The Union Executive (Question & Answers)

The Union Executive (Question & Answers)
1. In the election of the President, the value of the vote of the Lok Sabha members: (Railways 1991)
(a) is same
(b) differs according to the geographical size of the respective State
(c) differs according to the number of votes a member represents
(d) None of the above
Ans: (c)
2. The President of India is:
(a) Commander-in-Chief of Defence Forces
(b) Supreme Commander of Armed Forces
(c) Head of the Government
(d) Supreme Commander of Defence Forces of the Union and Executive Head of the Union
Ans: (d)
3. The President can be removed by the way of impeachment which can be made only:
(a) by the Supreme Court
(b) by the Rajya Sabha
(c) by the Members of Lok Sabha and Rajya Sabha through impeachment
(d) cannot be impeached
Ans: (c)
4. Which of the following statements is correct ?
(a) The President may continue to be a member of Parliament even after assuming charge of the Presidential office
(b) The President is not barred from holding any other office of profit even after assuming charge of Presidential office
(c) The President is entitled to use his official residence only on payment of rent fixed
(d) The emolument and allowances of the President shall not be diminished during his term of office
Ans: (c)
5. In the election of the President, each Member of the electoral college has:
(a) one vote
(b) as many votes as there are candidates
(c) one vote with value attached to it
(d) one vote with value attached to it and he can give as many preferences as there are candidates
Ans: (d)
6. The value of a vote of a Member of Parliament for the election of the President is determined by dividing the:
(a) nation’s population as per the latest census by the number of Lok Sabha members
(b) nation’s population as per the latest census by the total strength of the two Houses of Paliament
(c) the total value of votes of members of all the State Legislative Assemblies by the elected Members of the two Houses of Parliament
(d) particular State’s population as per the latest census by the number of Members of Parliament elected from that State
Ans: (c)
7. Who administers the oath of office to the President?
(a) Chief Justice of India
(b) Speaker of Lok Sabha
(c) Prime Minister
(d) Vice-President
Ans: (a)
8. An individual who is not a member of either House of Parliament can be appointed a member of the Council of Ministers, but he has to become a member of either House within a period of: (RRB 1991)
(a) 1 month
(b) 2 months
(c) 3 months
(d) 6 months
Ans: (d)
9. Which one of the following does not constitute the electoral college for electing the President of India? (Bank PO 1992)
(a) Elected members of Rajya Sabha
(b) Elected members of Lok Sabha
(c) Elected members of the Legislative Assembly of each State
(d) Elected members of the Legislative Council
Ans: (d)
10. Who among the following enjoys the rank of a Cabinet Minister of the Indian Union?
(a) Deputy Chairman, Rajya Sabha
(b) Deputy Chairman of the Planning Commission
(c) Secretary to the Government of India
(d) None of the above
Ans: (b)
11. The Chief Minister of Union Territory where such a setup exists, is appointed by the:
(a) President
(b) Prime Minister
(c) Lt. Governor
(d) Majority party in Legislature
Ans: (c)
12. The five-year term of the President is calculated from the:
(a) first day of the month he assumes charge
(b) first day of the month following the month he assumes charge
(c) day he assumes charge
(d) date of his election result
Ans: (c)
13. If the President wants to resign from office, he may do so by writing to the:
(a) Vice-President
(b) Chief Justice of India
(c) Prime Minister
(d) Speaker of Lok Sabha
Ans: (a)
14. In which of the following situations does the President act in his own discretion? (Asstt Grade 1994)
(a) In appointing the Prime Minister
(b) In returning a proposal to the Council of Ministers for reconsideration
(c) Both of the above
(d) None of the above
Ans: (b)
15. The minimum age required for becoming the Prime Minister of India is :
(a) 25 years
(b) 30 years
(c) 40 years
(d) 35 years
Ans: (a)
16. Which of the following regarding the election of the President is correct?
(a) A candidate securing the majority of votes is not automatically elected
(b) The Supreme Court has no jurisdiction in any doubt or dispute arising in connection with the election of the President
(c) The Presidential election cannot take place when one or more State Assemblies stand dissolved because all the State Assemblies form part of the Electoral College
(d) The total value of the votes allotted to both Houses of Parliament is much more than the total value of the votes of all the States taken together
Ans: (a)
17. Which of the following is not true regarding the payment of the emoluments to the President?
(a) They do not require any parliamentary sanction
(b) They can be reduced during a Financial Emergency
(c) They are shown separately in the budget
(d) They are charged on the Contingency Fund of India
Ans: (d)
18. Which of the following appointments is not made by the President of India?
(a) Speaker of the Lok Sabha
(b) Chief Justice of India
(c) Chief of the Air Force
(d) Chief of the Army
Ans: (a)
19. Which one of the following statements is most appropriate?
(a) The President shall be bound by the advice of the Prime Minister
(b) The President shall be bound by the advice given by the Council of Ministers
(c) The President shall act on the advice of the Prime Minister who shall tender such advice in consultation with his cabinet
(d) The President shall act in accordance with the advice of the Council of Ministers and he may return such advice for reconsideration
Ans: (b)
20. The Constitution guarantees the following privileges to the President of India:
(a) No criminal proceedings shall be instituted against the President in any court during his term of office
(b) No process for the arrest or impeachment of the President shall be issued from any court during his term of office
(c) The President shall not be answerable to any court for the exercise and performance of the powers and duties of his office or for any act done or purporting to be done by him in exercise of those powers and duties
(d) No civil proceedings whatsoever shall be instituted against the President in any court during the term of his office
Ans: (d)
21. The power to grant pardons, reprieve or remissions of punishment under Article 72 is exercised by the President of India:
(a) on the advice of the Prime Minister
(b) on his own as Head of the Union
(c) on the advice of Council of Ministers
(d) in consultation with the Prime Minister who tenders his opinion on the advice of his cabinet
Ans: (c)
22. The pardoning power given to the President of India under Article 72 can be exercised:
(a) only after the trial and on the sentence of conviction
(b) during or after trial but never before trial
(c) at any time before, during or after the trial
(d) either before or after the trial but never during the trial of the case
Ans: (c)
23. The only President of India who was elected unopposed is : (CDS 1992)
(a) Dr. S. Radhakrishnan
(b) Dr. Zakir Hussain
(c) Neelam Sanjiva Reddy
(d) Fakhruddin Ali Ahmed
Ans: (c)
24. To elect the President of India, which one of the following election procedures is used? (IAS 1992)
(a) System of proportional representation by means of the single transferable vote
(b) Proportional representation through list system
(c) Collective voting system
(d) Secondary voting system
Ans: (a)
25. The only instance when the President of India exercised his power of veto related to the: (IAS 1993)
(a) Hindu Code Bill
(b) PEPSU Appropriation Bill
(c) Indian Post Office (Amendment Bill)
(d) Dowry Prohibition Bill
Ans: (c)
26. If the President returns a Bill sent to him for his assent and the Parliament once again passes the Bill in Its original form, then the President:
(a) can once again return the Bill for further reconsideration
(b) can ask for a referendum on the Bill
(c) has to give assent to the Bill
(d) can seek the opinion of the Supreme Court on the bill
Ans: (c)
27. Which of the following is not true regarding the election of the President?
(a) The voting power of an MLA is made proportionate to the population he represents
(b) Voting power of the elected members of the Parliament is made equal to the voting power of all elected members of the Legislative
assemblies
(c) Voting power of the elected members of Parliament is determined by dividing the total voting power of the State by the number of elected members of the Parliament
(d) The voting power of an elected member of State Legislative Assembly is determined by dividing the total population of the State by the total number of members of Vidhan Sabha and further dividing the quotient obtained by 1000
Ans: (d)
28. Which of the following is not correct?
(a) The Supreme Command of the Defence Forces is vested. in the President
(b) The three Chiefs of Staff (Army, Navy and Air Force) are under the direct control of the President
(c) The responsibility of National Defence rests with the Union Cabinet
(d) All important questions having a bearing on defence are decided by the Cabinet Committee on Political Affairs under the Chairmanship of the Prime Minister
Ans: (b)
29. Who acts as the President of India when neither the President nor the Vice-President is available? (Asstt Grade 1992)
(a) Speaker of Lok Sabha
(b) Chief Justice of India
(c) Auditor General of India
(d) Senior most Governor of a State
Ans: (b)
30. Which is .true regarding the President of India?
1. He is the Chief Executive.
2. He is the Supreme Commander of the armed forces.
3. He is the titular head of the State.
4. He is part of the Union Legislature.
(a) I and III
(b) I and II
(c) II, III and IV
(d) I, II, III and IV
Ans: (d)
31. Who among the following’ are appointed by the President of India? (IAS 1994)
I. Chairman, Finance Commission
II. Deputy Chairman, Planning Commission
III. Chief Minister of a Union Territory
(a) I only
(b) I and II
(c) I and III
(d) II and III
Ans: (b)
32. An ordinance promulgated by the President:
(a) will lapse automatically after 2months
(b) will lapse on the expiration of 6 weeks from the meeting of the Parliament
(c) will automatically become a law after 6 months
(d) will continue to be in force till it is superseded by an Act of the Parliament
Ans: (b)
33. Appointment of the members of the Council of Ministers is made by the President:
(a) on the advice of the Prime Minister
(b) in his own discretion
(c) on the advice of the Vice- President
(d) on the basis of election results
Ans: (a)
34. Who among the following are appointed by the President of India? (NDA 1995)
I. Governors of States.
II. The Chief Justice and Judges of High Courts.
III. The Chief Justice and the Judges of the Supreme Court.
IV. The Vice-President.
(a) I and II
(b) I, II and III
(c) II, III and IV
(d) I, III and IV
Ans: (b)
35. When the Vice-President officiates as President, he draws the salary of:
(a) President
(b) Member of Parliament
(c) Chairman of Rajya Sabha
(d) Both (a) and (c)
Ans: (a)
36. Which of the following is correct?
(a) If both the President and Vice-President resign, the Speaker of the Lok Sabha will act as President till a new President is elected
(b) The Constitution of India prescribes both the minimum and maximum age limits for contesting the Presidential election
(c) In the event of resignation of the President, the Vice-President will act as President for the residual period of the President’s tenure
(d) In India, the President is part of the Parliament
Ans: (d)
37. The position of the Vice-President of India resembles, to a great extent, the position of the Vice-President of:
(a) USA
(b) Russia
(c) Italy
(d) New Zealand
Ans: (a)
38. The Vice-President’s letter of resignation is to be addressed to the:
(a) Deputy Chairman of Rajya Sabha
(b) Chief Justice of India
(c) President
(d) Speaker
Ans: (c)
39. The candidate for Vice-Presidential election must possess the qualifications prescribed for the Presidential candidate except that ne must be:
(a) a citizen of India
(b) over 35 years of age
(c) holding no office of profit under the Government
(d) qualified to be a member of the Rajya Sabha
Ans: (d)
40. Who has the authority to remove the Vice-President from his office before the expiry of his term?
(a) Rajya Sabha
(b) Parliament
(c) Lok Sabha
(d) Supreme Court
Ans: (c)
41. Which one of the following resigned as Vice-President to contest for the office of the President?
(a) Dr. S.Radhakrishnan
(b) V.V. Giri
(c) Fakhruddin AIi Ahmed
(d) Neelam Sanjeeva Reddy
Ans: (b)
42. When the Chairman of Rajya Sabha acts as President, the duties of the Chairman are performed by:
(a) himself
(b) a newly elected Chairman
(c) the Deputy Chairman
(d) a member of Rajya Sabha deputed by the Chairman
Ans: (c)
43. Disputes regarding the election of the President and Vice-President are settled:
(a) in the Supreme Court
(b) by the Election Commission
(c) by a Parliamentary Committee
(d) in the Supreme Court of High Courts
Ans: (a)
44. What function is specifically prescribed by the Constitution for the Vice-President of India?
(a) Vice-Chancellorship of Universities
(b) Chairman of Rajya Sabha
(c) To assist the President in times of Emergency
(d) None of the above is correct
Ans: (b)
45. When the Vice-President acts as President he gets the emoluments of the:
(a) President
(b) Vice-President
(c) Chairman of Rajya Sabha
(d) President in addition to what he gets as Chairman of Rajya Sabha
Ans: (a)
46. An election to fill a vacancy in the office of Vice-President occurring by reason of his death, resignation or removal, has to be held:
(a) within six months of the occurrence of the vacancy
(b) within a year of the occurrence of the vacancy
(c) as soon as possible after the occurrence of the vacancy
(d) after the expiration of the term if the remaining period is less than three months
Ans: (c)
47. Who elects the Vice-President?
(a) The same electoral college which elects the President
(b) Members of the Rajya Sabha
(c) An electoral college consisting of members of Parliament
(d) Members of Parliament at a joint Meeting
Ans: (c)
48. The resolution for removing the Vice-President of India can be moved in the: (IAS 2004)
(a) Lok Sabha alone
(b) either House of Parliament
(c) Joint Sitting of Parliament
(d) Rajya Sabha alone
Ans: (d)
49. Consider the following statements regarding the Vice-President of India:
1. The Vice-President is elected by an electoral college consisting of all the members of the both Houses of Parliament.
2. The Constitution is silent about a person who is to discharge the duties of the Vice-President during the period of vacancy.
Which of these statements is/are correct? (CDS 2004)
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)
50. If a resolution impeaching the President is passed, the President is considered to have been removed:
(a) from the date on which the resolution is passed
(b) once the Chief Justice of India takes out an order of the effect
(c) as soon as the Gazette of India notifies it
(d) once the new incumbent is elected
Ans: (a)
51. A resolution for impeaching the President can be moved after at least fourteen days’ notice signed by:
(a) not less than 50 members of the House
(b) not less than one-third of the total number of members of the House
(c) not less than one-fourth of the total number of members of the House
(d) at least 100 members of Lok Sabha and 50 members of Rajya Sabha
Ans: (c)
52. The Constitution:
(a) is silent on the President’s re-election to the office
(b) allows re-election of a person to the President’s post
(c) restricts a person to remain President for only two terms
(d) has been amended to allow a person only one term as President
Ans: (b)
53. Which of the following groups take/takes part in the election of the President of India?
1. All Members of Parliament.
2. All Members of State Legislative Assemblies.
3. Elected members of State Legislative Assemblies.
4. Elected members of State Legislative Councils.
(a) I and III
(b) I and II
(c) I only
(d) III only
Ans: (d)
54. The executive authority of the Union is vested by the Constitution in the:
(a) Prime Minister
(b) President
(c) Cabinet
(d) Union Legislature
Ans: (b)
55. The legislative powers of the President include all the following but:
(a) the power to summon or prorogue the Houses of Parliament
(b) the power to summon a joint sitting of the Houses to resolve a deadlock
(c) the power of nominating 12 members to the Lok Sabha
(d) the right to address either House at any time and it requires the attendance of members for this purpose
Ans: (c)
56. Which of the following Chief Justices of India has acted as President of India?
(a) M. Hidayatullah
(b) P.B. Gajendra Gadkar
(c) P.N. Bhagwati
(d) All of the above
Ans: (a)
57. Which of the following statements regarding the pardoning powers of the President is/are not correct?
1. He has the pardoning power in respect of sentence by court-martial.
2. He can grant reprieve and respite in the case of punishment for an offence against any law of the land, Union or State.
3. He alone can pardon a sentence of death.
4. His exercise of the power of pardon is open to judicial review.
(a) I and III
(b) II and III
(c) I and IV
(d) II and IV
Ans: (b)
58. Mark the correct response:
(a) It is the duty of the Prime Minister to communicate all decisions of the Council of Ministers to the President, whenever he requires
(b) The Prime Minister need not communicate all decisions to the President
(c) It is not obligatory on the part of Prime Minister to communicate the decision to the President
(d) The President cannot compel the Prime Minister to give the information he has
Ans: (a)
59. Mark the correct response:
(a) The President has power to remove the Prime Minister but not any of his ministers unless so advised by the Prime Minister
(b) The President has power neither to remove the Prime Minister nor any of his ministers unless the Prime Minister loses the support of majority in Lok Sabha and tenders his resignation
(c) The President can remove Prime Minister the moment he loses his majority in the Lok Sabha
(d) The President has a power to remove any of the ministers at his pleasure
Ans: (b)
60. When the charge against the President is preferred by either’ House of Parliament and is being investigated by other House:
(a) the President has a right to appear and to be represented at such investigation
(b) the President has no right to appear and to be represented at such investigation
(c) the President has a right of representation but he does not have a right of personal hearing
(d) the President has a right to appear and to be represented either personally or through a legal practitioner
Ans: (d)
61. The President of India is vested with the ordinance making power by Article 126, He exercises this power:
(a) when Lok Sabha is not in session and circumstances .exist which render it necessary for the President to take immediate action
(b) when Council of States is not in session and the President is satisfied that circumstances exist which render it necessary for him to take immediate action
(c) when both Houses of Parliament are not in session and President is satisfied that circumstances exist which made it necessary for him to take the immediate action
(d) in all the above circumstances
Ans: (c)
62. Who was the member of the Rajya Sabha when first appointed as the Prime Minister of India?
(a) Lal Bahadur Shastri
(b) Indira Gandhi
(c) Morarji Desai
(d) Charan Singh
Ans: (b)
63. Which one of the following statements is correct? (CDS 2005)
The Speaker of Lok Sabha can be removed by a resolution passed by:
(a) a majority of all the then members of Lok Sabha
(b) a majority of the then members of both Lok Sabha and Rajya Sabha
(c) a two-thirds majority of the total members of the Lok Sabha
(d) a two-thirds majority of the Lok Sabha members present and voting
Ans: (a)
64. With reference to the Constitution of India, consider the following statements:
1. The Council of Ministers of the Union are responsible to both the Houses of Parliament.
2. The President of India cannot appoint anyone as Union Minister not recommended by Prime Minister.
Which of the statements given above is/are correct?(CDS 2005)
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)
65. Consider the following statements:
1. In India, the power to promulgate Ordinances lies with the President only.
2. The power to declare emergency in a State in India lies with the President only.
Which of the statements given above is/are correct? (CDS 2005)
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)
66.
1. When Vice-President acts as President of India, he ceases to perform the function of the Chairman of Rajya Sabha.
2. The President of India can promulgate Ordinances at any time except when both Houses of Parliament are in session.
Which of the statements given above is/are correct? (Asstt Comm 2008)
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)
67. Who among the following Indian Prime Ministers could not vote for himself during the ‘Vote of Confidence’ that he was seeking from the Lok Sabha? (CDS 2009)
(a) VP Singh
(b) PV Narasimha Rao
(c) Chandra Shekhar
(d) Manmohan Singh
Ans: (d)
68. Which one among the following features of the Constitution of India is indicative of the fact that the real executive power is vested in the Council of Ministers headed by the Prime Minister? (NDA 2011)
(a) Federalism
(b) Representative Legislature
(c) Universal Adult Franchise
(d) Parliamentary Democracy
Ans: (b)
69. Which of the following statements is/are correct? (CDS 2010)
1. A registered voter in India can contest an election to Lok Sabha from any constituency in India.
2. As per the Representation of the People Act 1951, if a person is convicted of any offence and sentenced to an imprisonment of 2 years or more, this will be disqualification to contest the election.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)
70. Which one among the following” is the basis of the difference between the Parliamentary and Presidential system of government? (Asstt Commt 2010)
(a) Power of Judicial review
(b) Method of election of President/Head of the State
(c) Legislative supremacy in law making
(d) Relation between the legislature and the executive
Ans: (b)
71. Consider the following statements about the powers of the President of India:
1. The President can direct that any matter on which decision has been taken by a Minister should be placed before the Council of Ministers.
2. The President can call all information relating to proposals for legislation.
3. The President has the right to address and send messages to either House of the Parliament.
4. All decisions of the Council of Ministers relating to the administration fo the Union must be communicated to the President.
Which of the statements given above are correct? (CDS 2011)
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (d)
72. The authorization for the withdrawal of funds from the Consolidated Fund of India must come from (CSAT 2011)
(a) The President of India
(b) The Parliament of India
(c) The Prime Minister of India
(d) The Union Finance Minister
Ans: (b)
73. The Prime Minister, at the time of the appointment:
1. need not necessarily be a member of one of the Houses of Parliament but must become a member of one of the Houses within six months.
2. need not necessarily be a member of one of the. Houses of Parliament but must become a member of the Lok Sabha within six months.
3. must be either a nominated or elected member of one of the Houses of Parliament.
4. must be an elected member of only Lok Sabha.
(a) I only
(b) I and III
(c) II only
(d) IV only
Ans: (a)
74. The Union Council of Ministers consists of:
(a) Prime Minister
(b) Cabinet Minister
(c) Cabinet Ministers and Chief Ministers of the States
(d) Cabinet Ministers, Ministers of State and Deputy Ministers
Ans: (d)
75. The portfolios are allocated to the ministers by:
(a) the President
(b) the Prime Minister
(c) collective decision of the Council of Ministers
(d) individual choice
Ans: (b)
76. The salary and perquisites of the Prime Minister of India are decided by the:
(a) Constitution
(b) Cabinet
(c) Parliament
(d) President
Ans: (c)
77. The Prime Minister is said to hold office during the pleasure of the President but in reality, he stays in office as long as he enjoys the confidence of:
(a) the electorate
(b) the Lok Sabha
(c) the party to which he belongs
(d) Parliament
Ans: (b)
78. In the event of the resignation or death of the Prime Minister:
(a) the Ministry is dissolved
(b) fresh general elections must take place
(c) the Cabinet may choose another leader
(d) the President decides what to do
Ans: (a)
79. The Prime Minister is:
(a) elected by Lok Sabha
(b) elected by the Parliament
(c) appointed by the President
(d) nominated by the party enjoying the majority in Lok Sabha
Ans: (c)
80. The Prime Minister:
(a) is head of government
(b) is the leader of Lok Sabha
(c) may change the portfolios of the Ministers at will
(d) may do all the above
Ans: (d)
81. Is the Prime Minister bound to advise the President on matters on which his advice is sought?
(a) Yes
(b) No
(c) It is discretionary
(d) If the Council of Ministers so desires
Ans: (a)
82. The rank of the different Ministers in the Union Council of Ministers is determined by the:
(a) President
(b) Prime Minister
(c) Cabinet Secretary
(d) Speaker of Lok Sabha
Ans: (b)
83. In Parliamentary Government, Ministers remain in office so long as they enjoy:
(a) the confidence of the upper house of the legislature
(b) support of the armed forces
(c) the confidence of the popular chamber of the legislature
(d) popular support
Ans: (c)
84. Collective responsibility of the Cabinet was introduced in India by the:
(a) Government of India Act, 1935
(b) Minto-Morley Reforms
(c) Independence Act, 1947
(d) Constitution of India
Ans: (d)
85. If a Minister of a State wants to resign, to whom he should address the letter of resignation?
(a) Chief Minister
(b) Speaker of Vidhan Sabha
(c) Governor of the State
(d) Leader of his political party
Ans: (a)
86. What is the position of a ‘Minister of State’ in the Central Government? (Teachers’ Exam 1993)
(a) He is the nominee of the State Governor
(b) He is the nominee of the State Cabinets
(c) He looks after the interests of the State Cabinet
(d) He is a Minister of Central Government but not a member of the Cabinet
Ans: (d)
87. Who among the following is directly responsible to Parliament for all matters concerning the Defence Services of India?
(a) Cabinet Committee on political affairs
(b) President
(c) Prime Minister
(d) Defence Minister
Ans: (d)
88. The executive power is vested in the President but it is actually used by him on the advice of:
(a) the Prime Minister
(b) the Council of Ministers
(c) Parliament
(d) None of the above
Ans: (b)
89. An ‘office of profit’ which disqualifies a person from being a member of the Union or State Legislature does not include office held under:
(a) the Government of India
(b) a State Government
(c) a local authority
(d) All of the above
Ans: (c)
90. In practice, the policy of the Government is shaped by:
(a) all the ministers
(b) the Prime Minister
(c) the Cabinet
(d) special committees
Ans: (c)
91. In a parliamentary democracy the:
(a) Executive controls the Legislature
(b) Executive and Legislature are strictly separate
(c) Judiciary controls both Legislature and Executive
(d) Legislature controls the Executive
Ans: (d)
92. Ministers may be chosen from:
I. Lok Sabha
II. Rajya Sabha
III. Outside the Legislature
(a) I only
(b) II only
(c) I and II
(d) I, II and III
Ans: (d)
93. Acts of State done in the name of the President of India are required to be countersigned by way of authentication by:
(a) a Minister
(b) the Prime Minister
(c) the Speaker
(d) a Secretary to the Government
Ans: (d)
94. The Ministers are individually responsible to:
(a) the President
(b) the House of the people
(c) the Prime Minister
(d) the House of which they are members
Ans: (a)
95. In the matter of State legislation the President may:
(a) exercise only suspensive veto power
(b) may withhold assent to any bill reserved for his consideration except money bills
(c) withhold his assent to any bill reserved for his consideration
(d) directly disallow any bill which he considers anti-national
Ans: (c)
96. Which one of the following powers can be exercised by both the President and the Governor?
(a) Power to pardon a sentence by court-martial
(b) Power to remit a sentence in an offence relating to a matter on the State List
(c) Power to commute a sentence of death in certain circumstances
(d) Power to remit a sentence by court-martial
Ans: (c)
97. Which one of the following statements is correct?
(a) Chief Election Commissioner of India holds his office during the pleasure of the President
(b) The Governor of the State holds his office during the pleasure of the President
(c) The Prime Minister’ can only be removed by a resolution passed by both Houses of Parliament
(d) The Speaker of the Lok Sabha can be, removed at the pleasure of the President
Ans: (b)
98. Which of the following statements is correct?
(a) The Council of Ministers are collectively responsible to the President of India
(b) The Council of Ministers are collectively responsible to the Parliament
(c) The Council of Ministers are collectively responsible to the Lok Sabha
(d) The Council of Ministers are collectively responsible to the Prime Minister
Ans: (b)
99. The Chief Minister of a State in India is not eligible to vote in the Presidential election if: (IAS 1993)
(a) he himself is a candidate
(b) he is yet to prove his majority on the floor of the Lower House of the State Legislature
(c) he is a member of the Upper House of the State Legislature
(d) he is a caretaker Chief Minister
Ans: (c)
100. If a Minister loses a no-confidence motion, then:
(a) the Minister resigns
(b) the whole Council of Ministers resigns
(c) Lok Sabha is dissolved
(d) only Prime Minister and that Minister resign
Ans: (b)
101. Consider the following Vice-President of India:
1. V.V. Giri
2. M. Hidayatullah
3. B.D. Jatti
4. G.S. Pathak
Which one of the following is the correct chronology of their tenures? [CDS 2009]
(a) 1-4-3-2
(b) 2-1-3-4
(c) 3-2-1-4
(d) 4-1-3-2
Ans: (a)
102. Who among the following has held the office of the Vice-President of India? (IAS 2008)
1. Mohammad Hidayatullah
2. Fakhruddin Ali Ahmed
3. Neelam Sanjiva Reddy
4. Shankar Dayal Sharma
(a) 1, 2, 3 and 4
(b) 1 and 4
(c) 2 and 3
(d) 3 and 4
Ans: (b)
103. Minimum age required to contest for Presidentship is: (Rallways 1992)
(a) 30 years
(b) 35 years
(c) 23 years
(d) 21 years
Ans: (b)
104. Which of the following powers is not enjoyed by the President of India in the event of emergency proclaimed under Article 352 of the Constitution? (Asstt Grade 1991)
(a) He can suspend the enforcement of Fundamental Rights
(b) He is authorised to direct any State to exercise its Executive power in a particular manner
(c) He is authorised, during the recess of Lok Sabha, to allow expenditure from the Consolidated Fund of India pending sanction of the Parliament
(d) He is authorised to dissolve the Rajya Sabha and Lok Sabha
Ans: (d)
105. In case a President dies while in office, the Vice-President can act as President for a maximum period of:
(a) 2 years
(b) 1 year
(c) 3 months
(d) 6 months
Ans: (d)
106. Which of the following is true in context of the President?
(a) He addresses the first session of the Parliament after each general election of the Lok Sabha and at the commencement of the first session of each year
(b) He addresses the first session of Parliament at the beginning of each year as well as the last session held at the end of each year
(c) He addresses the Parliament daily
(d) None of these
Ans: (a)
107. When can a President use his discretion in appointing the Prime Minister?
(a) In all circumstances
(b) In no circumstances
(c) Only when the Lok Sabha has been dissolved
(d) When no political party enjoys a clear majority in the Lok Sabha
Ans: (d)
108. Who can initiate impeachment proceedings against the President of India?
(a) Only Lok Sabha
(b) Rajya Sabha
(c) Any Vidhan Sabha
(d) Either House of Parliament
Ans: (d)
109. Who among the following has the power to form a new State within the Union of India?
(a) President
(b) Prime Minister
(c) Supreme Court
(d) Speaker of Lok Sabha
Ans: (a)
110. With reference to the Presidential election in India, consider the following statements:
1. The nomination paper of a candidate for the Presidential election should be signed by at least 50 electors as proposers and another 50 as seconders.
2. The prescribed security deposit in the Presidential election is Rs.25,000. Which of these statements is/are correct? (CDS 2004)
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)
111. Though the President is not a Member of Parliament, he performs certain functions as an integral part of the Parliament. Which are these?
I. He can dissolve the Lok Sabha.
II. He accords assent to the bills passed by Parliament.
III. He summons both Houses of Parliament.
IV. He orders elections to the Parliament when its term is over.
(a) I, II, III and IV
(b) I, II and III
(c) I and II
(d) II, III and IV
Ans: (b)
112. Which of the following statements is/are True?
I. Disputes related to the election of a President are decided by the Supreme Court.
II. Disputes related to vacancy in the electoral college are settled by the Election Commission.
III. In case the election of a President is declared void by the Supreme Court, the acts performed by a President before the date of such decision of the court get invalidated.
(a) I, II and III
(b) I and III
(c) I only
(d) III only
Ans: (c)
113. For the election of the President, the weight of a member’s vote depends on:
I. the strength of his political party in Parliament.
II. the State to which he belongs.
III. population represented.
(a) I, II and III
(b) I and II
(c) II and III
(d) III only
Ans: (c)
114. Which of the following statements are true?
I. The presidential election is held before the expiration of the term of the outgoing President.
II. The term of the President’s office can be extended if general elections for any Assembly are not held due to an emergency.
III. If the term of any President is cut short by reason of his death, resignation or removal, then the election of next President should be held within three months of the occurrence of the vacancy.
IV. The Indian Constitution is silent on the number of times a person can be re-elected, President.
(a) I, II, III and IV
(b) I, II and III
(c) III and IV
(d) I and IV
Ans: (d)
115. The President selects as Prime Minister:
1. the leader of the party in majority in Lok Sabha.
2. anyone he wishes to.
3. the person who is in a position to win the confidence of the majority in Lok Sabha.
4. the leader of the party having a majority of seats in either Lok Sabha or Rajya Sabha.
(a) I only
(b) III or IV
(c) I or III
(d) I, III or IV
Ans: (b)
116. Each member of Parliament who participates in the Presidential election is entitled to cast as many votes as are obtained by dividing the total number of votes of the Legislative Assemblies of all the States by the total number of elected members of the two Houses of Parliament. This ensures:
(a) parity between the voting strengths of the States and the Parliament
(b) parity among the States
(c) uniformity of representation of the different States
(d) All the above
Ans: (a)
117. Put in chronological order the following names of Presidents of India.
1. Dr. S. Radhakrishnan
2. V.V.Giri
3. Dr. Zakir Hussain
4. Neelam Sanjeeva Reddy
(a) I, II, III, IV
(b) I, III, II, IV
(c) II, I, III, IV
(d) I, III, IV, II
Ans: (b)
118. The President takes an oath before assuming office in the presence of the Chief Justice of India. If the Chief Justice is not available, he takes the oath in the presence of:
(a) the Vice-President
(b) the senior-most Judge of the Supreme Court
(c) the Attorney-General
(d) Election Commissioner
Ans: (b)
119. Which of the following Emergencies can be declared by the President on his own?
I. Emergency on account of armed rebellion.
II. Financial Emergency.
III. President’s Rule in a State.
(a) I only
(b) III only
(c) I, II and III
(d) None of these
Ans: (d)
120. The President may appoint all the following except:
(a) Prime Minister
(b) Governor
(c) High Court judges
(d) Rajya Sabha Chairman
Ans: (d)

Leave a Reply

Your email address will not be published.