Estimates Committee 3. Considers a bill and submits to the House a report on it
D. Public Accounts Committee 4. Prepares timetable for the whole session
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 3 4 1
(c) 3 1 2 4
(d) 4 3 2 1
Ans: (d)
35. The largest committee of Parliament of India is:
(a) Public Accounts Committee
(b) Estimates Committee
(c) Committee on Public Undertakings
(d) Joint Parliamentary Committee
Ans: (b)
36. Which of the following Parliamentary Committees in India acts as ‘watch-dog’ on departmental expenditure and irregularities?
(a) Estimates Committee
(b) Committee on Public Undertakings
(c) Public Accounts Committee
(d) Committee of Public Assurances
Ans: (c)
37. Which of the following committees exist only in the Lok Sabha?
1. Business Advisory Committee.
2. Committee on Private Members Bill and Resolutions.
3. Committee on Petitions.
4. Committee on Assurances.
5. Estimates Committee.
(a) I, II and III
(b) III and IV
(c) II and V
(d) II, IV and V
Ans: (c)
38. Which one of the following pairs is not correctly matched?
Parliamentary Standing Committee Chaired by
(a) Public Accounts Committee – Member of Opposition
(b) Committee on Public Undertakings – Lok Sabha member
(c) Committee on Private Member’s Bill and Resolutions – Deputy Speaker of Lok Sabha
(d) Business Advisory Committee – Finance Minister
Ans: (d)
39. Which of the following statements regarding the Esstimates Committee are correct?
1. No member of the Rajya Sabha is associated with it.
2. It has twenty members.
3. Its members are elected in accordance with the system of proportional representation for a period of one year.
4. The Speaker nominates one of its members to be its Chairman.
(a) I, II and III
(b) I, III and IV
(c) I, II and IV
(d) II, III and IV
Ans: (b)
40. Which of the following is concerned with the regularity and economy of expenditure of government?
(a) Public Accounts Committee
(b) Estimates Committee
(c) Business Advisory Committee
(d) Committee on Offices of Profit
Ans: (a)
41. The Estimates Committee:
(a) consists of 30 members appointed by the Speaker
(b) consists of 15 members each from Lok Sabha and Rajya Sabha
(c) has its members elected according to the system of proportional representation
(d) has a Union Minister as its Chairman
Ans: (c)
42. Which of the following committees is not created by the Speaker’s nomination of members?
(a) Committee on Privileges
(b) Committee on Petitions
(c) Business Advisory Committee
(d) Committee on Public Undertakings
Ans: (d)
43. With reference to Indian Public Finance, consider the following statements: (IAS 2004)
1. Disbursements from Public Accounts of India are subject to the Vote of Parliament.
2. The Indian Constitution provides for the establishment of a Consolidated Fund, a Public Account and a Contingency Fund for each State.
3. Appropriations and disbursements under the Railway Budget are subject to the same form of parliamentary control as other appropriations and disbursements.
Which of the statements given above are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: (d)
44. Who among the following have the right to vote in the elections to both the Lok Sabha and the Rajya Sabha ? (IAS 1995)
(a) Elected members to the Lower House of Parliament
(b) Elected members of the. Upper House of Parliament
(c) Elected members of the Upper House of State Legislature
(d) Elected members of the Lower House of State Legislature
Ans: (d)
45. Funds belonging to the Government of India are kept in:
(a) Consolidated Fund of India
(b) Public Accounts Fund of India
(c) Contingency Fund of India
(d) All of the above
Ans: (a)
46. In normal times, the Union Parliament:
(a) can legislate on any item in the State List if the President so desires
(b) can legislate on any item in the State List if the Lok Sabha passes a resolution to that effect by 2/3rd majority
(c) can legislate on any item in the State List if the Rajya Sabha passes a resolution to that effect by 2/3rd majority
(d) cannot legislate on any item in the State List
Ans: (c)
47. Which of the following is true? (CDS 1992)
(a) The Chairman and Deputy Chairman, both are not members of Rajya Sabha
(b) In the election of President, nominated members of State Legislative Assembly. do not take part while in the election of Vice-President they take part
(c) In the 1992 election of President of India, the members of Union Territories participated for the first time
(d) India follows the British convention that the Finance Minister should be a member of Lower House
Ans: (c)
48. The representation to States in the Rajya Sabha is given on the basis of:
(a) an equal number of seats to each State
(b) in proportion to their population
(c) in proportion to their size
(d) in accordance with their resources
Ans: (b)
49. If the Speaker of the Lower House of a State wants to resign, his letter of resignation is to be addressed to the:
(a) Chief Minister
(b) Deputy Speaker
(c) Governor
(d) President
Ans: (b)
50. Which of the following features restrict the authority of Parliament in India?
1. A written Constitution clearly prescribes its scope of operation.
2. The Supreme Court can strike down a law passed by Parliament if it contravenes any of the Constitutional provisions.
3. Parliament is limited by the incorportation of the Fundamental Rights in the Constitution.
(a) I, II and III
(b) I and III
(c) II only
(d) None as Parliament is sovereign in India
Ans: (a)
51. Which of the following matters are not affected in case of dissolution of the Lok Sabha?
1. A bill originating and pending in the Rajya Sabha.
2. Pending notices, motions and resolutions in the Lok Sabha.
3. A joint sitting of Parliament if notification of such a sitting has been given before the dissolution.
4. Bills passed by both Houses and sent to the President for his assent.
5. Bills returned by President for reconsideration.
(a) I, II and III
(b) I, III, IV and V
(c) II, III and IV
(d) I, IV and V
Ans: (b)
52. A dissolution does not affect:
(a) a bill that originated in the Rajya Sabha and sent to Lok Sabha
(b) a bill that originated in the Lok Sabha but has been sent to Rajya Sabha
(c) a bill that originated in the Rajya Sabha but has not yet been sent to the Lok Sabha
(d) Any of the above
Ans: (c)
53. If an unqualified or disqualified person sits and votes in Parliament:
(a) he is liable to be prosecuted and jailed
(b) he may be fined Rs.500 per day of his so sitting
(c) he may be imprisoned by the House
(d) nothing can be done
Ans: (b)
54. With reference to Indian Parliament, which one of the following is not correct? (IAS 2004)
(a) The Appropriation Bill must be passed by both the Houses of Parliament before it can be enacted into law
(b) No money shall be withdrawn from the Consolidated Fund of India except under the appropriation made by the Appropriation Act
(c) Finance Bill is required for proposing new taxes but no another Bill/Act is required for making changes in the rates of taxes which are already under operation
(d) No Money Bill can be introduced except on the recommendation of the President
Ans: (c)
55. The Annual Financial Statement is caused to be laid before both Houses of Parliament by the:
(a) President
(b) Speaker
(c) Vice-President
(d) Finance Minister
Ans: (a)
56. By ‘charged’ expenditure is meant:
(a) expenditure from the Consolidated Fund of India which is non-votable
(b) expenditure incurred for which payment is pending
(c) expenditure that the President can incur without Parliament’s approval
(d) the sum required to meet all expenditure proposed to be made from the Consolidated Fund of India
Ans: (a)
57. An Appropriation Bill:
I. is necessary to draw money from the Consolidated Fund of India.
II. cannot be amended to vary the amount of any charged expenditure.
III. Includes only the expenditure charged on the Consoliated Fund of India.
IV. is required to withdraw money from the Contingency Fund of India.
(a) I and III
(b) I, II and III
(c) I and II
(d) I, II, III and IV
Ans: (c)
58. Which Union Territories are represented in Rajya Sabha at present?
I. Delhi
II. Puducherry
III. Lakshadweep
IV. Chandigarh
(a) I, II and IV
(b) II and III
(c) I, II, III and IV
(d) I and II
Ans: (d)
59. Consider the following statements on Financial Bill and say which is/are correct?
1. It is the sameasa Money Bill.
2. It can be introduced only in the Lok Sabha.
3. It can be amended in the Rajya Sabha.
4. It cannot be introduced except on the recommendation of the President.
(a) I only
(b) II and IV
(c) II, III and IV
(d) III and IV
Ans: (b)
60. As a result of prorogation which of the following is not affected?
(a) Resolutions
(b) Bills
(c) Motions
(d) Notices
Ans: (b)
61. The members of the Rajya Sabha are:
(a) elected indirectly
(b) mostly nominated
(c) elected directly as well as indirectly
(d) elected by the members of the Legislative Assemblies and Legislative Councils of States
Ans: (a)
62. The two Houses of Parliament enjoy co-equal power in all spheres except:
1. financial matters
2. responsibility of the Council of Ministers
3. amendment procedure
4. election of President
(a) III and IV
(b) II, III and IV
(c) I, II and III
(d) I and II
Ans: (d)
63. At a joint sitting of Parliament a bill has to be passed
(a) by a simple majority of the total number of members of both Houses
(b) by a two-thirds majority of the total number of members of both Houses
(c) by a simple majority of the total number of members of both Houses present and voting
(d) by a two-thirds majority of the total number of members of both Houses present and voting
Ans: (c)
64. The privileges enjoyed by the members of Parliament individually include:
(a) freedom of arrest in all cases
(b) freedom of attendance as witness while Parliament is in session
(c) unlimited freedom of speech
(d) All of the above
Ans: (b)
65. On what grounds can a person be disqualified as a voter?
1. Unsoundness of mind
2. Corrupt or illegal practice
3. Crime
4. Non-residence
(a) I, III and IV
(b) I, II and III
(c) II, III and IV
(d) I, II, III and IV
Ans: (d)
66. Who among the following has the final power to maintain order within the House of People?
(a) Marshal of the House
(b) Prime Minister
(c) Speaker
(d) Chief of Security Staff
Ans: (c)
67. The Deputy Chairman of the Rajya Sabha can be removed by a resolution:
(a) passed by 2/3rd majority of its total members present
(b) passed by a simple majority of its total members present
(c) moved by Rajya Sabha but passed by Lok Sabha
(d) None of the above
Ans: (b)
68. If a member of Parliament voluntarily acquires the citizenship of a foreign· country:
(a) he will be penalized
(b) he will continue to be a member of Parliament
(c) he will be disqualified from membership
(d) he will have a choice of renouncing either
Ans: (c)
69. Which of the following is not true?
(a) A person can be a member of both Houses of Parliament
(b) There is no bar to a person contesting to as many seats and as many legislatures as he likes
(c) A member of Lok Sabha cannot hold an office of profit under the Government
(d) The population of a State is not the sole consideration for allotment of seats in the Rajya Sabha
Ans: (a)
70. Who among the following fixes the salaries and the allowances of the Speaker of Lok Sabha?
(a) President
(b) Council of Ministers
(c) Cabinet
(d) Parliament
Ans: (d)
71. How many members of the Rajya Sabha are nominated by the President of India?
(a) 10
(b) 11
(c) 12
(d) 13
Ans: (c)
72. The time gap between two sessions of the Parliament should not exceed:
(a) 3 months
(b) 6 months
(c) 9 months
(d) 1 year
Ans: (b)
73. The Chairman of the Rajya Sabha is: (Asstt Grade 1992)
(a) elected by the members of Rajya Sabha
(b) nominated by the President
(c) elected by members of both Houses of Parliament
(d) elected by Parliament and State Legislatures jointly
Ans: (c)
74. The Union Territories get representation in (Asstt Grade 1991)
(a) Lok Sabha
(b) Rajya Sabha
(c) both Houses of Parliament
(d) None of the above
Ans: (c)
75. The quorum required to hold meetings of the legislative chambers is what fraction of the total membership of the House? (CBI 1993)
(a) 1/3
(b) 1/4
(c) 1/6
(d) 1/10
Ans: (d)
76. Joint sittings of the two Houses of Parliament are held to (Railways 1994)
(a) elect the President of India
(b) elect the Vice-President of India
(c) adopt a Constitution amending Bill
(d) consider and pass a Bill on which two Houses disagree
Ans: (d)
77. One-third of the members of the Rajya Sabha retire after every:
(a) One year
(b) Second year
(c) Third year
(d) Fifth-year
Ans: (b)
78. A Money Bill passed by the Lok Sabha has to be passed/returned by Rajya Sabha within:
(a) 14 days
(b) 21 days
(c) 1 month
(d) 3 months
Ans: (a)
79. What is the minimum age for election/appointment as a member of the Rajya Sabha? (RRB 1994)
(a) 35 years
(b) 30 years
(c) 25 years
(d) 40 years
Ans: (b)
80. What is the minimum age for being the member of the Parliament? (NABARD 1991)
(a) 21 years
(b) 25 years
(c) 30 years
(d) 35 years
Ans: (b)
81. Which of the following best defines the Parliamentary term ‘Crossing the Floor’? (SBI PO 1991)
(a) Leaving the opposition to join the party in power or vice-versa by a Parliamentarian
(b) An attempt to occupy the seat of some other Parliamentarian
(c) Leaving a House by a minister in between in order to attend the other House
(d) Walk out by some Parliamentarians in order to boycott the proceedings of the House
Ans: (a)
82. When can the Speaker exercise his right to vote in the House?
(a) Whenever he desires
(b) Whenever the House desires
(c) Only in the event of equality of votes
(d) Whenever his party directs
Ans: (c)
83. Prorogation of the House means:
(a) a House has been brought in session
(b) the session of the House has been terminated
(c) the House itself stands terminated
(d) None of the above
Ans: (b)
84. Which of the following is true?
1. A Bill pending in Rajya Sabha which has not been passed by Lok Sabha lapses on the dissolution ofLok Sabha.
2. If the President has notified about his intention to summon a joint sitting on a Bill, the Bill does not lapse even if the Lok Sabha is dissolved after the notification.
(a) I only
(b) II only
(c) Both I and II
(d) Neither I nor II
Ans: (b)
85. The Speaker may be removed:
(a) by a resolution of a House-passed by the majority of total membership of the House
(b) by a resolution of the House passed by a 2/3rd majority of members present and voting
(c) by a resolution of the House moved after 14 days clear notice and passed by a majority of all the then members of the House
(d) by a resolution moved after 14 days notice and passed by the majority of the members present
Ans: (c)
86. When a resolution for his removal is under consideration, the Speaker:
I. does not take part in the proceedings of the House.
II. has no right to vote.
III. has a right to speak in the House even though he shall not preside.
(a) I only
(b) I and II
(c) II only
(d) III only
Ans: (d)
87. Rajya Sabha is less powerful than Lok Sabha in terms of its financial powers because:
(a) it does not participate in the passing of money bill
(b) No Money Bill can be introduced in Rajya Sabha
(c) Both of the above
(d) None of the above
Ans: (c)
88. Whose function is it to see that no money is spent out of the Consolidated Fund of a State without the authority of the legislature?
(a) Public Accounts Committee
(b) Comptroller and Auditor-General of India
(c) Finance Commission
(d) None of the above
Ans: (b)
89. Which one of the following statements is not correct? (IAS 2004)
(a) In Lok Sabha, a no-confidence motion has to set out the grounds on which it is based
(b) In the case of a no-confidence motion in Lok Sabha no conditions of admissibility have been laid down in the Rules
(c) A motion of no-confidence, once admitted, has to be taken up within ten days of the leave being granted
(d) Rajya Sabha is not empowered to entertain a motion of no-confidence
Ans: (a)
90. If a Money bill passed by the Lok Sabha is not returned by the Rajya Sabha within fourteen days, then: (CDS 2004)
(a) Lok Sabha will reconsider it
(b) Money Bill will be rejected
(c) President will summon a joint meeting of both the Houses to discuss it
(d) The Bill will be sent to the President for his signature and consent
Ans: (d)
91. The Indian parliamentary system is different from the British parliamentary system in that India has: (IAS 1998
(a) both a real and a nominal executive
(b) a system of collective responsibility
(c) bicameral legislature
(d) the system of judicial review
Ans: (d)
92. Consider the following statements: (IAS 2004)
1. The Speaker of Lok Sabha has the power to adjourn the House sine die but, on prorogation, it is only the President who can summon the House.
2. Unless sooner dissolved or there is an extension of the term, there is an automatic dissolution of the Lok Sabha by efflux of time, at the end of the period of five years, even if no formal order of dissolution is issued by the President.
3. The Speaker of Lok Sabha continues in office even after the dissolution of the House and until ‘Immediately before the first meeting of the House’.
Which of the statements given above are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: (d)
93. Identify the correct sequence of passing a Budget in the Parliament (CDS 2009)
(a) Vote on Account-Finance Bill-Appropriation Bill-Discussion on Budget
(b) Finance Bill- Appropriation. Bill Discussion on Budget-Vote on Accounts
(c) Discussion on Budget-Vote on Account-Finance Bill-Appropriation Bill
(d) Discussion on Budget-Appropriation Bill-Finance Bill-Vote on Account
Ans: (d)
94. Which of the following are not privileges enjoyed by members of Parliament individually?
I. Freedom from being arrested in civil cases during and 40 days before and after the continuance of a meeting of the House of Committee of which he is a member.
II. Freedom from being summoned without the leave of the House, to give evidence as a witness while Parliament is in session.
III. Unlimited freedom of speech providing immunity from court action for anything said in the House.
IV. Freedom to publish debates and proceedings of the House.
(a) I and III
(b) II and IV
(c) III and IV
(d) II, III and IV
Ans: (c)
95. Which of the following conditions must be fulfilled before a Bill for altering the area of the States is introduced in the Parliament?
1. The Bill must be recommended by the President.
2. The President should have referred it to the concerned State Legislature before recommending it.
3. The State Legislature must have given its consent on the Bill.
(a) I and II
(b) II and III
(c) I and III
(d) I, II and III
Ans: (a)
96. Which of the following actions are not performed by the President?
(a) Proroguing Parliament
(b) Convening a joint sitting if requested
(c) Dissolving the Rajya Sabha
(d) Causing the Budget to be laid before Parliament
Ans: (c)
97. The total number of members in a Legislative Council should not exceed that of a Legislative Assembly by :
(a) 1/3
(b) 2/3
(c) 1/2
(d) 1/4
Ans: (a)
98. The Chairman of the Public. Accounts Committee of the Parliament is appointed by:
(a) Prime Minister
(b) President
(c) Finance Minister
(d) Speaker of Lok Sabha
Ans: (d)
99. The quorum for Joint Sitting of the Indian Parliament is (CDS 2009)
(a) One-twelfth of the .total number of members of the House
(b) One-sixth of the total number of members of the House
(c) One-tenth of the’ total number of members of the House
(d) Two-third of the total number of members of the House
Ans: (c)
100. Which one of the following is the largest (area wise) Lok Sabha constituency? (IAS 2008)
(a) Kangra
(b) Kachchh
(c) Ladakh
(d) Bhilwara
Ans: (b)
101. Which of the following is correct? (IAS 1994)
(a) All the members of the Rajya Sabha are elected by State Legislative Assemblies
(b) Only a member of the Rajya Sabha can contest for the office of the Vice-President
(c) While a candidate to the Lok Sabha can contest from any State in India, a candidate to the Rajya Sabha should ordinarily be a resident of the State from where he is contesting
(d) The Constitution explicitly prohibits the appointment of a nominated member of the Rajya Sabha to the post of a Minister
Ans: (c)
102. Which is parliamentary committee In India normally chaired by a prominent member of the Opposition?
(a) Committee Assurances
(b) Estimates Committee
(c) Privileges Committee
(d) Public Accounts Committee
Ans: (d)
103. Who presides over the Lok Sabha if neither the Speaker nor the Deputy Speaker is available? (Asstt Grade 1992)
(a) A member of the House of People appointed by the President
(b) A member chosen by Council of Ministers
(c) The senior most member of the Rajya Sabha
(d) The senior most member of the Lok Sabha
Ans: (d)
104. In the case of a deadlock between the two Houses of the Parliament, the joint sitting is presided over by the: (NDA 1994)
(a) President
(b) Vice-President
(c) Speaker of Lok Sabha
(d) Member of the Lok Sabha specifically elected for the purpose
Ans: (c)
105. Consider the following statements:
1. A Bill pending in the Legislature of 3 State shall not lapse by reason of the prorogation of the House or Houses thereof.
2. A Bill pending in the Legislative Council of a State which has not been’ ‘passed by the Legislative Assembly shall not lapse on dissolution of the Assembly.
Which of the statements given above is/are correct? (NDA 2008)
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)
106. A Bill for alteration of boundaries of States shall not be introduced in the Parliament. without the recommendation of: (Central Excise 1993)
(a) the presiding officers of both Houses of Parliament
(b) the legislatures of the States concerned
(c) Supreme Court
(d) President
Ans: (d)
107. Consider the following statements:
1. The Rajya Sabha alone has the power to declare that it would be in national interest for the Parliament to legislate with respect to a matter in the State List.
2. Resolution approving the Proclamation of Emergency are passed only by the Lok Sabha. Which of the statements given above is/are correct? (IAS 2006)
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)
108. Which of the following non-members of Parliament has the right to address it ?
(a) Solicitor-General of India
(b) Chief Justice of India
(c) Attorney General of India
(d) Chief Election Commissioner
Ans: (c)
109. How many members of the Lok Sabha must support a motion of ‘no confidence’ in the government, before it can be admitted by the Speaker?
(a) 20
(b) 25
(c) 35
(d) 50
Ans: (d)
110. Who among the following decides whether a particular bill is a Money Bill or not?([Asstt Grade 1994)
(a) President
(b) Speaker of Lok Sabha
(c) Chairman of Rajya Sabha
(d) Finance Minister
Ans: (b)
111. Consider the following statements:
1. Salary and allowances of the Speaker for Lok Sabha are charged on the Consolidated Fund of India.
2. In the Warrant’ of Precedence, the Speaker of Lok Sabha ranks higher than all the Union Cabinet Ministers other than Prime Minister.
Which of the statements given above is/are correct? (NDA 2008)
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)
112. Which of the following is Financial Committees of Parliament in India? (IAS 1992)
1. Public Accounts Committee.
2. Estimates Committee.
3. Committee on Public Undertakings.
(a) I and III
(b) I and 11
(c) II and III
(d) I, II and III
Ans: (d)
113. Consider the following statements:
1. The expenditure to be incurred by the Government and the revenue to be collected by way of taxes must be approved by both the Lok Sabha and the Rajya Sabha.
2. The charge of impeachment against the President of India can be brought about by only Lok Sabha and not Rajya Sabha.
Which of the statements given above is/are correct? (CDS 2005)
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (d)
114. After a no-confidence motion is admitted to the Lok Sabha, who decides a date for the debate?
(a) President
(b) Vice-President
(c) Lok Sabha Speaker
(d) Prime Minister
Ans: (c)
115. After the House is dissolved, the Speaker:
(a) is removed from the office immediately
(b) remains as Speaker until the first meeting of the House of People after the dissolution
(c) has to submit his resignation to the President of India within 24 hours
(d) can continue as Speaker for the period of 30 days only
Ans: (b)
116.
1. No Money Bill can be introduced in the Parliament without the recommendation of the President of India.
2. The Prime Minister appoints Finance Commission for distribution of taxes between the Union and the States.
Which of the statements given above is/are correct? [Asstt Comm 2008]
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)
117. Consider the following statements:
1. The Chairman of the Committee on Public Accounts is appointed by the Speaker of the Lok Sabha.
2. The Committee on Public Accounts comprises Members of Lok Sabha, Members of Rajya Sabha and a few eminent persons of industry and trade.
Which of the statements given above is/are correct? (IAS 2007)
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)
118. Consider the following statements on Parliamentary Committees: [CDS 2008]
1. Members of the Rajya Sabha are not associated with the Committees on Public Accounts and Public Undertakings.
2. Members of the Committee on Estimates are drawn from both the Lok Sabha and the Rajya Sabha.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both land 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (d)
119. Which one among the following is a function of the Pro-Tem Speaker of the Lok Sabha? (COS 2011)
(a) Conduct of the proceedings of the House in the absence of the Speaker
(b) To check if the election certificates of the members of the House are in order
(c) Swear in the members of the House and hold the charge till a regular Speaker is elected
(d) Give his assent to the bills passed by the House
Ans: (c)
120. How many times was the term of the Lok Sabha extended up to 6 years? (CPO (SI) 2010)
(1) Once
(2) Twice
(3) Thrice
(4) Never
Ans: (1)
121. In which of the Parliamentary Financial Committees is the Rajya Sabha not represented? (SSC (10+2) 2010)
(a) Public Accounts Committee
(b) Estimates Committee
(c) Committee on Public Undertakings
(d) Expenditure Committee
Ans: (b)
122. Which one of the following is responsible for the preparation and presentation of Union Budget to the Parliament? (IAS 2010)
(a) Department of Revenue
(b) Department of Economic Affairs
(c) Department of Financial Services
(d) Department of Expenditure
Ans: (b)
123. With regard to the powers of the Rajya Sabha, which one among the following statements is not correct? (CDS 2012)
(a) A money Bill cannot be introduced in the Rajya Sabha
(b) The Rajya Sabha has no power either to reject or amend a Money Bill
(c) The Rajya Sabha cannot discuss the Annual Financial Statement
(d) The Rajya Sabha has no power to vote on the Demands for Grants
Ans: (c)
124. While a proclamation of Emergency is in operation, the duration of the Lok Sabha can be extended by not exceeding (Asstt Commdt 2011)
(a) three months
(b) nine months
(c) one year at a time
(d) two years at a time
Ans: (c)
125. With reference to the conduct of government business in the Parliament of India, the term ‘closure’ refers to (CDS 2011)
(a) suspension of debate at the termination of a day’s sitting of the Parliament
(b) a rule of legislative procedure under which further debate on a motion can be halted
(c) the termination of a parliamentary session
(d) refusal on the part of the government to have the opposition look at the important document.
Ans: (b)
126. The Public Accounts Committee submits its report to (BPSC 2011)
(a) the Comptroller and Auditor- General
(b) the Speaker of the Lok Sabha
(c) the Minister of Parliamentary Affairs
(d) the President of India
Ans: (b)
127. Of the following statements, which one is not correct? (BPSC 2011)
(a) The Rajya Sabha is powerless in money matter
(b) Money Bills originate in the Rajya Sabha
(c) The Rajya Sabha has to pass Bills within 14 days after they are passed by the Lok Sabha
(d) The Rajya Sabha may pass or return the Money Bill with some recommendations to the Lok Sabha
Ans: (b)
128. All revenues received by the Union Government by way of taxes and other receipts for the conduct of Government business are credited to the (CSAT 2011)
(a) Contingency Fund of India
(b) Public Account
(c) Consolidated Fund of India
(d) Deposits and Advances Fund
Ans: (c)
129. When the annual Union Budget is not passed by the Lok Sabha? (CSAT 2011)
(a) the Budget is modified and presented again
(b) the Budget is referred to the Rajya Sabha for suggestions
(c) the Union Finance Minister is asked to resign
(d) the Prime Minister submits. The resignation of Council of Ministers
Ans: (d)
130. What is the difference between “vote-on-account” and “interim budget”?
1. The provision of a “vote-on-account” is used by a regular Government, while an “interim budget” is a provision used by a caretaker Government.
2. A “vote-on-account” only deals with the expenditure in Government’s budget, while an “interim budget” includes both expenditure and receipts.
Which of the statements given above is/are correct?(CSAT 2011)
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)
131. Which of the following is correct?
(a) Lok Sabha can be dissolved before 5 years
(b) Lok Sabha can be extended only up to 6 years
(c) Lok Sabha is never dissolved’ before 5 years
(d) All members of Lok Sabha are elected Representatives
Ans: (a)
132. If the Rajya Sabha rejects a Money Bill, then which of the following is correct?
(a) Lok Sabha may or may not accept its recommendation
(b) Lok Sabha may not consider it at all
(c) President calls a joint session for passing of the Bill
(d) Bill is sent for further consideration
Ans: (a)
133. The President nominates 12 members of the Rajya Sabha according to:
(a) their performance as office bearers of cultural societies
(b) their role played in political set up of the country
(c) the recommendations made by the Vice-President
(d) their distinction in the field of science, art, literature and social service
Ans: (d)
134. Under which of the following circumstances an elected member of Parliament may be disqualified on the ground of defection? (IAS 1992)
1. If he voluntarily gives up his membership of a political party.
2. If he votes or abstains from voting contrary to any direction issued by his political party without prior permission of the political party.
3. If he speaks against the political party.
4. If he joins a political party other than the party on whose ticket he contested and got elected.
(a) I, II and III
(b) I, II and IV
(c) I, III and IV
(d) II, III and IV
Ans: (b)
135. The distribution of seats in the Parliament are based on which of the following census?
(a) 1951
(b) 1961
(c) 1971
(d) 1981
Ans: (c)
136. Which of the following can be abolished, but not dissolved? (IAS 1991])
(a) Rajya Sabha
(b) Municipal Bodies
(c) State Legislative Council
(d) None of the above
Ans: (c)
137. The Rajya Sabha has a life of (Railways 1991)
(a) 2 years
(b) 6 years
(c) 7 years
(d) Permanency
Ans: (d)
138. The budget in normal circumstances is presented to the Parliament on:
(a) The last day of February
(b) 15th March
(c) The last day of March
(d) 1st April
Ans: (a)
139. Which one of the following is the largest Committee of the Parliament? (CDS 2009)
(a) The Public Accounts Committee
(b) The Estimates Committee
(c) The Committee on Public Undertakings
(d) The Committee on Petitions
Ans: (b)
140. Parliament or a State Legislature can declare a seat vacant if a member absents himself without permission from the sessions for (IAS 1990)
(a) 30 days
(b) 60 days
(c) 90 days
(d) 120 days
Ans: (b)
141. Which authority recommends the principles governing the grants-in-aid of the revenues of the States out of the Consolidated Fund of India? (Asstt Grade 1994)
(a) Public Accounts Committee
(b) Union Ministry of Finance
(c) Finance Commission
(d) Inter State Council
Ans: (c)
142. Which of the following is true regarding the ‘No Confidence Motion’ in the Parliament?
1. There is no mention of it in the Constitution.
2. A period of 6, months must lapse between the introduction of one No Confidence ‘Motion and another.
3. At least 100 persons must support such motion before it is introduced in the House.
4. It can be introduced in the Lok Sabha only.
(a) 2 and 4
(b) 1, 2, 3, and 4
(c) 1, 2, and 3
(d) 1 and 4
Ans: (a)
143. How many times can the President of India return a Non-money Bill, passed by Parliament?
(a) Twice
(b) Once
(c) Thrice
(d) Never
Ans: (b)
144. The term of the Lok Sabha:
(a) cannot be extended
(b) can be extended for another full term of 5 years
(c) can be extended for an unlimited period
(d) can be extended by 1year at a time
Ans: (d)
145. If a person elected to both the Union Parliament and a State Legislature does not vacate his seat in the State Legislature within the stipulated period then:
(a) his seat in the State Legislature automatically becomes vacant
(b) his seat in the Parliament will become vacant
(c) both the seats will become vacant
(d) he may be debarred from contesting elections in the future
Ans: (b)
146. Which of the following is correct?
(a) Speaker cannot be removed without a 2/3rd majority of the total membership of the House
(b) The decision of the Speaker whether a particular Bill is a Money Bill is not final unless ratified by the President
(c) No court of law can go into the merits of a ruling given by the Speaker
(d) Not all the proceedings of the House are addressed to the Speaker
Ans: (c)
147. The first no-confidence motion moved in the Lok Sabha after independence was in the year
(a) 1954
(b) 1960
(c) 1963
(d) 1975
Ans: (c)
148. A team of men selected by the party in opposition to take over the different portfolios in case the party is able to wrest power is known as:
(a) inner Cabinet
(b) shadow Cabinet
(c) causus
(d) prorogation
Ans: (b)
149. Under which of the following conditions security deposits of a candidate contesting for a Lok Sabha seat is returned to him/her?
I. The nomination made by the candidate if found to be invalid.
II. The candidate has withdrawn his/her nomination even though it is found valid.
III. The candidate lost the polls but secured 1/6th of the total number of valid votes polled in that election.
Select the correct answer using the code given below [CDS 2009]
(a) I and II
(b) I, II and III
(c) II and III
(d) I only
Ans: (a)
150. Which of the following correctly reflects the position of the Upper House of the State Legislature as compared to the position of the Upper House of the Parliament?
(a) 1/3rd members of Rajya Sabha retire every second year while 1/4th members of Legislative Council retire every 18 months
(b) There is no provision for a joint sitting of the Legislative Assembly and the Legislative Council in the States for resolving deadlocks While there is such a provision in the case of the two House of Parliament
(c) While no Bill other than a Money Bill can originate in the State Legislative Council, no Bill can originate in the Rajya Sabha
(d) While Rajya Sabha has 12 nominated members, the State Legislative Council has none
Ans: (b)
151. A member of Parliament has immunity from arrest, means:
(a) a member of Parliament cannot be arrested and put in prison in, a civil action within a period of 40 days before the commencement of the session and 40 days after the termination of the session
(b) a member of Parliament cannot be prosecuted in criminal proceedings
(c) an MP cannot be detained preventively
(d) an MP cannot be arrested for the contempt of court
Ans: (a)
152. Which of the following statements is correct?
(a) No member of Parliament can proceed in a court of law for any disclosure he makes in Parliament
(b) A member of Parliament is protected for any defamatory speech he makes in the Parliament and then circulates its copies to the public
(c) A member of Parliament is protected for any speech he makes in the Parliament
(d) A member of Parliament has absolute freedom of speech
Ans: (a)
153. Which of the following is incorrect?
(a) Newspapers can publish Parliamentary proceedings
(b) Newspapers can publish any part of proceedings with the permission of the Speaker
(c) Newspapers have also the freedom to publish expunged portions of the speech of an MP
(d) Parliament has freedom to publish its proceedings
Ans: (c)
154. Which of the following is true regarding the Vice-Chairman of the Rajya Sabha? (Railway Apprentices 1993)
(a) One has to be a member of the Rajya Sabha for election to die post of the Vice-Chairman
(b) One need not necessarily be a member of the Rajya Sabha for election to the post of the Vice-Chairman
(c) One has to be a member of either House ‘of Parliament for election to the post of the Vice-Chairman
(d) There is an established convention that the Vice-Chairman of the Rajya Sabha belongs to the main opposition party in the Rajya Sabha
Ans: (a)
155. Who among the following may belong to the Rajya Sabha but can speak in both the Lok Sabha and the Rajya Sabha? (CDS 1993)
(a) Ministers who are members of the Rajya Sabha
(b) Nominated members of the Rajya Sabha who may be experts in different fields of knowledge
(c) The Deputy Chairman of the Rajya Sabha
(d) Leader of the House in the Rajya Sabha
Ans: (a)
156. A Member of Parliament can claim immunity:
(a) both from civil as well as criminal cases
(b) from civil cases only
(c) from criminal cases only
(d) cannot claim immunity either from civil or from criminal cases
Ans: (b)
157. Which of the following is incorrect?
(a) Prorogation of the House has the effect of wiping out the pending business
(b) Adjournment of the House does not affect the pending business and the same may be taken up in the next sitting
(c) The power of summoning and prorogation of the House is vested in the President, though it is exercised on the aid and advice of the Prime Minister and Council of Ministers
(d) Dissolution of Lok Sabha means that pending business is wiped out
Ans: (a)
158. State which of the following statements is incorrect
(a) A Money Bill deals .with imposition, remission, alteration or regulation of tax
(b) A Money Bill deals with regulation borrowing money or giving of any guarantee by the Government
(c) A Money Bill deals with the money of the Consolidated Fund
(d) A Money Bill is one which provides for the imposition of fines or fees
Ans: (d)
159. Representatives of union Territories in Lok Sabha are chosen by:
(a) direct elections
(b) indirect elections
(c) nomination
(d) All the above means
Ans: (a)
160. Rajya Sabha has the exclusive authority to
(a) impeach the Vice-President
(b) intimate impeachment proceedings against the Chief Election Commissioner
(c) recommend the creation of new All India Services
(d) All of the above
Ans: (c)
161. The maximum strength of the nominated members in both the Houses of Parliament can be:
(a) 10
(b) 12
(c) 14
(d) 20
Ans: (c)
162. In India, the system of proportional representation is used for:
1. election to the office of the President.
2. election to the office of Vice-President.
3. election of the members of the Rajya Sabha.
4. by elections
(a) I, II and III
(b) I and 11
(c) III and IV
(d) I, II, III and IV
Ans: (a)
163. Article 75 includes among its provisions:
1. Prime Minister is to be appointed by the President.
2. The Council of Ministers shall be collectively responsible the Lok Sabha.
3. The President may appoint a non-member as Prime Minister who must become a member of Parliament before the expiration of six months.
4. The Ministers shall hold office during the pleasure of the Prime Minister.
(a) 1 and 2
(b) 3 and 4
(c) 2 and 3
(d) 1 and 4
Ans: (a)
164. Under Article 87
1. The President may address either House of Parliament and require the attendance of members for that purpose.
2. The President shall address both Houses of Parliament assembled together at the commencement of the first session after each general election to the Lok Sabha.
3. Provision is to be made by rules regulating the procedure of either House for allotment of time for discussion of the matters referred to in the President’s address.
(a) I and II
(b) II and III
(c) I and III
(d) I, II and III
Ans: (b)
165. In which areas is a concurrent action of Lok Sabha and Rajya Sabha required?
1. Removal of Comptroller and Auditor-General.
2. Approval of emergency proclamation.
3. No-confidence motion.
4. Constitutional amendment.
(a) I and II
(b) II, III and IV
(c) I, II and IV
(d) I, III and IV
Ans: (c)
166. Which of the following statements are not true?
1. The Rajya Sabha has no power to reject or amend a Money Bill.
2. The Speaker of Lok Sabha has the sole and final power of deciding whether a Bill is a Money Bill.
3. In the creation of All-India Services, the Lok Sabha has more powers than the Rajya Sabha.
4. In 1976 the Money Bill was introduced in the Rajya Sabha.
(a) B and C
(b) A and D
(c) A and B
(d) C and D
Ans: (d)
167. The Parliament legislates on a State subject if:
I. the Rajya Sabha passes a resolution by two-thirds majority that to do so is in the national inter
II. during times of agency.
Ill. when the legislatures of two or more States resolve that it is lawful for Parliament to do so.
IV. a treaty or international agreement has to be implemented.
(a) I, II and III
(b) I, III and IV
(c) II and III
(d) I, II, III and IV
Ans: (d)
168. What is the correct sequence of the given stages that a Bill passes through before becoming an Act?
1. Getting published in the official gazette.
2. Admitting amendments.
3. Reference to a joint committee.
4. Presidential assent.
(a) II, III, IV, I
(b) I, III, II, IV
(c) I, II, III, IV
(d) IV, III, II, I
Ans: (b)
169. Parliament is empowered to get all the following removed except:
(a) Comptroller and Auditor General
(b) Supreme Court Judges
(c) Chairman of UPSC
(d) High Court Judges
Ans: (c)
170. Who is considered the guardian of the Public Purse?
(a) Parliament
(b) Comptroller and Auditor General
(c) Public Accounts Committee
(d) The President
Ans: (b)
171. All money received by or on behalf of the Government of India are credited to
(a) the Consolidated Fund of India
(b) the Public Account of India’
(c) the Contingency Fund of India
(d) Either (a) or (b)
Ans: (d)
172. Which of the following is not a function of Parliament in India?
(a) Providing the Cabinet and holding them responsible
(b) Criticising government policy
(c) Formulating policy for national development
(d) Securing relevant information on government action
Ans: (c)
173. A joint sitting may be called:
I. only in case of national emergency.
II. to enable a Constitutional Amendment to be passed in a hurry.
III. when taxes approved by one House are rejected by the other.
(a) I and III
(b) II and III
(c) I, II and III
(d) None of these
Ans: (d)

Leave a Reply

Your email address will not be published.