The State Executive (Question & Answers)

The State Executive (Question & Answers)
1. When a State Governor dies or resigns, who normally exercises his functions until a new Governor is appointed? (Asstt Grade 1992)
(a) Secretary General of the Governor
(b) A person designated by State Cabinet
(c) Chief Justice of the High Court
(d) Advocate General of the State
Ans: (c)
2. Chief Minister of a State is responsible to:
(a) Governor
(b) Legislative Assembly
(c) Prime Minister
(d) Rajya Sabha
Ans: (a)
3. Who is the longest serving Chief Minister in India?
(a) Bhajan Lal
(b) Hiteshwar Saikia
(c) Chimanbhai Patel
(d) Jyoti Basu
Ans: (d)
4. The salary and allowances of the Governor are charged to:
(a) Consolidated Fund of the State
(b) Consolidated Fund of India
(c) Contingency Fund of India
(d) ‘a’ and ‘b’ in equal proportion
Ans: (a)
5. Mark the correct response:
(a) No court has power to compel the Governor to exercise or not to exercise any power or to perform or not to perform any duty
(b) The Governor cannot be prosecuted in a civil and criminal court for any act of omission or commission during the period he holds office
(c) Both above statements are correct
(d) statement (a) is correct while (b) is not
Ans: (d)
6. Which of the following statements is incorrect?
(a) The Governor can refuse to give his assent to a bill
(b) The Governor can reserve the bill for the assent of the President
(c) The Governor may refuse to invite a leader of the party in Vidhan Sabha who does not command the majority in the House
(d) The Governor may dismiss the Speaker of the Vidhan Sabha and the Chairman of Vidhan Parishad
Ans: (d)
7. Chief Ministers of all the States are ex-officio members of the:
(a) Finance Commission
(b) Planning Commission
(c) National Development Council
(d) Inter-State Council
Ans: (c)
8. The question of disqualification of a member of the State Legislature shall be decided by:
(a) the Governor in consultation with the President
(b) the Governor in consultation with the Election Commission
(c) State Legislative Council
(d) State Legislative Assembly
Ans: (b)
9. The Governor is appointed by the:
(a) Prime Minister
(b) President
(c) Chief Minister
(d) Chief Justice
Ans: (b)
10. The maximum permissible period between two sessions of a State Legislative Assembly is:
(a) a year
(b) six months
(c) three months
(d) indefinite
Ans: (b)
11. Which of the following is/are among the discretionary powers of the Governor?
I. Selecting a Chief Minister if no single party has clear majority in the State Assembly.
II. Dismissing a ministry at any time.
III. Reserving a Bill for the President.
(a) I and III
(b) I and II
(c) III only
(d) I, II and III
Ans: (a)
12. The members of the Legislative Council are appointed through:
I. Direct elections
II. indirect elections
III. Nomination
(a) I and II
(b) II and III
(c) I, II and III
(d) I and III
Ans: (c)
13. Ministers in a determined by:
(a) the Constitution
(b) Parliament
(c) State Legislature
(d) the Governor
Ans: (c)
14. The Chief Minister of a State:
I. is elected by the Legislative Assembly.
II. appoints the members of the Council of Ministers.
Ill. determines the strength of the Council of Ministers.
IV. determines the salaries of Council of Ministers.
(a) II, III and IV
(b) I, III and IV
(c) III only
(d) l and II
Ans: (c)
15. The number of seats in Vidhan Sabha is:
(a) to be not more than five hundred and not less than 60
(b) to be not more than 500 and not less than 60 but an exception is recognised in the case of one State which has only 32 seats
(c) to be not more than.600 and not less than 500
(d) varies from Vidhan Sabha to Vidhan Sabha
Ans: (b)
16. The membership of a State Legislative Council:
(a) shall not be more than membership of the Assembly
(b) shall not be less than 40
(c) shall not be less than 2/3rd of total membership of Lok Sabha
(d) Both (a) and (b)
Ans: (d)
17. The State of Jammu and Kashmir was accorded special status under:
(a) Article 356 of the Constitution
(b) Article 370 of the Constitution
(c) Articles 356 and 370 of the Constitution
(d) None of the above
Ans: (b)
18. The special status of Jammu and Kashmir implies the State has:
(a) a separate Defence Force
(b) a separate Constitution
(c) a separate Judiciary
(d) All of the above
Ans: (b)
19. The Governor of which State has been vested with special powers regarding scheduled tribal areas?
(a) Arunachal Pradesh
(b) Asom
(c) Maharashtra
(d) West Bengal
Ans: (a)
20. Which of the following are true? (IFS 1990)
I. Only some States in India have Legislative Councils.
II. Some members of Legislative Councils are nominated.
III. Some members of Legislative Councils are directly elected by the people.
(a) I and II
(b) I and III
(c) II and III
(d) I, II and III
Ans: (d)
21. The President can directly disallow a State Legislation:
(a) in case of any bill
(b) in case of money bills
(c) in case of bills reserved by the Governor for President’s assent
(d) Both (b) and (c) above
Ans: (c)
22. Who among the following is a legal advisor to the State Government as provided by the Constitution?
(a) Public Prosecutor
(b) Solicitor General
(c) Advocate General
(d) Attorney General
Ans: (c)
23. The Legislative Council in a State can be created or disbanded by the: (Railways 1994)
(a) State Legislative Assembly alone
(b) Parliament alone
(c) Parliament on recommendation of the State Legislature
(d) President on recommendation of the Governor
Ans: (c)
24. Who appoints the Governor of Jammu and Kashmir?
(a) Chief Minister of the State
(b) Chief Justice of the High Court
(c) President
(d) Prime Minister
Ans: (c)
25. If in an election to a State Legislative Assembly the candidate who is declared elected loses his deposit, it means that: (IAS 1995)
(a) the polling was very poor
(b) the election was for a multi- member constituency
(c) the elected candidate’s victory over his nearest rival was very marginal
(d) a very large number of candidates contested the election
Ans: (d)
26. Which of the following is not an essential qualification for appointment as a Governor?
(a) He should be a citizen of India
(b) He should be a domicile of the State to which he is being appointed
(c) He must have completed the age of 35 years
(d) He must not be a member of either House of Parliament
Ans: (b)
27. The first woman Governor of a State in free India was
(a) Mrs. Sarojini Naidu
(b) Mrs. Sucheta Kripalani
(c) Mrs Indira Gandhi
(d) Mrs. Vijaya Laxmi Pandit
Ans: (a)
28. When the Governor receives a Bill passed by the State Legislative Assembly, which of the following courses would be most appropriate for the Governor as an agent of the Centre?
(a) give assent to the Bill
(b) refer the Bill to the President
(c) keep the Bill pending
(d) exercise veto over the Bill
Ans: (b)
29. What is the maximum number of elected members in a State Assembly? (UDC 1993)
(a) 250
(b) 300
(c) 600
(d) 500
Ans: (d)
30. The members of the State Legislative Assembly are elected for what period?
(a) 2 years
(b) 6 years
(c) 4 years
(d) 5 years
Ans: (d)
31. One feature distinguishing the Rajya Sabha from the Vidhan Parlshad is:
(a) power of impeachment
(b) nomination of members
(c) tenure of membership
(d) indirect election
Ans: (d)
32. 1/12th of the members of the Vidhan Parishad are to be elected:
(a) from a graduate constituency
(b) amongst the graduate universities of the State
(c) from the graduates of any university in any State of India, who have been residing in the State and who have been graduate of at least three years standing
(d) None of the above
Ans: (c)
33. To be a member of a State Council of Ministers, a person:
(a) must belong to the Legislative Assembly
(b) must acquire membership of the State legislature within six months of such appointment if he is not one already
(c) cannot be less than 35 years old
(d) will have to be an expert in some field if he is not a member of the legislature
Ans: (b)
34. A minister in a State is individually responsible to the:
(a) Legislature
(b) Governor
(c) Chief Minister
(d) President
Ans: (b)
35. The Vidhan Sabha is:
(a) the permanent house’ of State Legislature
(b) indirectly elected
(c) subject to dissolution
(d) has little importance in the State Government
Ans: (c)
36. The Legislative Council of a State:
I. is not subject to dissolution.
II. can be abolished by the State Legislative Assembly.
III. can be abolished by the President on the Governor’s recommendation.
(a) I only
(b) II only
(c) I and II
(d) III only
Ans: (c)
37. What do you understand by the dual role of the Governor?
(a) Constitutional and real Executive
(b) Head of a State and head of government under certain circumstances
(c) Belonging to Central as well as State Executive
(d) Constitutional ruler and an agent of the Centre
Ans: (d)
38. The Contingency Fund of the State is operated by the:
(a) President
(b) Chief Minister
(c) Governor
(d) Council of Ministers
Ans: (c)
39. The States in India can borrow from the market:
(a) at their discretion
(b) only through the Centre
(c) only with the consent of the Centre
(d) under no circumstance
Ans: (c)
40. If the Governor of a State is appointed administrator of an adjoining Union Territory, he exercises his functions:
(a) on advice of his Council of Ministers
(b) independently of his Council of Ministers
(c) according to Parliament’s directions
(d) according to the directions of the State legislature
Ans: (b)
41. Grants-in-aid given to States are meant:
(a) to show favour to backward States
(b) for use in centrally-sponsored schemes
(c) to cover gaps on revenue account so that States can undertake beneficial activities
(d) for funding the State plan
Ans: (c)
42. Membership of the legislative Assembly can vary between 60 and 500, but the exception to this rule is/are found in:
I. Puducherry
II. Mizoram
III. Goa
(a) I and II
(b) II and III
(c) II only
(d) I, II and III
Ans: (d)
43. Money Bills can be introduced in the State legislature with the prior consent of the:
(a) President
(b) Governor
(c) Speaker
(d) Chief Minister
Ans: (b)
44. The Central Government can assign any function to the States:
(a) on the directive of the President
(b) on the recommendation of Parliament
(c) any time it wishes to do so
(d) with the consent of the State Government
Ans: (d)
45. The State legislative Assembly participates in the election of:
1. President
2. Vice-President
3. Rajya Sabha members
4. Members of legislative Council of the State
(a) I, II and III
(b) I, III and IV
(c) I and III
(d) I, II, III and IV
Ans: (b)
46. While appointing a Governor, the President generally consults the Chief Minister of the State. This is:
(a) constitutionally imperative
(b) a matter of convention
(c) because Parliament has legislated to the effect
(d) a duty of the President
Ans: (b)
47. The Chairman of the legislative Council is:
(a) appointed by the Governor
(b) the Governor (ex-officio)
(c) elected by the members of the legislative Council from among themselves
(d) appointed by the Speaker of the Assembly
Ans: (c)
48. The limitations on the authority of the State Legislature do not include:
(a) Parliament’s authority to make laws on subjects in the State List during an Emergency
(b) Parliament’s authority to make Laws on State subjects if Rajya Sabha passes a resolution as required by the Constitution
(c) the Governor’s discretionary power to dissolve the legislature
(d) the Governor’s power to reserve certain bills for the consideration of the President
Ans: (c)
49. Consider the given statements and choose the correct response on them.
1. A person can be appointed as Governor of more than one State.
2. A Governor’s salary is charged on the Consolidated Fund of India in case of I.
3. In case of I, the Governor’s salary is shared by the concerned States.
4. In case of I, the Governor’s salary is paid by the State named by the President.
(a) I and II are correct
(b) I and IV are correct
(c) I and III are correct
(d) I is wrong; each State must have one Governor
Ans: (c)
50. On which of the following matters can a Governor of a State exercise his discretionary powers?
1. Selection of Chief Minister if no political party gets a clear-cut majority.
2. Dismissal of a Ministry if he is convinced that it has lost majority support.
3. Salaries and allowances of ministers.
4. Submission of report to President regarding failure of constitutional machinery in the State.
(a) I, II and III
(b) II, III and IV
(c) I, II and IV
(d) I, II, III and IV
Ans: (c)
51. Which of the following are true about Legislative Council of a State?
1. Its total number of members does not exceed two-thirds of total number of members in the Legislative Assembly of that State but is not less than 40.
2. One-third of its members are elected by the Legislative Assembly, one-third by local bodies, one-twelfth by teachers, one-twelfth by university graduates and one-sixth nominated by the Governor.
3. It cannot be dissolved.
4. One-third of its members retire every year.
(a) I, II and III
(b) II and III
(c) II, III and IV
(d) I, II, III and IV
Ans: (b)
52. Consider the following statements: The Constitution of India provides that:
1. the Legislative Assembly of each State shall consist of not more than 450 members chosen by direct election from territorial constituencies in the State.
2. a person shall not be qualified to be chosen to fill a seat in the Legislative Assembly of a State if he/she is less than 25 years of age.
Which of the statements given above is/are correct? (IAS 2008)
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)
53. There is no reservation for the Scheduled Tribes in the Legislative Assemblies of:
(a) Punjab, Gujarat and Himachal Pradesh
(b) Punjab, Asom and Nagaland
(c) Nagaland, Meghalaya and Orissa
(d) Asom, Nagaland and Meghalaya
Ans: (a)
54. Who acts as the Chancellor of State Universities?
(a) Governor
(b) Chief Minister
(c) Chief Justice of High Court
(d) President
Ans: (a)
55. Which of these States has the Bicameral Legislature?
1. Bihar
2. Gujarat
3. Karnataka
4. Jammu & Kashmir
5. Maharashtra
6. U.P.
(a) 1, 2, 3, 4, 5
(b) 1, 3, 4, 5, 6
(c) 1, 2, 3, 4, 6
(d) All of these
Ans: (b)
56. Which of these States previously had Legislative Councils?
1. Andhra Pradesh
2. Gujarat
3. Kerala
4. Manipur
5. West Bengal
6. Tamil Nadu
(a) 1 and 3
(b) 3 and 5
(c) 5 and 6
(d) only 6
Ans: (d)
57. With respect to Article 371A of the Constitution of India, the Governor of which one of the following States has special responsibility with respect to law and order of the State? (CDS 2008)
(a) Asom
(b) Manipur
(c) Nagaland
(d) Andhra Pradesh
Ans: (c)
58. Consider the following statements:
1. In India, only the President, but not the Governors of the States, has the power to pardon, commute or suspend the sentence of any person convicted of any offence.
2. In India, though the Governor of a State is its constitutional head during normal times, he acts as the agent of the Centre during periods of Emergency in the State.
Which of the statements given above is/are correct? (NDA 2005)
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)
59. Which of the following statements is/are correct?
Under the provisions of Article 200 of the Constitution of India the Governor of a state may
1. withhold his assent to a Bill passed by the state legislature.
2. reserve the Bill passed by the state legislature for consideration of the President.
3. return the Bill, other than a money Bill for reconsideration-of the legislature.
Select the correct answer using the code given below: (CDS 2011)
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (d)
60. Regarding the enactment of an ordinary law, the State Legislative Council:
(a) has to agree to the Bill
(b) may delay it for a maximum period of four months
(c) may disagree to its provisions, in which case a joint sitting is called
(d) has nothing to do
Ans: (b)
61. A: The position of the legislative Council is inferior to that of the legislative Assembly.
R1: The very existence of the Council depends on the will of the Assembly.
R2: A Bill originating in the Council can be forthwith put to an end by the Assembly rejecting it.
R3: One-sixth of the Council’s members are nominated by the Governor.
(a) A and R1, R2 and R3 are correct and R1, R2 and R3 explain A
(b) A, R1 and R3 are correct and R1 and R3 explain A
(c) A, R1, R2and R3are correct but only R1 and R2 explain A
(d) A and R2 are wrong; R1 and R3 are correct
Ans: (c)
62. The Governor does not appoint:
(a) Judges of the High Court
(b) Chief Minister
(c) Chairman of the State Public Service Commission
(d) Advocate General of the State
Ans: (a)
63. Point out the powers enjoyed by the President of India but not available to the Governor.
1. Diplomatic Powers.
2. Pardoning death sentence.
3. Veto power over State legislature.
4. Military powers.
(a) I and IV
(b) II and III
(c) I, II and III
(d) I, II and IV
Ans: (d)
64. The ordinances issued by the Governor are subject to approval by:
(a) Parliament
(b) State legislature
(c) President
(d) No one
Ans: (b)
65. Grants-in-aid are provided every year to such States as are in need of assistance as determined by the:
(a) President
(b) Parliament
(c) Finance Commission
(d) None of the above
Ans: (c)

Leave a Reply

Your email address will not be published.