The Judiciary (Question & Answers)

The Judiciary (Question & Answers)
1. The concept of Public Interest Litigation originated in: (IAS 1997)
(a) the United Kingdom
(b) Australia
(c) the United States
(d) Canada
Ans: (c)
2. Which of the following statements is/are correct?
1. The Supreme Court’s decrees and orders are enforceable throughout India.
2. The Supreme Court is not bound by its earlier decisions
3. In its power of judicial review the Supreme Court can declare a law unconstitutional on the basis of the objectives underlying the law.
4. The Constitution excludes no area from judicial review.
(a) I, II and III
(b) I and II
(c) II and III
(d) I, III and IV
Ans: (b)
3. The Constitution allows preventive detention but stipulates:
(a) that no one should be detained beyond three months unless an Advisory Board authorises detention beyond that period
(b) that the grounds for detention should be conveyed to the detenu before arresting him
(c) that the detenu must be produced before the nearest magistrate within a period of 24 hours of his arrest
(d) All of the above
Ans: (a)
4. Who is appointed as an adhoc Judge of the Supreme Court ?
(a) A retired Judge of Supreme Court
(b) A sitting Judge of a High Court duly qualified for appointment as a Supreme Court Judge
(c) An acting Judge of the Supreme Court
(d) A person fully qualified for appointment as a Judge of the Supreme Court
Ans: (b)
5. Which of the .following amendments curtailed the power of Judicial review of the Supreme Court and the High Courts?
(a) 24th
(b) 26th
(c) 42th
(d) 44th
Ans: (c)
6. Under a single, integrated, hierarchial judicial system, the High Courts in the States are directly under the:
(a) President
(b) Governor of the State
(c) Union Parliament
(d) Supreme Court
Ans: (d)
7. If a High Court in India does not give the certificate to a case that it involves a substantial question of law, the Supreme Court:
(a) can never hear the case
(b) does not enter into the picture
(c) may hear the case if it is satisfied that the case involves a substantial question of law as to the interpretation of the Constitution
(d) may hear the case if the President calls upon it to do so
Ans: (c)
8. Consider the following statements:
1. The mode of removal of a Judge of a High Court in India is same as that of removal of a Judge of the Supreme Court.
2. After retirement from the office, a permanent Judge of a High Court cannot plead or act in any court or before any authority in India.
Which of the statements given above is/are correct? (IAS 2007)
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)
9. Which of the following, regarding the advisory jurisdiction of the Supreme Court are correct ?
1. It is binding on the Supreme Court to give its opinion on any matter referred to it by the President.
2. The full bench of the Supreme Court hears any reference made to it under its power of advisory jurisdiction.
3. The opinion given by the Supreme Court on a reference under advisory jurisdiction is not binding on the government.
4. Not more than one reference at a time can be made to the Supreme Court under its power of advisory jurisdiction. (IAS 1994)
(a) I and II
(b) I and III
(c) II and III
(d) II and IV
Ans: (b)
10. For the enforcement of Fundamental Rights, the Supreme Court may issue a/an: (Stenographers’ Exam 1992)
(a) decree
(b) ordinance
(c) notification
(d) writ
Ans: (d)
11. Which of the following writs is issued by the court in case of illegal detention of a person?
(a) Habeas Corpus
(b) Mandamus
(c) Certiorari
(d) Quo Warranto
Ans: (a)
12. Under the writ of ‘Mandamus’ , the Court can:
(a) ask the person to be produced
(b) ask to let a person free for a temporary period
(c) order to transfer the case from one court
(d) direct the Government to do or not to do a thing
Ans: (d)
13. Which of the following writs is a bulwark of personal freedom?
(a) Mandamus
(b) Habeas Corpus
(c) Quo Warranto
(d) Certiorari
Ans: (b)
14. Which of the following writs may be issued to enforce a Fundamental Right? (CDS 1993)
(a) Habeas Corpus
(b) Mandamus
(c) Prohibition
(d) Certiorari
Ans: (a)
15. The appropriate writ issued by the court to quash the appointment of a person to a public office is that of:
(a) Prohibition
(b) Quo Warranto
(c) Certiorari
(d) Mandamus
Ans: (b)
16. Match the following:
A. Mandamus 1. Direction to an official for the performance of a duty
B. Habeas Corpus 2. Release of an illegally detained person
C. Certiorari 3. Transferring of a case from an inferior court to a court of higher jurisdiction
D. Quo Warranto 4. Calling upon one to show by what authority he holds or claims a franchise or office
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 3 2 1 4
(c) 4 1 3 2
(d) 4 3 2 1
Ans: (a)
17. Which one of the following pairs is correctly matched?
(a) Writ of Habeas Corpus – available against private individual as well
(b) Writ of Quo Warranto – available against subordinate courts only
(c) Writ of Prohibition – available against autonomous bodies only
(d) Writ of Certiorari – available against public servants only
Ans: (d)
18. The total number of High Courts in India at present is:
(a) 15
(b) 16
(c) 18
(d) 21
Ans: (d)
19. The age of retirement of the Judges of the High Court is :
(a) 62 years
(b) 65 years
(c) 58 years
(d) 60 years
Ans: (a)
20. Which is the highest and final judicial tribunal in respect of the Constitution of India ? (SBI PO 1991)
(a) Parliament
(b) President
(c) Supreme Court
(d) Union Cabinet
Ans: (c)
21. An appeal shall lie to the Supreme Court from any judgement of a High Court if the High Court :
(a) has on appeal reversed an order of acquittal of an accused person and sentenced him to death
(b) certifies that the case is a fit one for appeal to the Supreme Court
(c) has withdrawn for trial before itself any case from any subordinate court and has convicted the accused person and sentenced him to death
(d) In all the above cases
Ans: (d)
22. To ensure impartiality, the retired Chief Justice and other Judges of the Supreme Court are debarred from practising law:
(a) in any court other than the Supreme Court
(b) in any court of India
(c) in any court other than State High Courts
(d) in any Criminal Court
Ans: (b)
23. What is meant by ‘Court of Record’? ([I. Tax 1994)
(a) The court that preserves all its records
(b) The court that maintains records of all lower courts
(c) The court that can punish for its contempt
(d) The court that is competent to give directions and issue writs
Ans: (a)
24. Besides its permanent seat at Delhi, the Supreme Court can also meet at :
(a) any other metropolitan city
(b) any other major city
(c) any other place as decided by the Chief Justice of India in consultation with the President
(d) any other Union Territory
Ans: (c)
25. Which of the following cases cannot be filed directly in the Supreme Court ? ([MBA 1994)
(a) Disputes between two or more States
(b) Cases against encroachment on Fundamental Rights
(c) If one’s property is forcefully occupied by the other
(d) Both (a) and (b) above
Ans: (c)
26. Which is not an eligibility criterion for appointment as a Judge of the Supreme Court? (UDC 1993)
(a) must have been a High Court Judge for at least 5 years
(b) must have attained the age of 55 years
(c) must have been an advocate of a High Court for not less than 10 years
(d) must be in the opinion of the President, a distinguished jurist
Ans: (b)
27. ‘Judicial Review’ function of the Supreme Court means the power to: (RRB 1994)
(a) review its own judgement
(b) review the functioning of judiciary in the country
(c) examine the constitutional validity of the laws
(d) undertake periodic review of the Constitution
Ans: (c)
28. Which of the following is incorrect regarding Supreme Court ?
(a) It has the power to punish by fine and imprisonment any person guilty of contempt of its authority
(b) It is a court of record and has all the powers of such court including the power to punish for contempt of itself
(c) Its records are admitted in evidence and cannot be questioned when produced in any Court of Law
(d) It is bound by its earlier decisions and cannot depart from its previous decisions
Ans: (d)
29. The Supreme Court of India decides the disputes regarding the election of:
(a) the Prime Minister
(b) the Speaker and Deputy Speaker
(c) the President and Vice-President
(d) All of the above
Ans: (c)
30. Which of the following is true about the Supreme Court ?
(a) It has only the Appellate Jurisdiction
(b) It is the highest federal court of India
(c) It does not have the Original Jurisdiction
(d) It can amend the Constitution
Ans: (b)
31. Which one of the following comes under the jurisdiction of both the High Court and the Supreme Court ?
(a) Disputes between the Centre and the States
(b) Disputes between the States
(c) Protection of the Fundamental Rights
(d) Protection against the violation of the Constitution
Ans: (c)
32. Salaries of the Judges of the Supreme Court are drawn from the:
(a) Grants-in-aid
(b) Contingency Fund
(c) Consolidated Fund
(d) Public Accounts
Ans: (c)
33. A Judge of the Supreme Court of India is to hold office until he attains the age of:
(a) 58 years
(b) 60 years
(c) 62 years
(d) 65 years
Ans: (d)
34. Which of the following statements regarding Judiciary in India are correct ?
1. Supreme Court of India is free from the control and influence of Legislature and Executive.
2. Subordinate courts are at the head of the judicial hierarchy of the State.
3. The Chief Justice and other Judges of the High Court are appointed by the Governor in consultation with the Chief Justice of India.
4. A High Court can withdraw a case from a subordinate court and can deal with the case itself if it is satisfied that the case involves a substantial point of constitutional law.
(a) I and II
(b) I and III
(c) I and IV
(d) II, III and IV
Ans: (c)
35. In which of the following cases appeals cannot be lodged with the Supreme Court ?
(a) Constitutional matters involving a substantial point of law
(b) A sentence in a criminal case given by the lower court and confirmed by the High Court
(c) Criminal case in which High Court has given a death sentence J a criminal found non- guilty by a lower court
(d) Criminal case in which High Court after withdrawing a case from the lower court, has given a death sentence
Ans: (b)
36. Which of the following is covered under the original jurisdiction of the Supreme Court?
(a) Dispute relating to civil matters
(b) Dispute relating to criminal cases involving murder
(c) Disputes between two States of the Indian Union
(d) Disputes between two citizens from two different States
Ans: (c)
37. The Chief Justice and other Judges of the Supreme Court can be removed from their office by an order of the President passed after:
(a) an address by each House supported by the majority of the members present and voting has been presented to him
(b) a resolution of both Houses passed by a 2/3rd majority of total membership is presented to him
(c) a resolution passed by 2/3rd majority of total membership of Lok Sabha is presented to him
(d) an address by each House supported by a majority of total membership of that House and not less than 2/3rd of members present and voting has been presented to the President
Ans: (d)
38. A Judge of the Supreme Court can be removed from office only on grounds of:
(a) gross inefficiency
(b) imbecile conduct
(c) proven misbehaviour or incapacity
(d) senility
Ans: (c)
39. Consider the following statements:
1. Justice V. R. Krishna Iyer was the Chief Justice of India
2. Justice V. R. Krishna Iyer is considered as one of the progenitors of public interest litigation (PIL) in the Indian judicial system.
Which of the statements given above is/are correct? (IAS 2008)
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)
40. When can the salaries of the judges of the Supreme Court be reduced during their term of office?
(a) If the Parliament passes a bill to this effect
(b) During a Financial Emergency
(c) As and when the President desires
(d) Never
Ans: (b)
41. The Supreme Court was set up under:
(a) Pitt’s India Act
(b) Regulating Act
(c) Indian Councils Act, 1861
(d) Indian Councils Act, 1892
Ans: (b)
42. Which Judge of the Supreme Court was unsuccessfully sought to be impeached?
(a) Justice H.R. Khanna
(b) Justice A.N. Grover
(c) Justice M. Hidayatullah
(d) Justice Ramaswami
Ans: (d)
43. If the Parliament passes a law which is against the Constitution, it can be declared as unconstitutional by the:
(a) Supreme Court
(b) President
(c) Chief Justice of India
(d) A bench of High Court Judges
Ans: (a)
44. A civil case becomes a fit case for appeal to the Supreme Court if:
(a) it involves a point of Constitutional law
(b) the High Court certifies that it involves a point of law and needs interpretation of the Constitution
(c) it involves a sum of money over RS. 10,000
(d) the case had come to the High Court under an appeal from a subordinate court
Ans: (b)
45. The minimum number of judges to sit on the Constitutional Bench or on Bench which gives its advisory opinion on the reference by the President must be :
(a) one half of the total strength of the Supreme Court
(b) seven
(c) three
(d) one-third of the total strength of the court
Ans: (a)
46. The Judges of the Supreme Court are appointed:
(a) by the President
(b) by the President in consultation with the Chief Justice of India
(c) by the President in consultation with the Chief Justice of India and out of the Judges of the Supreme Court and High Court as he may deem necessary for the purpose
(d) by the President in consultation with Prime Minister
Ans: (c)
47. The rules for regulating the practice and procedure of Supreme Court under Article 145 of the Constitution are made by the:
(a) President of India
(b) Supreme Court with the approval of the President of India
(c) Supreme Court alone
(d) Supreme Court in consultation with the Bar Council of India
Ans: (b)
48. Consider the following:
1. Supreme Court’s power to issue writs is narrower than that of High Courts.
2. a citizen is free to approach High Court or Supreme Court as he chooses, whenever his Fundamental Rights are violated.
3. The law declared by the Supreme Court is binding on all courts throughout India.
(a) 1 alone
(b) 1 and 2
(c) 1, 2 and 3
(d) 2 and 3
Ans: (c)
49. Which is not the correct statement? The Supreme Court:
(a) is a watch-dog of citizen’s liberty
(b) interprets the Constitution
(c) protects the Directive Principles of State Policy
(d) settles electoral disputes of the President and Vice-President of India
Ans: (c)
50. The salaries of the Judges of the Supreme Court of India:
(a) can never be reduced under any circumstances
(b) can be reduced during their term of office
(c) cannot be reduced during the term of their office except during a financial emergency
(d) are fixed by President of India
Ans: (c)
51. The Constitution of India has ensured the independence of the judiciary by:
(i) protecting salaries and service conditions of judges.
(ii) prohibiting the judges from carrying on practice in courts of law after retirement.
(iii) providing Single judiciary.
(iv) ensuring security of tenure of judges.
(a) ii, iii, iv
(b) i, ii, iv
(c) i, ii, iii, iv
(d) i, iii
Ans: (b)
52. The Supreme Court is a court of record. This implies:
1. it can punish for its contempt.
2. its decisions are admitted as evidence and can riot be questioned in any court of law.
3. it has to keep a record of all the important cases that are conducted in India.
4. its decisions, once taken, are binding upon it.
(a) I, II and III
(b) I and II
(c) I, III and IV
(d) I, II, III and IV
Ans: (b)
53. The main sources of law in India are:
1. The Constitution
2. Statutes
3. Customary law
4. Judicial decisions of superior courts
(a) I and II
(b) I, II and IV
(c) II and IV
(d) I, II, III and IV
Ans: (d)
54. Judicial review in India does not extend to:
(a) the advice that the Council of Ministers gives to the President
(b) the discretionary powers of the Governors
(c) the privileges enjoyed by Parliament members
(d) Any of the above
Ans: (d)
55. Public interest litigation applies to any case of public injury arising from
(a) the breach of any public duty
(b) the violation of a constitutional provision
(c) the violation of the law
(d) All of the above
Ans: (d)
56. The Judges of the Supreme Court take an oath or affirmation before entering upon office, conducted by:
(a) Chief Justice of India
(b) President or Vice-President
(c) President or some person appointed, by him
(d) None of the above
Ans: (c)
57. To whom does a Judge of the Supreme Court address his resignation if he wants to leave office before his term is complete?
(a) Chief Justice of India
(b) Prime Minister
(c) President
(d) Union Law Minister
Ans: (c)
58. The power of judicial review ensures:
(a) the supremacy of the Supreme Court
(b) that Supreme Court can review its own judgements
(c) the constitutionality of laws
(d) justice by the subordinate courts
Ans: (c)
59. The right to seek an advisory opinion of the Supreme Court on any question of law or fact belongs to:
(a) the President
(b) High Courts
(c) the Governor
(d) All of these
Ans: (a)
60. Match the following:
Jurisdiction of the Supreme Court
A. Original Jurisdiction
B. Appellate Jurisdiction
C. Advisory Jurisdiction Cases Covered
1. Advice on any question of law as may be referred to the Supreme Court for consideration by the President
2. Case involving interpretation of the Constitution
3. Appointment of officers and servants of the Supreme Court
4. Dispute between the Government of India and a State
A B C
(a) 1 2 3
(b) 4 3 2
(c) 4 2 1
(d) 2 1 3
Ans: (c)
61. A High Court consists of a Chief Justice and:
(a) at least 5 other judges
(b) such other judges as specified in the Constitution
(c) such other judges as determined by Parliament
(d) such other judges as determined by the President
Ans: (d)
62. Which of the following is not a power of the High Court?
(a) Supervision over all courts under its jurisdiction
(b) Jurisdiction over revenue matters
(c) Supervision over tribunals constituted by law relating to the armed forces
(d) Issue writs for enforcement of fundamental rights or for any other purpose
Ans: (c)
63. The Constitution makes provisions to ensure the independence of judges. Which one of the provisions given below is wrong in this context?
(a) Though appointed by the President their removal is by a difficult process
(b) Their salaries are charged on the Consolidated Fund of India (or the State)
(c) A retired judge cannot be appointed to any office under the Government
(d) The conduct of a judge cannot be discussed in Parliament except upon a motion regarding his removal
Ans: (c)
64. The oath to a High Court Judge is administered by the:
(a) Chief Justice of India
(b) Chief Justice of that High Court
(c) Governor
(d) President
Ans: (c)
65. When can the salaries of High Court judges be reduced?
(a) If Parliament decrees it by two-thirds majority
(b) During a Financial Emergency
(c) If the State Legislature passes a law to the effect
(d) At no time
Ans: (b)
66. The Chief Justice and other Judges of the High Court are appointed by the: (NDA 1994)
(a) President
(b) Chief Justice of the Supreme Court
(c) Governor of the concerned state
(d) Chief Minister of the concerned State
Ans: (a)
67. The Constitution gives the powers of superintendence over all subordinate courts to the High Courts under Article:
(a) 226
(b) 227
(c) 228
(d) 229
Ans: (b)
68. The High Courts in India were first started at:
(a) Bombay, Madras, Calcutta
(b) Delhi and Calcutta
(c) Bombay, Delhi, Madras
(d) Madras and Bombay
Ans: (a)
69. The High Court enjoys the power:
I. to issue writs for the enforcement of Fundamental Rights.
II. to exercise superintendence over the working of courts and tribunals under its jurisdiction.
III. to make general rules and prescribe forms regulating the practices and proceeding of courts under its jurisdiction.
(a) I and II
(b) II and III
(c) I and III
(d) I, II and III
Ans: (d)
70. Who decides the number of Judges in a High Court?
(a) State Government
(b) President
(c) Governor of the State
(d) Parliament
Ans: (b)
71. A common High Court for two or more States and/or Union Territory may be established by: (Railways 1990)
(a) President
(b) Parliament by Law
(c) Governor of the State
(d) Chief Justice of India
Ans: (b)
72. The salaries of the Judges of the High Courts are paid from the:
(a) Funds collected as fees for cases
(b) Consolidated Fund of the State
(c) Consolidated Fund of India
(d) State revenues
Ans: (b)
73. The number of States under the jurisdiction of a High Court is decided on the basis of:
(a) area and population to be served
(b) funds at the disposal
(c) intention of the government
(d) number of judges available
Ans: (a)
74. Which of the following is not a qualification for a person to be the Chief Justice of High Court?
(a) He should have been a Judge in any court of India for not less than 10 years
(b) He should be a distinguished jurist
(c) He should be a renowned writer in the field of law
(d) None of the above
Ans: (c)
75. The Chief Justice of a High Court is appointed by the President in consultation with:
I. Chief Justice of the Supreme Court.
II. Former Chief Justice of the High Court.
III. Other Judges of the High Court.
IV. Governor of the State concerned.
(a) I and II
(b) II and III
(c) I and IV
(d) I, III and IV
Ans: (c)
76. The High Court which has the distinction of having the first woman Chief Justice is
(a) Allahabad High Court
(b) Delhi High Court
(c) Himachal Pradesh High Court
(d) Guwahati High Court
Ans: (c)
77. A retired Judge of High Court cannot:
(a) practice in the Supreme Court
(b) practice in any High Court of India
(c) practice in the High Court from where he has retired
(d) practice in any Court of India
Ans: (c)
78. Judge of the High Court can be removed from the office during his tenure by:
(a) the Governor, if the State passes resolution by 2/3rd majority
(b) the President, on the basis of resolution passed by the Parliament by 2/3rd majority
(c) the Chief Justice of Supreme Court on the recommendation of Parliament
(d) the Chief Justice of High Court on recommendation of State Legislature
Ans: (b)
79. The power to extend or restrict the jurisdiction of the High Court rests with:
(a) the President
(b) the Parliament
(c) the concerned State Legislature
(d) the Governor
Ans: (b)
80. A Judge of a High Court wanting to resign addresses his letter of resignation to:
(a) the President
(b) the Chief Justice of his High Court
(c) the Chief Justice of India
(d) the Governor of the State
Ans: (a)
81. The Constitution places the High Courts under the control of the Union in certain matters in order to keep them outside the range of regional politics. The Union exercises its control in the matters of:
I. transfer of Judges from one High Court to another.
II. being able, to establish a common High Court for two or more States.
III. determining disputes as to age of High Court Judges.
(a) I only
(b) II and III
(c) I and II
(d) I, II and III
Ans: (d)
82. Which of the following High Courts covers more than one State/Union Territories?
(a) Delhi
(b) Allahabad
(c) Guwahati
(d) None of these
Ans: (c)
83. Who was the Chief Justice of India when public interest litigation (PIL) was introduced to the Indian Judicial System? (IAS 2006)
(a) M. Hidayatullah
(b) A.M. Ahmadi
(c) A.S. Anand
(d) P.N. Bhagwati
Ans: (d)
84. The only Union Territory which has a High Court of its own:
(a) Delhi
(b) Lakshadweep
(c) Chandigarh
(d) Daman and Diu
Ans: (a)
85. The Bombay High Court does not have a bench at which one of the following places? (CDS 2008)
(a) Nagpur
(b) Panaji
(c) Pune
(d) Aurangabad
Ans: (c)
86. Match the following:
Union Territory Jurisdiction (High Court)
A. Puducherry 1. Kerala
B. Andaman and Nicobar Islands 2. Mumbai
C. Lakshadweep 3. Chennai
D. Daman and Diu 4. Kolkata
5. Guwahati
A B C D
(a) 3 4 1 2
(b) 1 3 4 2
(c) 1 5 3 4
(d) 1 5 3 2
Ans: (a)
87. The High Court having the jurisdiction in Judicial matters relating to’ the largest number of States/Union Territories is:
(a) Kolkata High Court
(b) Kerala High Court
(c) Mumbai High Court
(d) Guwahati High Court
Ans: (d)
88. Which one of the following statements is not correct? (NDA 2005)
(a) All the expenditure other than that which is charged on the Consolidated Fund of India is to be submitted to the Lok Sabha in the form of demands for grants.
(b) No demand for a grant is made except on the recommendation of the President of India
(c) The Lok Sabha can refuse assent to any demand for grant
(d) The Lok Sabha can suggest an increase in the expenditure
Ans: (c)
89. Which one of the following statements is correct?(NDA 2005)
(a) The President of India is the custodian of the Constitution of India
(b) The Supreme Court of India can declare a law passed by any State/Union Legislature null and void if it encroaches upon the Fundamental Rights guaranteed by the Constitution of India
(c) The number of Judges in a High Court is to be determined from time to time by the Governor of the State concerned
(d) The Chief Justice of a High Court is appointed by the Governor of the State concerned on the recommendation of the Chief Justice of India
Ans: (b)
90. Consider the following statements:
1. The Parliament cannot enlarge the jurisdiction of the Supreme Court of India as its jurisdiction is limited to that conferred by the Constitution.
2. The officers and servants of the Supreme Court and High Courts are appointed by the concerned Chief Justice and the administrative expenses are charged on the Consolidated Fund of India.
Which of the statements given above is/are correct? (IAS 2005)
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)
91. In India, the power to increase the number of Judges of the Supreme Court lies with: (Asstt Comm 2008)
(a) The President of India
(b) The Chief Justice of India
(c) The Union Ministry of Law
(d) The Parliament of India
Ans: (d)
92. Which one of the following jurisdictions of the Indian Judiciary covers Public Interest Litigation? (CDS 2009)
(a) Original Jurisdiction
(b) Appellate Jurisdiction
(c) Epistolary Jurisdiction
(d) Advisory Jurisdiction
Ans: (c)
93. Consider the following statements:
The Supreme Court of India tenders advice to the President of India on matters of law or fact
1. on its own initiative (on any matter of larger public interest).
2. if he seeks such an advice.
3. only if the matters relate to the Fundamental Rights of the citizens
Which of the statements given above is/are correct? (IAS 2010)
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) 3 only
(d) 1 and 2
Ans: (d)
94. Under which law it is prescribed that all proceedings in the Supreme Court of India shall be in the English language? (CDS 2012)
(a) The Supreme Court Rules, 1966
(b) A Legislation made by the Parliament
(c) Article 145 of the Constitution of India
(d) Article 34B of the Constitution of India
Ans: (d)
95. Which of the following is/are the part/parts of the procedure for the impeachment of a Judge of the Supreme Court of India?
1. A motion signed by at least 100 members of Lok Sabha or 50 members of Rajya Sabha is delivered to the Speaker or Chairman.
2. The motion is investigated by a Committee of three Jurists constituted by the Speaker or Chairman.
3. The Judge will be removed by the Speaker or Chairman if the Committee of three Jurists recommends.
Select the correct answer using the code given below: (Asstt Commdt 2011)
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1 only
Ans: (b)
96. Which of the following statements with respect to the judiciary in India is/are correct?
1. Unlike in the United States, India has not provided for a double system of courts.
2. Under the Constitution of India, there is a single integrated system of courts for the Union as well as the states.
3. The organisation of the subordinate judiciary varies slightly from state to state.
Select the correct answer using the code given below: (CDS 2011)
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 1, 2 and 3
(d) 2 and 3 only
Ans: (c)
97. Of the following statements, which one is not correct? (BPSC 2011)
(a) Supreme Court was constituted in 1950
(b) Supreme Court is the highest court of appeal in the country
(c) Supreme Court can hear from any High Court/Tribunals except from Court-martial
(d) Supreme Court can hear from any High Court/ Tribunals as well as from Court-martial
Ans: (d)
98. The pension of a High Court Judge is charged to the:
(a) Consolidated Fund of India
(b) Consolidated Fund of the State where he last served
(c) Consolidated Funds of the different States where he has served
(d) Contingency Fund of India
Ans: (a)
99. Consider the following statements:
2. The highest criminal court of the district is the Court of District and Sessions Judge.
3. The District Judges are appointed by the Governor in consultation with the High Courts
4. A person to be eligible for appointment as a District Judge should be an advocate or a pleader of seven years’ standing or more, or an officer in judicial service of the Union or the State.
5. When the Session judge awards death sentence, it must be confirmed by the High Court before it is carried out.
Which of the statements given above are correct? (IAS 2004)
(a) 1 and 2
(b) 2, 3 and 4
(c) 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (d)
100. Which of the following States/UTs are covered by the Mumbai High Court?
2. Maharashtra
3. Goa
4. Dadra and Nagar Haveli
5. Daman and Diu
(a) I only
(b) I and II
(c) I, III and IV
(d) I, II, III and IV
Ans: (d)
101. How many have High Courts in India jurisdiction over more than one State (Union Territories not included)? (IAS 2008)
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5
Ans: (b)
102. Which one of the following pairs of High Courts and their seats is not matched correctly?
(a) Karnataka – Bengaluru
(b) Madhya Pradesh – Bhopal
(c) Rajasthan – Jodhpur
(d) Kerala – Ernakulam
Ans: (b)
103. Which has High Court jurisdiction over the State of Arunachal Pradesh? (Railways 1994)
(a) Guwahati
(b) Mumbai
(c) Kolkata
(d) Chandigarh
Ans: (a)

Leave a Reply

Your email address will not be published.