Constitutional Preamble Sources (Question & Answers)

1. The Constitution of India borrowed the scheme of Indian Federation from the Constitution of: (IAS 1992)
(a) USA
(b) Canada
(c) Ireland
(d) UK
Ans: (b)
2. The Indian Constitution closely follows the constitutional system of: (I.Tax1989)
(a) USA
(b) UK
(c) Switzerland
(d) Russia
Ans: (b)
3. Which of the following is a feature common to both the Indian Federation and the American Federation? (IAS 1993)
(a) A single citizenship
(b) Dual Judiciary
(c) Three lists in the Constitution
(d) A Federal Supreme Court to interpret the Constitution
Ans: (d)
4. The inspiration of ‘Liberty, Equality and Fraternity’ was derived from:
(a) American revolution
(b) French revolution
(c) Russian revolution
(d) None of the above
Ans: (b)
5. Indian President and Prime Minister are a replica of the heads of the State of which country ?
(a) Britain
(b) USA
(c) Ireland
(d) Russia
Ans: (a)
6. The President of the Indian Union has the same constitutional authority as the:
(a) British Monarch
(b) President of USA
(c) President of Egypt
(d) President of Russia
Ans: (a)
7. Which of the following describes India as a Secular State?
(a) Fundamental Rights
(b) Ninth Schedule
(c) Directive Principles
(d) Preamble to the Constitution
Ans: (d)
8. In a parliamentary form of government, real powers of the State are vested in the: (Railways 1994)
(a) Council of Ministers headed by the Prime Minister
(b) President
(c) Government
(d) Parliament
Ans: (a)
9. Which of the following is not a basic feature of the Indian Constitution?
(a) Presidential Government
(b) Parliamentary Government
(c) Federal Government
(d) Independence of Judiciary
Ans: (a)
10. Which of the following is a feature of the Parliamentary form of government?
(a) Executive is responsible to Judiciary
(b) Executive is responsible to Legislature
(c) Judiciary is responsible to Executive
(d) Legislature is responsible to Executive
Ans: (b)
11. Match the following:
Constitutional Provisions Sources
A. Federation 1. USA
B. Parliamentary 2. Britain
C. Directive Principle 3. Canada
D. Fundamental Rights 4. Ireland
A B C D
(a) 2 1 4 1
(b) 2 3 1 4
(c) 3 4 2 1
(d) 3 2 4 1
Ans: (d)
12. Which of the following features does the Indian Constitution borrow from the Weimar Constitution of Germany?
(a) The idea of a federation with a strong centre
(b) The method of presidential elections
(c) The Emergency powers
(d) Provisions concerning the suspension of fundamental rights during National Emergency
Ans: (d)
13. Match the following:  Constitutional Features Sources
A. Rule of Law 1. German Constitution
B. Directive Principles 2. Australian Constitution
C. Concurrent List 3. Irish Constitution
D. Suspension of Fundamental Rights during Emergency 4. British Constitution
A B C D
(a) 4 2 1 3
(b) 4 3 2 1
(c) 2 3 4 1
(d) 2 1 4 3
Ans: (b)
14. Which of the following features and their source is wrongly matched?
(a) Judicial review – British practice
(b) Concurrent List – Australian Constitution
(c) Directive Principles – Irish Constitution
(d) Fundamental Rights – US Constitution
Ans: (a)
15. Which Constitution has inspired the Indian concepts of rule of law, parliamentary system and law-making procedure?
(a) US Constitution
(b) British Constitution
(c) Canadian Constitution
(d) All of the above
Ans: (b)
16. The Constitution of India is designed to work as a unitary government:
(a) in normal times
(b) in times of Emergency
(c) when the Parliament so desires
(d) at the will of the President
Ans: (b)
17. Which of the following features of the Constitution of India does not resemble the American Constitution?
(a) Written Constitution
(b) Federal form of government
(c) Fundamental Rights
(d) Parliamentary form of government
Ans: (d)
18. Which of the following emerges clearly from the Preamble?
1. When the Constitution was enacted.
2. The ideals that were to be achieved.
3. The system of government
4. The source of authority
(a) II, III and IV
(b) I and II
(c) I, II and III
(d) I, II, III and IV
Ans: (d)
19. Which one of the following statements regarding the Preamble is correct?
(a) It is not enforceable in a court of law
(b) the Supreme Court has recently ruled that it is not a part of the Constitution
(c) It has been amended twice
(d) All the above are correct
Ans: (a)
20. The Indian Constitution has borrowed the ideas of Preamble from the:
(a) Italian Constitution
(b) Canadian Constitution
(c) French Constitution
(d) Constitution of USA
Ans: (d)
21. Secularism means: (RRB 1994)
(a) suppression of all religions
(b) freedom of worship to minorities
(c) separation of religion from State
(d) a system of political and social philosophy that does not favour any particular religious faith
Ans: (d)
22. In a Federal State: (I. Tax 1993)
(a) States are more powerful than the Centre
(b) Centre is more powerful than States
(c) a Presidential form of government functions
(d) Constitution effects division of powers between the Centre and States with safeguards against transgression of jurisdiction
Ans: (a)
23. India opted for a federal form of government because of: (Railways 1994)
(a) vast-territory
(b) cultural integration
(c) linguistic and regional diversity
(d) administrative convenience
Ans: (c)
24. The Preamble of the Indian Constitution reads:
(a) We, the people of India – adopt, enact and give to India this Constitution’
(b) We, the people of Constitutent Assembly –adopt, enact and give to India this Constitution
(c) We, the citizens of India – adopt, enact and give to ourselves this Constitution
(d) We, the people of India – in our Constituent Assembly – adopt, enact and give to ourselves this Constitution
Ans: (d)
25. Which one of the following statements is correct?
(a) Preamble of the Constitution is the part of the Constitution and can be amended under Article 368
(b) Preamble of the Constitution is not a part of the Constitution and cannot be amended
(c) Preamble is the part of the basic structure of the Constitution and can be amended only if no change in the basic structure is made
(d) Preamble can be amended by Parliament simply by an objective Resolution
Ans: (c)
26. The word ‘socialist secular’ and ‘unity and integrity of the Nation’ were added to our Constitution by :
(a) 42nd Amendment of the Constitution
(b) 44th Amendment of the Constitution
(c) 46th Amendment of the Constitution
(d) None of the above
Ans: (a)
27. The Preamble of the Constitution of India envisages that:
(a) it shall stand part of the Constitution
(b) it could be abrogated or wiped out from the Constitution
(c) it does not acknowledge, recognise or proclaim anything about the Constitution
(d) it has separate entity in the Constitution
Ans: (d)
28. The correct nomenclature of India according to the Preamble is:
(a) Sovereign, Secular, Democratic Republic
(b) Sovereign, Democratic Republic
(c) Sovereign, Socialist, Secular, Democratic Republic
(d) Sovereign, Secular, Socialist Democracy
Ans: (c)
29. India is a democratic republic, because:
(a) there is independence of judiciary
(b) the Head of the State is elected by the people
(c) there is distribution of powers between the Centre and the States
(d) there is Parliamentary supremacy
Ans: (b)
30. The Preamble of our Constitution:
(a) is a part of the Constitution
(b) contains the spirit of the Constitution
(c) is a limitation upon the granted power
(d) None of the above
Ans: (b)
31. Which of the following is not a part of the Preamble to the Indian Constitution?
(a) Secularism
(b) Sociaiism
(c) Democratic Republic
(d) Federalism
Ans: (d)
32. The source of India’s sovereignty lies in the:
(a) President
(b) Prime Minister
(c) People of India
(d) Preamble to the Constitution
Ans: (d)
33. Who among the following moved the Objectives Resolution which formed tile basis of the Preamble of the Constitution of India in the Constituent Assembly on Dec 13, 1946? (CDS 2009)
(a) Dr. B.R. Ambedkar
(b) Dr. Rajendra Prasad
(c) Sardar Vallabhbhai Patel
(d) Pt. Jawaharlal Nehru
Ans: (d)
34. Match List-l with List-II and select the correct answer using the codes given below the Lists: (CDS 2009)
List-I – (Provision of the Constitution of India)
A. Amendment of the Constitution
B. Directive Principles
C. Emergency Power of the President
D. The Union-State Relationship
List-II (Source)
1. Constitution of Germany
2. Constitution of Canada
3. Constitution of South Africa
4. Irish Constitution
A B C D
(a) 1 2 4 3
(b) 3 4 1 2
(c) 1 4 2 3
(d) 3 1 4 2
Ans: (b)
35. The constitution of India is republican because it (CDS 2012)
(a) provides for an elected Parliament
(b) provides for adult franchise
(c) contains a bill of rights
(d) has no hereditary elements
Ans: (d)
36. Which one among the following statements is not correct ? The word ‘socialist’ in the Preamble of the Constitution of India, read with (CDS 2012)
(a) Article 39(d), would enable the Court to uphold the constitutionality of nationalization laws
(b) Articles 14, would enable the Court to strike down a statute which failed to achieve the socialist goal to the fullest extent
(c) Article 25, would enable the Court to ensure freedom guaranteed under that Article
(d) Article 23, would enable the Court to reduce inequality in income and status
Ans: (c)
37. In India, the concept of single citizenship is adopted from (SSC Grad 2011)
(a) England
(b) U.S.A.
(c) Canada
(d) France
Ans: (a)
38. The Indian Constitution comprises of (BPSC 2011)
(a) 395 Articles, 22 Parts and 12 Schedules
(b) 371 Articles, 21 Parts and 11 Schedules
(c) 372 Articles, 20 Parts and 7 Schedules
(d) 381 Articles, 23 Parts and 8 Schedules
Ans: (a)
39. From which of the countries, Constitution of India has adopted fundamental duties?
(a) USA
(b) Canada
(c) Erstwhile USSR
(d) UK
Ans: (c)
40. The word ‘Socialist’ was added to the Preamble, its main aim is to :
(a) eliminate inequality in economic and political status
(b) eliminate inequality in political and religious affairs
(c) eliminate inequality in income and status and standards of life
(d) eliminate class based society
Ans: (a)
41. Which of the pairs is correctly matched?
(a) Republic – Head of the State is hereditary Monarch
(b) Sovereign – Constitution rests on people’s will
(c) Democratic – Constitution does not recognise legal supremacy of another country
(d) Secular – State is without any religion of its own
Ans: (d)
42. The Preamble enshrines certain ideals that were first spelt out in:
(a) the speech by Jawaharlal Nehru on the banks of Ravi when he called for Purna Swaraj
(b) the Nehru Report
(c) a resolution adopted at Karachi session of the Indian National Congress
(d) the Objectives Resolution adopted by the Constituent Assembly
Ans: (d)
43. The part of the Constitution that reflects the mind and ideals of the framers is :
(a) directive principles
(b) fundamental rights
(c) preamble
(d) citizenship
Ans: (c)
44. Which of the following determines that the Indian Constitution is federal? (IAS 1994)
(a) A written and rigid Constitution
(b) An independent Judiciary
(c) Vesting of residuary powers with the Centre
(d) Distribution of powers between the Centre and States
Ans: (d)
45. The Indian Constitution is regarded as :
(a) federal
(b) unitary
(c) parliamentary
(d) federal in form and unitary in spirit
Ans: (d)

Leave a Reply