Local Government (Question & Answers)

1. The source of maximum income to Panchayati Raj institution is: (CDS 1993)
(a) local taxes
(b) regional funds
(c) government grants
(d) share in Union Govt. revenue
Ans: (c)
2. Which is at the apex of the three tier system of Panchayati Raj?
(a) Gram Sabha
(b) Gram Panchayat
(c) Zila Parishad
(d) Panchayat Samiti
Ans: (c)
3. Panchayati Raj has received constitutional status with the Amendment Act :
(a) 72nd
(b) 73rd
(c) 74th
(d) 75th
Ans: (b)
4. The list of items which may be entrusted to the Panchayats is given in the:
(a) Eleventh Schedule
(b) Twelfth Schedule
(c) Seventh Schedule
(d) State List
Ans: (a)
5. In which of the following States was the Panchayati Raj first introduced?
(a) Rajasthan
(b) Gujarat
(c) U.P.
(d) Bihar
Ans: (a)
6. Balwant Rai Mehta Committee suggested that the structure of Panchayati Raj should consist of: (CDS 1992)
(a) the village, the block and the district levels
(b) the mandal and the district levels
(c) the village, the district and the State levels
(d) the village, the mandal, the district and the State levels
Ans: (a)
7. Mandal Panchayats were recommended by:
(a) Balwant Rai Mehta Committee
(b) Narasimhan Committee
(c) Ashok Mehta Committee
(d) Vengal Rao Committee
Ans: (c)
8. The Panchayati Raj System was adopted to: (I. Tax 1991)
(a) make people aware of politics
(b) decentralise the power of democracy
(c) educate the peasants
(d) None of the above
Ans: (b)
9. Panchayati Raj was started in the country in:
(a) 1957
(b) 1959
(c) 1952
(d) 1951
Ans: (c)
10. Who is to conduct the elections to the Panchayats and Municipalities?
(a) State Government
(b) Central Government
(c) State Election Commission
(d) Central Election Commission
Ans: (c)
11. A Municipal Corporation is set up in a city with a population of not less than:
(a) 1 lakh
(b) 12 lakh
(c) 10 lakh
(d) 5 lakh
Ans: (c)
12. Which of the following States has no Panchayati Raj Institution at all ?
(a) Assam
(b) Kerala
(c) Tripura
(d) Nagaland
Ans: (d)
13. Who is the executive head of a Municipal Corporation?
(a) Mayor
(b) Secretary
(c) Commissioner
(d) Deputy Mayor
Ans: (b)
14. Which of the following is not true about the Village Panchayats ?
(a) It consists of members elected by the Gram Sabha from amongst themselves
(b) If a member of the Scheduled Caste and a woman member are not elected to it, the Government itself nominates them
(c) For election to the Village Panchayat, a candidate need not be a resident of the same village but his name should be. In the voter’s list
(d) For election to the Village Panchayat, a candidate must be 25 years of age
Ans: (c)
15. The Gram Panchayats are elected by Gram Sabhas consisting of:
(a) every citizen living in a village
(b) entire male and female population of the village
(c) every adult male living in a village
(d) every farmer of the village
Ans: (a)
16. Special representation in Panchayati Raj Institutions is given to: (IFS 1990)
(a) women
(b) co-operative societies
(c) backward classes
(d) All of the above
Ans: (d)
17. Gram Sabha consists of:
(a) 5 to 10 elected Ward Panchas of the Village Panchayats
(b) All the voters of the Village Panchayat
(c) All the Chairmen of Village Panchayats of the Block
(d) All the Chairmen of Block level institutions of the district
Ans: (b)
18. The local self-governing institution for a town with a population of twelve thousand and above is known as :
(a) Municipal Corporation
(b) National Area Committee
(c) Municipal Committee
(d) Zila Parishad
Ans: (c)
19. A person to be qualified for standing in a panchayat election must have attained the age of:
(a) 21 years
(b) 18 years
(c) 25 years
(d) 30 years
Ans: (a)
20. The elections to Panchayats are to be held:
(a) every four years
(b) every five years
(c) when the State Government decides to do so
(d) at the Centres directive
Ans: (b)
21. Father of local self-government in India is :
(a) Lord Mayo
(b) Acharya Vinoba Bhave
(c) Lord Ripon
(d) Mahatma Gandhi
Ans: (c)
22. Which of the following is not a source of revenue to the Village Panchayats ? (RRB 1991)
(a) Property-Tax
(b) House Tax
(c) Land Tax
(d) Vehicles Tax
Ans: (a)
23. The function of the Panchayat Samiti is to: (RRB 1991)
(a) deal with administration of justice at the Panchayat level
(b) implement community development project schemes
(c) deal with financial matters of the Panchayat
(d) deal with rural industrialization
Ans: (b)
24. Which of the following is a source of income of the Gram Panchayats?
(a) Income Tax
(b) Sales Tax
(c) Professional Tax
(d) Levy Duties
Ans: (d)
25. Which of the following is not true regarding a Gram Panchayat?
(a) It is constituted in every village with a population over 500
(b) It consists of all the adult citizens of the village
(c) Its decisions are taken by a majority vote
(d) Its decision in petty criminal cases cannot be appealed in any court of Law
Ans: (a)
26. Every Village Panchayat is headed by a Sarpancha who is elected by:
(a) Gram Sabha
(b) members of Village Panchayat from among citizens of the village
(c) members of Village Panchayat from among themselves
(d) not elected but nominated by Collector
Ans: (c)
27. Mayor of a Municipal Corporation holds the office for a period of:
(a) 1 year
(b) 3 years
(c) 5 years
(d) 4 years
Ans: (a)
28. Which of the following functions are obligatory in all municipalities?
1. Registration of births and deaths.
2. Supply of potable water.
3. Planting and maintenance of road side trees.
4. Provision of transport facilities within the municipality.
(a) I and II
(b) II and III
(c) III and IV
(d) I, II, III and IV
Ans: (d)
29. It is obligatory for all States to have:
(a) three-tier system
(b) two-tier system
(c) some States are exempted from establishing three-tier system
(d) it is optional for the States
Ans: (c)
30. What is the intermediate tier of the Panchayati Raj System called? (NDA 2005)
(a) Zlla Parishad
(b) Taluka Panchayat
(c) Panchayat Samiti
(d) Gram Sabha
Ans: (c)
31. Where was the first Municipal Corporation in India set up ? (CDS 2005)
(a) Mumbai
(b) Kolkata
(c) Delhi
(d) Chennai
Ans: (b)
32. Which of the following is not a recommendation of the Ashok Mehta Committee on  Panchayati Raj? (CDS 2009)
(a) Open participation of political parties in Panchayati Raj Affairs
(b) Creation of a three-tier system
(c) Reservation of seats for Scheduled Castes and Scheduled Tribes
(d) Compulsory powers of taxation of Panchayati Raj Institution
Ans: (b)
33. Which one of the following Articles of the Constitution of India makes a specific mention of Village Panchayats? (NDA 2008)
(a) Article 19
(b) Article 21
(c) Article 40
(d) Article 246
Ans: (c)
34. Which one of the following Amendments to the Constitution of India deals with the issue of strengthening of the Panchayati Raj? (NDA 2008)
(a) 42nd
(b) 44th
(c) 73rd
(d) 86th
Ans: (c)
35. The tenure of every Panchayat shall be for five years from the date of (CDS 2011)
(a) its first meeting
(b) issue of notification for the conduct of elections to the Panchayat
(c) declaration of the election results
(d) taking oath of office by the elected Members
Ans: (a)
36. Which is not the concern of the local government? (SSC Grad 2011)
(a) Public Health
(b) Sanitation
(c) Law and Order
(d) Public Utility Services
Ans: (d)
37. The Constitution (Seventy-Third Amendment) Act, 1992, which aims at promoting the Panchayati Raj Institutions in the country, provides for which of the following?
1. Constitution of District Planning Committees.
2. State Election Commissions to conduct all panchayat elections.
3. Establishment of State Finance Commissions.
Select the correct answer using the codes given below: (CSAT 2011)
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (c)
38. The Mayor of  the Municipal Corporation is elected by:
(a) all the elected representatives of the Corporation
(b) the elected representatives together with Elder-men who are elected by these representatives
(c) the voters of all the constituencies in the city directly
(d) elected representatives of the Corporation and the elected members of State Legislative Assemblies
Ans: (b)
39. The levying of which one of the following taxes is outside the jurisdiction of Municipal Corporation?
(a) Property Tax
(b) Income Tax
(c) Profession Tax
(d) Education Tax
Ans: (b)
40. Who among the following is not a member of the Panchayat Samiti?
(a) Sarpanchas of all the Panchayats
(b) Elected members of the State Legislature belonging to that area
(c) Members of the Union Parliament belonging to that area
(d) All of the above
Ans: (d)
41. Which of the following is incorrect in respect of Local Government in India? (IAS 1995)
(a) According to the Indian Constitution local government is not an independent tier in the federal system
(b) 30% of the seats in local bodies are reserved for women
(c) Local government finances are to be provided by a Commission
(d) Elections to local bodies are to be determined by a Commission
Ans: (a)
42. The tenure of Gram Panchayat and Nagarpalika shall be for:
(a) three years
(b) four years
(c) five years, unless dissolved earlier
(d) co-extensive with the term of Legislative Assembly
Ans: (c)
43. The Panchayats are authorised:
(a) to levy taxes, duties, levy and appropriate the same
(b) the Panchayats have no power to levy taxes
(c) the Panchayats are entitled to only grants from the Government
(d) to levy, collect and appropriate such taxes, duties tolls and fees as they are authorised by the Governments
Ans: (d)
44. The three-tier system of Panchayats:
(a) is uniformly applicable to all States
(b) is applicable only to States with population above 50 lakh
(c) need not be strictly followed in States with population below 20 lakh
(d) has been replaced with a four-tier one
Ans: (c)
45. The electorate for a Panchayat is:
(a) the Taluka board
(b) all adults of 21 years of above in a village
(c) the village and selected Members of Parliament and State Legislature
(d) the Gram Sabha
Ans: (d)
46. Which of the following is a source of income to the urban local bodies?
1. Octroi duty on goods brought into and taken out of the city.
2. Taxes on vehicles.
3. Income from water and electricity supply.
4. Financial grants from the State Governments.
(a) I, II and III
(b) II, III and IV
(c) I, III and IV
(d) I, II, III and IV
Ans: (d)

Leave a Reply

Your email address will not be published.